Rinki kampanjoi: Tuplataan muovipakkausten kierrätysaste yhdessä
”Muovipakkausten kierrätysaste nousee vain lajittelemalla. Siksi haluamme rohkaista jokaista kiinnittämään huomiota lajitteluun ja lajittelemaan entistä enemmän muovipakkauksia”, Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen tiivistää 25.3. alkaneen Ringin kuluttajakampanjan lähtökohdan.
Kampanjan taustalla on myös Euroopan komission asettamat kierrätysastetavoitteet. Pakkausjätteen kierrätys on Suomessa muuten hyvällä mallilla, mutta muovipakkausten kierrätysaste tulisi saada nopeampaan nousuun. Muovipakkausten kierrätysaste Suomessa on 29 %, kun vuoden 2025 tavoitteena on 50 %.
Kierrätysaste ei kyyläämällä nouse
Ringin kuluttajakampanjan ytimessä on muovipakkauksen kiertoa havainnollistava Kyylä-video, jonka tavoitteena on näyttää, mitä kierrätetyille pakkauksille tapahtuu, ja siten innostaa kuluttajia kierrättämään. Kampanjan keulahahmo Kyylä suhtautuu kierrättämiseen neuroottisesti ja keksii päästään käsittämättömiä lajittelusääntöjä. Kyylän vastaparina on Naapuri, jonka äänenä toimii koomikko Pirjo Heikkilä. Naapuri tietää, miten muovin kierrätys toimii ja kierrättää juuri niin kuin kannattaakin – rennolla asenteella, mutta tehokkaasti.
”Muovin lajittelijan ei todellakaan tarvitse opetella ulkoa monimutkaista ohjekirjaa tai tunnistaa toisistaan eri muovilaatuja. Täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella: hyvä tavoite on lajitella ainakin kahdeksan muovipakkausta kymmenestä”, Tanskanen rohkaisee.
Muovipakkauksen matka
Mitä muovipakkauksia lajittelevan sitten tulee tietää lajittelusta? ”Onko se pakkaus ja onko se muovia? Jos vastaus kumpaankin on kyllä, voit lajitella sen muovipakkauskeräykseen. Tämä on tärkein ohjenuora muovipakkausten lajittelijoille”, Tanskanen kertoo. Likaiselle pakkaukselle riittää kevyt huuhtelu, lisäksi korkkien, kansien ja pumppujen irrottaminen kannattaa. ”Ne ovat usein erilaatuista muovia, kuin itse pakkaus, joten helpotat kierrätysprosessia laittamalla ne keräysastiaan erikseen”, Tanskanen vinkkaa.
Rinki-ekopisteillä ja kiinteistökeräyksessä lajitellut muovipakkaukset kuljetetaan kierrätyslaitokselle. Siellä muovipakkausjätteestä erotellaan epäpuhtaudet ja kierrätykseen kelpaamaton muovi. Sen jälkeen kierrätettävä muovi lajitellaan muovilaatujen mukaan, pestään, silputaan ja granuloidaan kierrätysmuovigranulaateiksi, pieniksi muovijyviksi. Granulaatteja käytetään uusien muovituotteiden raaka-aineena.
Kierrätetyistä muovipakkauksista tehdään uusia pakkauksia ja monenlaisia tuotteita. Arkisia käyttötavaroita, joita voidaan tehdä kierrätysmuovista, ovat esimerkiksi muovipussit, tiskiharjat, jätesäkit, kenkälusikat tai kukkaruukut. Myös monet design-esineet, kuten huonekalut tai asusteet, halutaan nykyään valmistaa kierrätysmateriaaleista. Rakentamisessakin voidaan hyödyntää kierrätysmuovia vaikkapa terassilautojen materiaalina. Muovin kierrättäminen säästää muovin valmistukseen käytettäviä luonnonvaroja ja pienentää muovin tuottamisesta johtuvia negatiivisia ilmastovaikutuksia.
Jaa kampanjamateriaalia kanavissasi!
Haluatko innostaa sosiaalisen median seuraajiasi lajittelemaan muovia? Rinki kiittää kaikkia kampanjamateriaalejaan kanavissaan jakavia. Lisääthän postaukseesi myös kampanjatunniste #tuplataanseyhdessä
Kampanjamateriaalia löydät