Näin lajittelen: ”Kierrätän kaikkea niin paljon kuin järkevästi pystyn”

Pakkaussuunnittelija Outi Oravainen on tarkka kierrättäjä, jolle lajittelu on tuttua jo lapsuudesta. Kotonaan hän huolehtii, että jokainen jätelaji menee omaan astiaansa, ja että lajitteluastiat ovat lähellä.

Millainen lajittelija olet? 

Olen varmasti keskivertoa pedantimpi kierrättäjä, sillä yritän toimia niin, miten neuvon muita toimimaan. Kierrätän kotitalousjätettä ja muutakin jätettä niin paljon kuin järkevästi pystyn.  

Mitä pakkauksia lajittelet kotonasi? 

Pyrin lajittelemaan kaikki pakkaukset eli kartongin, paperin, lasin, metallin, muovin ja biojätteen. Ongelmajätteet vien Sortti-asemalle.  

Millä tavalla lajittelet ja kierrätät pakkaukset? 

Minulla on kaikille jakeille omat keräysastiat. Käytän esimerkiksi Ringin lokerollista kassia, johon laitan metallit ja lasit. Muovipakkausjätettä tulee niin paljon, että kerään ne muovikassiin. Pussin suljen väljästi, että eri muovilaadut saa eroteltua helposti lajittelussa. Minusta kierrättämisen täytyy olla helppoa ja jäteastioiden lähellä, ettei tule kiusausta heittää sekajätteeseen mitään ylimääräistä. 

Kuinka kauan olet lajitellut pakkauksesi? 

Meillä kierrätettiin jo lapsuuden perheessä, esimerkiksi Helsingin Sanomat laitettiin narulla pinkkoihin ja vietiin paperinkeräykseen. Viime aikoina olen vielä entisestään lisännyt lajittelua, koska tietoisuuteni on lisääntynyt. Kierrättäminen on nyt minulle myös helpompaa, kun asun kerrostalossa ja taloyhtiössä on jäteastiat lähellä.  

Mitä muuta kotonasi kierrätetään pakkausten lisäksi? 

Tekstiilikuitua sekä ongelmajätteitä ja vaarallisia aineita, esimerkiksi akkuja ja pattereita. Käytöstä poistamani vaatteet pyrin myymään, mutta aika harvoin luovun vaatteista. Pyrin ostamaan kestävää laatua ja välttämään. Näistä syistä vaatejätettä minulla syntyy vähän. Tekstiilikuitutavaraa vien toisinaan kierrätykseen.  

Onko lajittelussa ilmennyt haasteita? 

Yleisesti minusta ihmisille on haastavinta se, että joissain pakkauksissa on vaikea tunnustelemalla tietää, mitä materiaalia se on. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset jugurttipikarit, joissa ei ole helppo erottaa, onko materiaali muovia vai kartonkia, onko se kartongilla päällystettyä muovia vai kahta muovia päällekkäin. Ymmärrän tosi hyvin, että silloin kierrätys on haastavaa. Toinen esimerkki ovat pakkaukset, joissa on muovinen alaosa ja paperinen yläosa, esimerkiksi tortillaletut ovat usein tällaisissa pakkauksissa. Nämä ovat myös minulle joskus vaikeita lajiteltavia, mutta selvittelen välillä Googlen avulla, mihin ne kuuluvat lajitella. Epäilen, että monikaan ei ole valmis näkemään vaivaa oikean lajittelutavan kaivamiseen netistä, joten pakkauksissa pitäisi olla ohje mukana.   

Mikä on sinun lajitteluvinkkisi? 

Ykkösvinkkini on ehdottomasti se, että muovipakkaukset eivät tarvitse pesua, pyyhkiminen tai nesteen valuttaminen riittää. Tärkeintä olisi saada muovipakkausjätettä pois sekajätteestä.

Toiseksi nostaisin sen, että kierrätysastiat olisivat mahdollisimman lähellä kotona, ettei sen takia jää kierrättämättä, ettei roskaa jaksa lähteä viemään astiaan. Kartonkipakkausten kanssa saattaa olla joskus hämminkiä, jos pakkaus vaikuttaa paperiselta.  Nyrkkisääntö on, että jos kyseessä on pakkaus, se lajitellaan lähes aina kartonkiin, vaikka pakkaus vaikuttaisi paperilta. Esimerkiksi paistopistepussit ja paperikassit lajitellaan kartonkiin. 

 

KUKA 

Outi Oravainen 

  • Pakkaussuunnittelija, DesingCompanyn omistaja ja yrittäjä 
  • Työskennellyt pakkaussuunnittelun parissa jo vuodesta 1996, sekä suunnittelutoimiston AD:na että suuren teollisuusyrityksen palveluksessa ennen yrittäjäksi ryhtymistä.   

 

Näin lajittelen -juttusarjassa Ringin sidosryhmien edustajat paljastavat, millaisia lajittelijoita ja kierrättäjiä he ovat sekä jakavat omat kätevät lajitteluvinkkinsä Rinki-verkkolehden lukijoille.