Palvelu- ja viljelijäpakkaukset raportoitiin tammikuussa ensimmäistä kertaa uudella mallilla

Pakkausten tuottajamääritelmää koskeva lainsäädäntö muuttui vuoden 2024 alusta. Pakkausten tuottajavastuuta koskeva miljoonan euron liikevaihtoraja poistui, ja palvelu- ja viljelijäpakkauksen tuottajaksi tuli pakkauksen valmistaja tai pakkauksen maahantuoja. Aiemmin vastuu oli yrityksellä, joka täytti pakkauksen.
Ki-Sal ratkoi haasteita yhdessä Ringin kanssa
Ki-Sal Oy on suomalainen perheyritys, joka on toimittanut asiakkailleen korkealaatuisia pakkausmateriaaleja jo vuodesta 1977. Yritys toimittaa pakkauksia hyvin laajalle asiakaskunnalle, esimerkiksi kaupoille, ravintoloille, jälleenmyyjille ja leipomoille. Ki-Sal Oy on Sumi Oy:n asiakas.
Jätelain muutoksen myötä palvelupakkausten raportointiin tuli tarkennuksia.
– Eniten hankaluutta aiheutti se, että sama pakkaus voi olla palvelupakkaus tai ei-palvelupakkaus riippuen siitä, miten asiakas sitä käyttää. Esimerkiksi leipomot vastaavat itse niille toimitettujen pakkausten tuottajavastuusta, kun pakkausta käytetään valmiin tuotteen pakkaamiseen leipomossa. Palvelupakkauksia, eli Ki-Salin vastuulla olevia pakkauksia, ovat ne pakkaukset, jotka täytetään myyntipaikalla suoraan kuluttajalle. Tämä ei ollut meille eikä asiakkaillemme alkuun ihan selkeää, Ki-Salin markkinointi- ja vastuullisuuspäällikkö Karoliina Järvensivu kertoo.
Raportointimalli vaati aluksi selvittelyä, mutta kun asiat ratkesivat yhteistyössä Ringin kanssa, malli on todella selkeä.
Järjestelmä päivitettiin tukemaan muutoksia
Ki-Sallin toiminnanohjausjärjestelmään tehtiin päivityksiä, jotta raportointi onnistuu uuden mallin mukaan.
– Määrittelimme järjestelmään, mikä on palvelupakkaus ja tarkensimme, kuka kyseisen pakkauksen osalta vastaa tuottajavastuusta, Järvensivu kertoo.
Määriteltävää oli paljon ja haastetta aiheutti erityisesti se, että kaikki palvelupakkaukseksi mielletyt pakkaukset eivät olleetkaan raportoinnin näkökulmasta palvelupakkauksia. Täysin samalla pakkauksella saattoi siis olla kaksi erilaista raportointitapaa.
– Ensin vaikutti selkeältä, mikä on palvelupakkaus, mutta sitten havahduimme siihen, että myös pakkauksen käyttötarkoitus pitää huomioida. Palvelupakkauksen määritelmä riippuikin siitä, kuka pakkausta käyttää ja miksi, Järvensivu kertoo.
Raportoinnin varmistaminen vaati tiivistä yhteistyötä Ringin kanssa ja tarkkaa selvitystyötä, jotta kaikki pakkaukset raportointiin oikein.
– Kyselimme paljon apua Ringiltä ja se oli tosi arvokasta. Ringissä ymmärrettiin tosi hyvin, että tämä on aluksi vaikeaa, Järvensivu kiittelee.
Määrittelyn jälkeen panostettiin asiakasviestintään, jotta pakkaukset tulisivat raportoitua oikein uuden mallin mukaisesti ja asiakkaat ymmärtäisivät, mistä muuttuneet kustannukset johtuvat.
– Läpinäkyvyys on meille todella tärkeää, ja siksi avaamme laskullakin asiakkaille tuottajavastuumaksujen osuuden, Järvensivu kertoo.
Suurimmat haasteet liittyvät raportointivastuuseen
Ringissä on huomattu, että haastavinta uudessa raportointimallissa on ollut raportointivastuiden tunnistaminen. Erityisesti haasteita on aiheuttanut se, että pakkaus itsessään ei välttämättä määrittele, kuka raportoinnista vastaa, vaan pitää tunnistaa pakkauksen käyttötarkoitus ja kuka on pakkauksen käyttäjä.
Hankaluuksia tulee myös pidemmissä toimitusketjuissa, kun pitäisi tunnistaa, missä kohdassa tuotantoketjua yritys on. Jos ketjussa on tukkuja ja maahantuojia, ei aina ole helppo hahmottaa, kumpi vastaa raportoinnista.
– Raportointivastuu on palvelu- ja viljelijäpakkauksen suomalaisella valmistajalla tai maahantuojalla, joka ensimmäisenä saattaa pakkauksen Suomen markkinoille, Heidi Plattonen Ringistä selventää.
Palvelu- ja viljelijäpakkauksia raportoitiin edellisvuotta enemmän
Raportointi sujui pääosin hyvin, mutta Ringin tekemissä tarkistuksissa on löytynyt myös virheitä, joita on korjattu yritysten kanssa.
– On ilahduttavaa, että suuret pakkausvalmistajat ovat olleet hereillä ja ymmärtäneet muutoksen. Uskon, että ensi vuonna kaikki sujuu jo todella hyvin, Plattonen kiittelee ja muistuttaa, että ensi vuonna palvelu- ja viljelypakkaukset raportoidaan normaalisti muiden pakkausten kanssa peruslomakkeella, erillinen palvelu- ja viljelijäpakkauksien ilmoituslomake poistuu.
Ringin keräämien tilastojen mukaan palvelu- ja viljelypakkauksia on raportoitu viime vuodelta noin kolmasosa edellisvuotta enemmän. Näin pitääkin olla, sillä mukana ovat nyt myös pienille yrityksille toimitetut pakkaukset, jotka aiemmin ovat jääneet tilastojen ulkopuolelle.
– Meillä on hyvä käsitys yrityksistä, joiden olisi pitänyt raportoida palvelu- viljelijäpakkauksia, koska teimme viime vuonna oman sisäisen selvityksen yrityksistä, Plattonen kertoo.
Ringissä on myös oltu tarkkoja siitä, ettei pakkauksia raportoida kahteen kertaan, koska se kasvattaisi tilastoitua pakkausjätteen määrää ja laskisi näin kierrätysastetta.