Korona-aika lisäsi keräysmääriä Rinki-ekopisteillä

Monet suomalaiset ovat viettäneet paljon aikaa kotona kevään aikana. Tämä on näkynyt kodeissa lisääntyvänä pakkausjätteiden määränä. Rinki tiivistää vilkkaina kausina Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöiden tyhjennysvälejä, jotta pisteet pysyvät siistinä.

Teksti Rinki

Kuvat Jarkko Mikkonen

Erityisesti pääkaupunkiseudulla monet ovat olleet kotosalla, ja pakkausjätettä on kertynyt paljon. Käyttäjien palaute on Ringille erittäin tärkeää, jotta pisteiden toimivuudesta saadaan ajankohtaista tietoa. Rinki on vastannut kysyntään tiivistämällä säiliöiden tyhjennysvälejä monissa Rinki-ekopisteissä.  

– Rinki-ekopisteiden keräysmäärät ovat kasvaneet huimasti maalishuhtikuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia sekä metallia on kertynyt ekopisteisiin noin 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtanaErityisesti kartonkia kerätään nyt paljon. Siihen vaikuttaa verkkokaupan kasvu ja take away –ruokailun lisääntyminen, kertoo Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori. 

Rinki-ekopisteillä on käytössä yhteensä yli 500 puristinta. Puristimeen mahtuu 40 kertaa enemmän pakkausjätettä, sillä puristin vetää jopa yli 4000 kiloa pakkausjätettä, kun taas tavanomaiseen keräysastiaan mahtuu vain noin 100 kiloa. Lisäksi puristimet auttavat pakkauskeräyksen logistiikan suunnittelussa, koska ne itse ilmoittavat täyttymisestään sekä mahdollisista käyttöhäiriöistä. 

Rinki-ekopisteisiin vain pakkauksia

Valtakunnallisessa Rinki-ekopisteverkostossa kerätään kotitalouksien pakkauksia. Lisäksi lähes kaikista pisteistä löytyy paperin ja osasta myös vaatteiden keräys. Pakkausten lajittelu on helppoa, sillä samat lajitteluohjeet pätevät koko Suomessa. Valtakunnalliset ohjeet on julkaistu osoitteessa rinkiin.fi/lajitteluohjeet. 

Kotitalouksien pakkausjätteet kuuluvat Rinki-ekopisteille tai kiinteistön keräysastiaan. Kartonkipakkaukset on tärkeää litistää, jotta ne eivät vie liikaa tilaa astiassa. Jos keräysastiat ovat täynnä, jätettä ei saa jättää maahan astioiden viereen, vaan se tulee varastoida, kunnes tilaa taas löytyyRingin kuluttaja-asiakaspalveluun kannattaa ilmoittaa, jos pisteellä on täyttä tai sotkuista.  

Ringin asiakaspalvelu ottaa mielellään palautetta vastaan Rinki-ekopisteiden toiminnasta sekä neuvoo pakkausten lajittelupulmissa: puh. 0800 133 888 (maksuton, ark. klo 7–21 ja la klo 9–18) ja asiakaspalvelu@rinkiin.fi. Palautetta ekopisteistä voi antaa kätevästi myös verkkolomakkeella osoitteessa  rinkiin.fi/ekopistepalaute. 

Huonekalut ja sähkölaitteet oman jätelaitoksen jäteasemalle

Kodeissa kertyy paljon myös remontti ja puutarhajätteitä, jotka eivät kuitenkaan kuulu Rinki-ekopisteille. Näiden lisäksi sähkölaitteille, lampuille, paristoille ja auton renkaille on omat vastaanottopaikkansa. Koko Suomen kaikkien jätteiden vastaanottopaikat voi tarkistaa karttahausta osoitteessa  www.kierratys.info.  

Huonekalut ja sähköromu on vietävä kuntien isommille jäteasemalle. Vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja monet muut materiaalit vastaanotetaan jäteasemilla maksutta.  

Sähkölaitteita otetaan vastaan myös niitä myyvissä liikkeissä. Monet kaupat ottavat vastaan paristoja ja lamppuja, ja autonrenkaat voi viedä rengasliikkeisiin.