”Tuottajavastuu on reiluuspeli” – Ringin uusi podcast vastaa kiperiin kysymyksiin tuottajavastuusta

Miksi vuosittainen tuottajavastuumaksu on kaikille yrityksille sama, vaikka toinen tuottaisi Suomen markkinoille kilon pakkausjätettä ja toinen 100 tonnia? Tuottajavastuun laajennus myös pieniin yrityksiin herättää hämmennystä, mutta kaiken takana on yhteinen vastuu ympäristöstä. Ringin uudessa podcast-sarjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi pakkausten tuottajavastuuseen liittyvät yleisimmät kysymykset.   

Teksti Outi Kaartamo

Pakkausten tuottajavastuuyhteisöön liittymisen pakko saatetaan kokea epäreiluna varsinkin pienissä yrityksissä, joissa pakkausjätettä syntyy vähän. 

Kaikille pakkauksia Suomen markkinoille toimittavia yrityksiä koskeva velvoite on kuitenkin lähempää tarkasteltuna reilu: Se todella koskee ihan kaikkia yrityksiä, eikä suurempien yritysten tarvitse enää vastata pienempien tuottamasta jätteestä. 

Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Jussi Kauppila korostaa Ringin podcastissa Tuottaja vastaa!, että ajatuksena taustalla on juurikin kaikille tasapuolinen kohtelu.

“Nämä ovat periaatteellisia asioita. On huomioitava myös kilpailun näkökulma. Yritykset, jotka nyt kantavat ja hoitavat tuottajavastuunsa ovat vaatineet jo pitkään, että se koskisi myös pienempiä yrityksiä”, Kauppila sanoo.

“Tuottajavastuu on reiluuspeli.”

Jätelain laajennus tuli voimaan vuodenvaihteessa 2024, ja nyt siis myös alle miljoonan euron liikevaihdon pakkauksia markkinoille tuottavat yritykset ovat pakkausten tuottajavastuun piirissä. 

Ringin neliosaisessa podcast-sarjassa perehdytään siihen, mitä kaikkea tuottajavastuu tarkoittaa erityisesti pienempien yritysten kannalta. Yleisempiä tuottajavastuuseen liittyviä kysymyksiä ovat, koskeeko tuottajavastuu meitä, onko tuottajayhteisöön liittyminen kallista ja viekö raportointi paljon resursseja. Näihin kysymyksiin pyritään podcast-sarjalla vastaamaan.

Pakkaustietojen kerääjä pääsee helpommalla

Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Milla Kolehmainen kannustaa podcastissa yrityksiä aloittamaan pakkaustietojen keräämisen saman tien. Hankaluuksia voi tulla, jos maahantuojat joutuvat keräämään omilta tavarantuottajiltaan viime tipassa tietoa siitä, mitä materiaaleja näiden pakkaukset tosiasiassa sisältävät. 

“Tärkeintä olisi laittaa yhdellä kertaa tiedonkeruu kuntoon. Eli tekisi järjestelmällisen systeemin, millä pystyy keräämään ne pakkaustiedot, niin ei tarvitsisi joka vuosi raportointiajan tullessa kaivella niitä kuiteista ja muista tiedostoista”, Kolehmainen sanoo. 

Nyt tuottajayhteisöön liittyvät tekevät ensimmäisen raportointinsa ensi keväänä. 

Parempi tutustuminen materiaaleihin voi kannustaa myös hankkimaan ympäristöystävällisempiä pakkauksia, koska niiden kierrätysmaksut ovat pienempiä. 

Tuottaja vastaa!-podcastissa korostetaan, miten tuottajayhteisöön liittyminen on yritykselle myös viestintää vastuullisuudesta – olkoonkin, että tuottajavastuu on kirjattu lakiin, ja näin ollen myös pakollinen. 

Tuottajayhteisöön liittynyt yritys voi kuitenkin hyvillä mielin muistuttaa omia asiakkaita kierrätyksen merkityksestä. 

Kaikki tiet vievät kiertotalouteen

Pakkausten tuottajavastuu liittyy kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen, ja sen avulla on saatu aikaan kierrätyksen lisääntymistä. Kierrätysmaksuilla rahoitetaan Rinki-ekopisteet sekä taloyhtiöiden jätekatosten kierrätysastiat. Pakkausjätteiden lajittelussa kuluttajat, joita me kaikki myös olemme, ovat avainasemassa. 

Myös tuottajayhteisöjen toimitusjohtajista Mika Surakasta ja Pekka Tommolasta on tullut ahkeria jätteiden lajittelijoita henkilökohtaisessa elämässä. 

“Oma tehtävä vaikuttaa ajatteluun, ja minä lajittelen kaiken”, Suomen Pakkaustuottajien Pekka Tommola sanoo. 

Entä jos joku muu ei taloyhtiän jätekatoksella kierrätä? 

“Saattaa olla, että pikkusen takahampaissa kiristää.”

Myös Sumin Mika Surakka lajittelee kaiken. Hän on tehnyt saman havainnon kuin moni muukin innokas lajittelija: sekajätteen määrä on olematon. 

“Jos joku ei halua lajitella, niin tärkeintä on, ettei pilaa muiden tekemää lajittelua laittamalla pakkausjätteen sekaan sekajätettä.” 

Surakka sanoo, että usein ihmiset eivät koe omalla lajittelussa olevan suurta merkitystä, mutta jos kaikki ajattelevat näin, niin merkitys on valtava. 

“Jokaisen meidän täytyy kantaa oma osamme kierrätysketjuun.”

 

Kuuntele tuottaja vastaa! -podcast