Zombiakut ovat vaaraksi ihmisille ja haitaksi kierrätykselle
Nykypäivän akkukäyttöiset laitteet saavat virtansa pääosin litiumioniakuista. Ne ovat tehokkaita, sillä niihin mahtuu paljon energiaa pieneen tilaan. Väärin käytettyinä ja lajiteltuina litiumioniakuissa kuitenkin piilee tulipalon riski. Sen ehkäisemiseen on tänäkin syksynä valjastettu Paristokierrätyksen Zombiakku-kampanja.
Paristokierrätystä Suomessa organisoivan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck kertoo, että kampanja syntyi aikoinaan jätehuollon toimijoiden kanssa jaetusta huolesta siitä, että väärin lajitellut akut aiheuttivat vaaratilanteita. Vaaratilanne voi syntyä kaikissa jätehuollon vaiheissa niin kotipihan jätekatokseen roskia vievälle kuin jäteautonkuljettajalle.
“Tämä aihe on päivä päivältä merkityksellisempi, koska akkujen määrä lisääntyy vauhdilla yhteiskunnan sähköistymisen ja digitalisaation vuoksi”, kertoo Stenbäck. Hänen mukaansa keskimääräisestä kotitaloudesta voi löytyä jopa yli 100 paristoa ja akkua.
Akku pakkausjätteen seassa on aina riski
Tänä syksynä Zombiakku-kampanjassa ovat olleet mukana pakkausten tuottajayhteisöt Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Zombiakuilla on pakkausten kierrätyksen kannalta merkitystä, sillä akkuja päätyy edelleen virheellisesti pakkausjätteen sekaan.
“Jos zombiakun ympärillä on helposti palavaa materiaalia kuten pakkausjätettä, palo voi kehittyä nopeasti suureksi ja vaikeasti hallittavaksi”, Stenbäck toteaa. Lisäksi akkupalossa syntyvät kaasut ovat myrkyllisiä. Akuista lähtöisin olevat tulipalot siis asettavat ihmisiä vaaraan ja voivat tuhota kierrätyskelpoista pakkausjätettä.
Tänä syksynä kampanjassa on nostettu esiin, miksi esimerkiksi muovipakkausten sekaan päätyy akkuja. Jätteitä lajitellessaan ihmiset eivät aina muista, että joissakin muovisissa tavaroissa, kuten leluissa, on sisällä paristo. Kaikki eivät myöskään tiedä, ettei muovituotteita saisi lainkaan lajitella muovipakkausjätteeseen.
“Vaaratilannetilastojen perusteella akkuja ja akkukäyttöisiä laitteita näyttää ikävä kyllä päätyvän koko ajan enemmän vääriin jätejakeisiin, myös pakkausjätteen sekaan”, Stenbäck kuvailee ongelmaa.
Akkujen oikea lajittelu on helppoa
Miten akut sitten lajitellaan oikein?
“Kun laite poistetaan käytöstä, tulee sen akut poistaa, jos ne ovat poistettavissa. Akkujen virtanavat tulee teipata ja akut viedä mahdollisimman nopeasti niille tarkoitettuihin erilliskeräyspisteisiin”, Stenbäck luettelee.
Hän kehottaa lisäksi pohtimaan, missä kaikissa laitteissa voi olla paristo. “On havaittu, että yhä suurempi osa sähköelektroniikkalaitteista on niin sanotusti näkymättömiä, eli niitä ei tunnisteta sähköelektroniikkalaitteiksi.” Tällaisia laitteita voivat olla sähkösavukkeet, sähköhammasharjat tai vilkkuvat joulupaidat.
“Yksi akku voi aiheuttaa ison vaaratilanteen, joten jokaisen teoilla ja valinnoilla on oikeasti merkitystä”, Stenbäck painottaa.
Lue lisää Zombiakuista kampanjasivustolta.