Rinki auditoi tuottajavastuullisia yrityksiä – Fazerin automatisoitu raportointityökalu helpottaa raportointia ja tuo varmuutta auditointiin
Ringin tehtäviin kuuluu kerätä tuottajayhteisöihin liittyneiltä yrityksiltä lainsäädännön edellyttämät pakkaustiedot. Rinki raportoi tiedot tuottajayhteisöille ja kokoaa vuositilastot Pirkanmaan ELY-keskukselle. Pakkaustietojen oikeellisuus varmistetaan tietojen tarkastamisen lisäksi tekemällä yrityksiin erillisiä tarkastuskäyntejä eli auditointeja.
“Auditointi on yrityksille tilaisuus kysyä kaikesta raportointiin liittyvästä ja saada myös kehitysehdotuksia”, kertoo Heidi Plattonen, Ringin auditoinneista vastaava asiantuntija. Lisää Ringin auditoinnin periaatteista ja toimintatavoista voi lukea aiemmasta verkkolehden jutusta.
SUP-pakkaukset keskiössä tänä vuonna
Vuonna 2024 auditoinnin painopiste on ollut SUP-pakkauksissa, sillä niitä on raportoitu nyt ensimmäistä kertaa. Lisäksi auditointiin pakkaustietojen ilmoituslomake kuten edellisinäkin vuosina.
“SUP-raportointi on ollut haasteellista yrityksille. Yritysten kanssa on kuitenkin ennakkoon käyty yhdessä läpi SUP-pakkausten raportointia, joten itse auditoinneissa ei ole tullut vastaan suuria poikkeamia”, Plattonen kertoo.
Auditointiin kannattaa valmistautua
“Paras tapa valmistautua auditointeihin on raportoida pakkaustiedot Ringin ohjeiden mukaisesti. Suosittelen dokumentoimaan omia prosesseja, sillä se helpottaa tietojen läpikäyntiä auditointihetkellä”, Plattonen sanoo.
Itse auditointitilanteessa yritys saa ajankohtaista ja tarpeisiinsa räätälöityä tietoa. Plattonen pitää tilaisuudessa alustuksen, jossa käydään läpi esimerkiksi tulevat lainsäädännön muutokset, ja miten juuri kyseisen yrityksen kannattaisi niihin valmistautua.
Ringin auditointien tavoitteena onkin auttaa yrityksiä hoitamaan tuottajavastuunsa mahdollisimman hyvin.
“Tähän mennessä olen saanut pelkkää positiivista palautetta auditoiduilta yrityksiltä”, Plattonen kiittelee.
Fazerin auditoinnissa tukena automatisoitu raportointityökalu
Rinki auditoi syksyllä 2024 Fazer-konserniin kuuluvan Fazer Lifestyle Foodsin, jonka valikoimaan kuuluu kasvipohjaisia tuotteita kuten kaurajuomia, smoothieita, puuroja ja myslejä. Fazer-konsernin ja Fazer Lifestyle Foodsin pakkauskehityspäällikkönä työskentelevä Piia Tiainen kertoo, että auditointi sujui heidän osaltaan mallikkaasti.
“Kokemus oli mielenkiintoinen! Oli mukava nähdä käytännössä, mitä auditoinnissa käydään läpi – raportointi kun kattaa monenlaisia asioita”, Tiainen sanoo.
Fazerilla on kehitteillä automatisoitu raportointityökalu, joka nopeuttaa pakkaustietojen raportointia ja siivitti heidät onnistuneeseen auditointiin.
“Pääsimme esittelemään kehitteillä olevaa raportointityökaluamme, jonka tarkoituksena on vähentää raportointiin käytettävää työaikaa. Olemme tallentaneet pakkausten painot ja materiaalispesifikaatiot tuotannonohjausjärjestelmään ja kategorisoineet materiaalit niin, että saamme helposti tuotettua perusraportit eri liiketoiminnoille”, Tiainen kertoo.
Automatisoidut raportointityökalut ovat yrityksissä vielä harvinaisia, mutta ne saattavat olla tulevaisuuden apuväline vastaamaan uuden pakkaussääntelyn tuomiin vaatimuksiin.
Auditoinnissa pääsee kysymään ja keskustelemaan
Auditointi antaa yrityksille tilaisuuden kysyä ja keskustella heitä askarruttavista asioista sekä esittää kehitysehdotuksia.
“Osoitimme, että ymmärrämme raportoinnin monimuotoisuuden ja pääsimme antamaan palautetta osioista, joiden osalta raportoinnin automatisointi on haastavaa, kuten esimerkiksi SUP-pakkausten osalta. SUP-pakkaukset yksilöidään tuotetasolla, kun taas perusraportointi tehdään materiaalitasolla. Sama pakkaus voi olla SUP-tuote tai ei riippuen siitä, mitä pakkaukseen pakataan”, Tiainen pohtii.
Auditoinnista jäi muitakin eväitä jatkoon. Tiainen kertoo, että he saivat selkeyttä raportoinnin osalta esimerkiksi vastuunjakoihin eri yhteistyötahojen kanssa.
Pakkausten vastuullisuudesta välitetään
Fazerin kehitystyö ei rajoitu vain raportointityökaluun. Tiainen kertoo, että Fazerilla on kunnianhimoiset tavoitteet pakkaustensa vastuullisuuden kehittämiseksi muun muassa uuden pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (PPWR) mukaisesti.
Tarkan pakkausdatan avulla voimme kehittää pakkauksistamme entistä vastuullisempia: välttää ylipakkaamista, käyttää vähemmän useita materiaaleja sisältäviä rakenteita ja tehostaa logistiikkaa optimoinnilla. Tavoitteemme on saada pakkauksemme 100 % kierrätettäviksi”, Tiainen kertoo.