Lumene tähtää suljettuun materiaalikiertoon

Pakkaus, joka houkuttelee ostajia ja pitää herkästi pilaantuvan kuluttajatuotteen turvallisena? Totta kai onnistuu! Kosmetiikka-alan pohjoismainen voimanpesä Lumene tähtää pakkausratkaisuissaan suljettuun materiaalikiertoon.

Teksti Maija Kajanto

Lumene

Kosmetiikan pakkauksessa on omat kommervenkkinsa, mutta Lumenella ei ole koskaan säikytty haasteita. Pohjoisen luonnosta ammentava yritys tähtää korkealle myös ympäristötavoitteissaan.

– Markkinoilla on paljon brändejä, jotka puhuvat luonnonkosmetiikasta. Me ajattelemme, että tämä ei riitä. Huomio pitää kiinnittää koko tuotteen elinkaareen, onpa kyse raaka-aineesta, tuotteiden valmistukseen tarvittavan energian tuottamisesta tai pakkauksesta, Lumenen tuotekehitys- ja vastuullisuusjohtaja Tiina Isohanni kiteyttää.

Lumene on jo parikymmentä vuotta hyödyntänyt tuotteissaan esimerkiksi metsätalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista saatavia raaka-aineita. Kun Lumene saa lakansiemenöljyn marjamehun valmistuksesta jäljelle jäävästä puristekakusta, marjoja ei tarvitse poimia vain kosmetiikkayrityksen tarpeisiin. Näin tuotanto ei ole pois kenenkään lautaselta. Lumene kohdistaa katseensa myös pakkauksiin, jotta ympäristötavoitteet toteutuvat.

Kaunista ja kiertävää

 

Kiilto Lumene kierrätyspakkaukset

Koko tuotteen elinkaaren on oltava turvallinen kuluttajalle, ympäristövaikutuksiltaan maltillinen ja kierrätettävä.

Ihonhoito- ja meikkituotteiden pakkaamisessa on otettava huomioon monta asiaa. Tuotteet on pakattu muovisiin ja lasisiin purkkeihin, pulloihin, tuubeihin, pipetteihin ja kartonkipakkauksiin.

– Kategorioita on niin paljon, että yksi ratkaisu tai linjanveto ei millään ratkaise kaikkia pakkauskysymyksiä. On ajateltava koko pakkauksen elinkaarta. Sen on oltava turvallinen kuluttajalle, ympäristövaikutuksiltaan maltillinen ja kierrätettävä, pakkauskehityspäällikkö Essi Arola toteaa.

Samalla pakkausten on oltava houkuttelevia ostajille.

– Meidän tuotteidemme myynnissä vedotaan tunteisiin. Pakkausten pitää olla visuaalisesti kauniita. Siitä olen iloinen, että meillä markkinointi on vahvasti mukana kehittämässä kierrätettävää, mutta samalla meidän brändimme näköistä materiaalia.

Kehitystyössä rimaa on nostettava jatkuvasti.

– Jokaisen lanseerattavan pakkauksen on oltava parempi kuin edeltäjänsä. Uudella pakkauksella on oltava pienempi hiilijalanjälki, ja sen pitää olla helpommin kierrätettävä.

Eräs pakkausten suunnittelussa huomioitava asia ovat kosmetiikkatuotteiden sisältämät herkät raaka-aineet. Pakkausten pitää säilyttää ainesosat turvallisesti, mutta ilman, että niiden käyttöominaisuudet, värit ja tuoksut muuttuvat. Kosmetiikkalaki määrittää, että jos tuotteisiin ei merkitä Parasta ennen -päivämäärää, tuotteen on säilyttävä hyvänä yli kolmekymmentä kuukautta.

Pakkausten pitää säilyttää ainesosat turvallisesti, mutta ilman, että niiden käyttöominaisuudet, värit ja tuoksut muuttuvat.

– Tämä asettaa aika isot haasteet pakkaukselle. Esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaamisessa ajat ovat usein lyhyempiä, vaikka näiltäkin pakkauksilta vaaditaan paljon, Isohanni toteaa.

Yksinkertainen on kaunista

Kun pakkauksista halutaan tehdä helposti kierrätettäviä, tarvitaan käytännön tekoja. Lumenella pakkauksista on esimerkiksi poistettu erilaisia koriste-elementtejä. Aiemmin pipettien ja pumppujen ympärille laitetut alumiinikoristeet ovat jääneet historiaan. Näin pakkausten kierrätys helpottuu.

– Pienillä asioilla voi saada isoja muutoksia aikaiseksi. Kun tarkastellaan, mitä pakkaus on ”syönyt”, löytyy ratkaisuja materiaalien vähentämiseen ja kierrätettävyyden parantamiseen, Arola kuvailee.

Aiemmin käytössä olleista metallista ja muovista tehdyistä laminaattituubeista on nyt siirrytty kokonaan muovisiin tuubeihin. Arkinen tekniikka tuotteiden käyttäjän käsissä on myös päässyt suurennuslasin alle: kun tuubit ja korkit ovat eri materiaalia, on tärkeää, että korkin saa kierrettyä irti muusta pakkauksesta. Näin kierrättäminen helpottuu, ja pakkauksen eri osat löytävät tiensä oikeaan keräysjakeeseen.

Aiemmin käytössä olleista metallista ja muovista tehdyistä laminaattituubeista on nyt siirrytty kokonaan muovisiin tuubeihin.

– Kun näitä yksinkertaisia asioita saadaan korjattua ja päästään syvemmälle pakkausten yksityiskohtiin, sitä haastavammaksi työ käy, Arola muistuttaa.

Kohti suljettua materiaalikiertoa

Lumenen tavoitteena on suljettu materiaalikierto. Toiveena olisi pystyä käyttämään enenevässä määrin kierrätettyjä pakkausmateriaaleja ja pitää huolta siitä, että materiaalit myös palaavat kiertoon.

– Haluaisimme käyttää esimerkiksi kierrätettyä muovia enemmän, mutta sitä ei ole riittävästi saatavilla, Arola pohtii.

Lumene pakkausten kierrätys Kiilto

Valtaosa Lumenen kierrätetyistä pakkauksista jatkaa elämäänsä uudessa olomuodossa. Myös tuotannon sivuvirroille etsitään uutta käyttöä.

Lumenella syntyy eniten kartonki- muovi- ja lasijätettä, ja Arolan mukaan näiden materiaalien kierrätys on yrityksellä hyvin hanskassa. Metallijätettä yrityksellä syntyy vain vähän. Lumenen tavoitteena on tehostaa tulevaisuudessa metallin ja muiden pienten materiaalierien kiertoa.

Valtaosa Lumenen kierrätetyistä pakkauksista jatkaa elämäänsä uudessa olomuodossa. Myös tuotannon sivuvirroille etsitään uutta käyttöä.

– Esimerkiksi etikettien taustamuoveista on jatkojalostettu rakennusalalla käytettäviä eristeitä. Tutkimme myös mahdollisuutta hyödyntää puuterin prässäyksestä syntyvää pitkää kangasta uusiokäytössä, Tiina Isohanni kuvailee.

Kaikkea ei pystytä tekemään itse.

– Pakkausten suljettu kierto on sitä nopeammin mahdollista, mitä paremmin pystymme verkostoitumaan ja tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa. Yhteistyökumppaneillemme kuuluu iso kiitos tähänastisesta tekemisestä. Jatkossa toivomme, että voisimme verkostoitua yhä paremmin tekemään töitä kiertotalouden hyväksi, Tiina Isohanni kiteyttää.