Kuluttaja kierrättää: Jouluna pakkausjätettä syntyy runsaasti

Rinki valmistautuu jälleen siihen, että jouluna pakkausjätettä syntyy huomattavasti tavallista viikonloppua enemmän. Kuluttajia kannustetaan lajittelemaan ja pitämään ekopisteet ja kiinteistökeräykset siisteinä.

Teksti Rinki

Pakkausjätettä syntyy joulun pyhäpäivinä huomattavasti suurempi määrä normaaliin viikonloppuun verrattuna. Pakkausjätteen suuret määrät sekä arkipäiville sijoittuvat pyhät saattavat aiheuttaa paikallisia viivästyksiä pakkausjätekeräyspisteiden tyhjennysajoissa.

”Erityisesti suuret pahvilaatikot voivat aiheuttaa tukoksen täydellä ekopisteellä. Siksi kannustamme joulunviettäjiä säilyttämään tarvittaessa pakkausjätettä kotona. Lajittelemaan ehtii hyvin välipäivinäkin ja jouluna voi keskittyä olennaiseen”, kommentoi Rinki-ekopisteistä vastaava operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Jouluiset lajitteluohjeet ovat monille jo tuttuja

Joulun lajitteluetiketti on pääosin kuluttajalle helppo, sillä monet käytännöt ovat tuttuja arjesta. Lahjapakettien pahvilaatikot ja jouluruokien kartonkipakkaukset tulee tilan säästämiseksi litistää kunnolla ja pakkausjätekeräykseen kuuluvat vain pakkaukset, ei esimerkiksi rikkinäiset joulukoristeet.

”Kuluvana syksynä on puhuttanut erityisesti akkujen lajittelu. Rikkinäiset jouluvalosarjat akkuineen tulee ehdottomasti viedä sähkölaitekeräykseen, pakkausjätteen seassa, sekajätteessä tai kaapin perukoilla litiumioniakut ja -paristot aiheuttavat turvallisuusriskin”, muistuttaa Tammivuori.

Rinki jälleen mukana Kinkkutempussa

Rinki on tänäkin vuonna mukana Kinkkutemppu-kampanjassa, jossa jouluruokien paistinrasvaa kerätään uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Paistinrasvan keräyspisteitä on ympäri Suomen lähes 250 kappaletta.

”Yhteistyö Kinkkutempun kanssa on Ringille tärkeää, sillä haluamme, että kaikki hyvän joulun ainekset lahjapakkauksista kinkunrasvoihin kiertävät. Lajittelemalla pidetään huoli siitä, että jouluilo on kestävää”, kommentoi Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Joulun lajitteluohjeet:

  • Lajittele lahjapaperit ja -nauhat sekajätteeseen.
  • Lajittele tuikkukynttilöiden kuoret ja joululaatikoiden alumiinirasiat metallipakkauskeräykseen.
  • Lajittele rikkinäiset joulukoristeet, kuten kuusenkoristeet tai sekä lasiset kynttilälyhdyt sekajätteeseen.
  • Vie rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät sähkölaitekeräykseen, muista teipata akkujen ja paristojen navat!
  • Lajittele konvehtirasioiden pahvinen kuori kartonginkeräykseen, rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta muovipakkauskeräykseen.
  • Vie jouluruokien paistinrasvat Kinkkutemppu-keräykseen tai hyydytettynä biojätteeseen.
  • Älä jätä joulukuusta Rinki-ekopisteelle, vaan tarkista kuntasi ohjeet joulukuusien keräyksestä.

 

Lajitteluohjeet kokonaisuudessaan löydät osoitteesta rinkiin.fi/lajitteluohjeet – Rinki kiittää ahkeria lajittelijoita ja toivottaa hyvää joulua!