Tölkki tulee taas

Juomatölkkien valmistus alkaa Suomessa jälleen 20 vuoden tauon jälkeen. Alalle tulee kaksikin yritystä, joista brittiläinen Rexam käynnistää tuotantonsa ensi vuonna. Tekniikka on tehokasta: minuutissa valmistuu 2 500 tölkkiä.

Tölkin suosion huima kasvu on herättänyt yritykset: esimerkiksi oluesta jo kaksi kolmannesta myydään tölkeissä. Tähän asti niitä on tuotu Suomeen lähinnä Ruotsista, Puolasta, Saksasta ja Britanniasta. Peltitölkkejä valmisti aikoinaan Suomessa G.W. Sohlberg.

Rexam aloittaa 0,33 litran alumiinitölkkien valmistuksen Mäntsälässä entisissä Philipsin tehdastiloissa ensi vuoden alussa. Tiloja laajennetaan myöhemmin.

– Ensimmäisen tuotantolinjan ja vuonna 2014 valmistuvan toisen linjan vuosituotannoksi tulee yhteensä 1,35 miljardia tölkkiä. Kun tehdas on täydessä käynnissä, se työllistää noin 125 ihmistä, kertoo tuotantojohtaja Erik Höggårdh.

Tuotteista suurin osa on tarkoitettu Suomen markkinoille, mutta myös Baltian maihin. Vuonna 2014 tuotantoon tulevat 0,5 litran ja myöhemmin mahdollisesti myös 0,568 litran eli pintin tölkit.

Rullasta se lähtee

Tölkeissä käytettävä alumiini tulee Mäntsälään yhtiön Saksan tuotantolaitoksilta noin 10 tonnin painoisina levyinä, jotka on pakattu rulliksi. Levy syötetään puristimiin, jotka muokkaavat alumiinin tölkeiksi.

Pesun jälkeen niihin suihkutetaan suojalakka, ja ulkopintaan painetaan tuotteen etiketti ja muut tiedot, kuten viivakoodi. Tölkit lämmitetään uunissa, jotta lakka ja painatus pysyvät.
Seuraava kone viimeistelee tölkin yläreunan, jotta siihen voidaan kiinnittää kansi. Tölkit pakataan kuormalavoille ja viedään juomatehtaille.

Tölkkien kannet toimitetaan juomatehtaille erikseen Euroopan eri maissa toimivilta Rexamin laitoksilta. Kansi kiinnitetään paikoilleen sen jälkeen, kun juoma on lisätty tölkkiin.

Kaikki talteen

Höggårdh kertoo, että Rexam käyttää tarkasti kaiken ylimääräisen alumiinin, jota prosessissa syntyy. Euroopassa on useita laitoksia, jotka sulattavat alumiinia uudeksi raaka-aineeksi.

– Laaduntarkastus on tiukkaa, ja kaikki vialliset tölkit toimitetaan kiertoon. Sama koskee esimerkiksi leikkuujätettä. Kierto on nopeaa: on laskettu, että sulattamoon toimitettu tölkki palautuu uudeksi tölkiksi parissa kuukaudessa.

Höggårdhin mukaan Rexam tehostaa koko ajan raaka-aineen käyttöään. Esimerkiksi tänä vuonna se käyttää 6 500 tonnia vähemmän alumiinia kuin saman tölkkimäärän valmistamiseen kolme vuotta sitten.

– Tuotanto sovitetaan tarkasti kysynnän mukaan, ja tuotantoprosessi pidetään mahdollisimman häiriöttömänä. Sovellamme Lean- ja Six Sigma -työkaluja prosessien tehostamisessa ja kehittämisessä, Höggårdh kertoo.

Toinen valmistaja, puolalainen Can-Pack, on myös aloittamassa tölkkituotantoa. Sen tehdas sijaitsee Hämeenlinnassa.