Kiertotalouslaki korvaa nykyisen jätelain – tavoitteena ajanmukaistaa ja selkeyttää lainsäädäntöä

Uudella kiertotalouslailla pyritään selkeyttämään EU-sääntelyn myötä monimutkaistunutta jätelainsäädäntöä, estää vapaamatkustamista ja vahvistaa tuotteen koko elinkaaren huomiointia, kertoo työryhmän puheenjohtaja Anna-Maija Pajukallio Ympäristöministeriöstä.

Teksti Veera Niemelä

Ympäristöministeriön asettama työryhmä on elokuun lopussa alkanut valmistelemaan uutta kiertotalouslakia, joka valmistuessaan korvaa nykyisen jätelain. Uuden lain säätämiseen on useita syitä.

“Jätelaki on vanha ja sitä on muutettu monta kertaa. Se on alkanut käymään sääntelyteknisesti hankalaksi. Lisäksi tuotteiden koko elinkaari halutaan saada näkymään laissa”, kertoo työryhmän puheenjohtaja Anna-Maija Pajukallio kiertotalouslain tavoitteista.

Lailla halutaan myös puuttua niin kutsuttuun vapaamatkustamiseen, eli esimerkiksi tuottajavastuuvelvollisuudesta laistamiseen. “Tavoitteena on lisätä laillisuusvalvontaa. Sitä kautta saataisiin tasapuoliset lähtökohdat kaikille toimijoille.”, Pajukallio sanoo.

“Ylipäätään uudella lailla yritetään helpottaa kiertotaloustoimijoiden tilannetta maailmassa, jossa erityisesti EU-sääntely mutkistuu”, Pajukallio summaa. Kiertotalouslain yhteydessä onkin tarkoitus toimeenpanna uutta EU-lainsäädäntöä. Tarkoituksena on luoda ennustettava toiminta- ja investointiympäristö kiertotaloustoimijoille.

Lainvalmistelutyö on vielä alkutekijöissään, ja tällä hetkellä suunnitellaan lain rakennetta. Työryhmän kokoonpano on tiivis ja sen kokouksiin kutsutaan kuultavaksi eri tahoja kulloinkin tarvittavan asiantuntijuuden mukaan. Ryhmä tekee yhteistyötä Ympäristöministeriön alaisen Jätealan ja kiertotalouden yhteistyöryhmän (JÄKKI) kanssa.

Työryhmään voidaan myös perustaa jaostoja. Ainakin tuottajayhteisöjaosto perustettaneen, jotta tuottajavastuunäkökulma voidaan huomioida lainvalmistelussa. Tuottajayhteisöjen neuvottelukuntaa (TYNK) työryhmässä edustaa Lisa-Marie Stenbäck Recseriltä, ja varajäsenenä toimii Pekka Tommola Suomen Pakkaustuottajilta.

Tuottajayhteisöt toivovat vapaamatkustamisen valvontaa ja tarkoituksenmukaisia työkaluja

Suomen Pakkaustuottajien toimitusjohtaja Pekka Tommola yhtyy siihen, että kiertotalouslain olisi tärkeää suitsia vapaamatkustamista.

“Tuottajayhteisöillä ei ole oikein työkaluja tähän, vaan valvonta on viranomaisen varassa. Kun toimeenpannaan lakeja, asetuksia tai direktiivejä, niin toivotaan myös, että valvontaresurssit olisivat riittävät”, Tommola sanoo.

Sumin toimitusjohtaja Mika Surakka toivoo, että lakiuudistus tehostaisi kierrätystä, mutta toteaa, että vielä on melko aikaista kommentoida alkutekijöissään olevaa lakia.

“Toivon, että valmistelu perustuu tutkittuun tietoon. Lakia tulisi tehdä Suomen etu edellä, vaikka samalla toimeenpannaankin EU-lainsäädäntöä.”, kertoo Surakka Sumin toiveista kiertotalouslakia kohtaan. Sumi saa äänensä kuuluviin lakimuutoksessa Tuottajayhteisöjen neuvottelukunnan kautta.

Ringin omistajaliitot toivovat sananvaltaa päätöksentekoon

“Jätelaki on ollut yksi pullonkaula siirtymisessä kohti kiertotaloutta. Tämä uudistus on erittäin tarpeellinen ja kannatettava”, toteaa Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón.

Hän on kuitenkin huolissaan siitä, kuullaanko lainvalmistelussa tarpeeksi tahoja, joihin laki vaikuttaa, kuten elintarvikealan yrityksiä. “Päivittäistavarakaupan myynnistä noin 80 % on elintarvikkeita ja juomia, joissa pakkaus on välttämätön osa tuotetta. Nämä pakkaukset ovat iso palikka kierrätyksen kokonaisuudessa.”

“Elintarviketeollisuuden yritykset vastaavat pakkausjätteen keräyksen ja kierrätyksen kustannuksista. Siksi olisi oikeudenmukaista, että nämä tahot olisivat myös mukana keskustelemassa uudesta lainsäädännöstä”, Levón perustelee.

Elintarvikepakkauksia säännellään erityisen tarkasti turvallisuussyistä, ja Levón toivoo, että se otettaisiin huomioon laissa. “Toivomme, että laissa yhteensovitetaan turvallisuuden ja kierrätystavoitteiden saavuttamiseen tarvittavien toimenpiteiden välistä kuilua”, hän summaa.

Kaupan Liiton johtava asiantuntija Marja Ola on Levónin kanssa samoilla linjoilla: “Kaupan yritykset ovat elinkeinoelämän suurimpia pakkausten tuottajia. Toimialamme on kiertotalouden keskiössä, ja siksi olisimme toivoneet pääsevämme lakia valmistelevaan työryhmään”, Ola sanoo.

Kaupan Liitto toivoo, että uudessa laissa huomioitaisiin kustannustehokkuus. “Toimenpiteet tulisi kohdistaa vaikuttavimpiin, mutta myös kustannustehokkaimpiin toimiin”, Ola tiivistää.

Hän nostaa myös esiin sen, että sääntely pakkausten suhteen on lisääntynyt ja tulee lisääntymään EU-lainsäädännön myötä. “On jo paljon olemassa olevaa lainsäädäntöä, joka kasvattaa kaupan alan kustannuksia. Siksi pitää olla tarkkana, jos sääntelyä lisätään, sillä sääntelytaakka on jo melkoinen yrityksillä”, Ola sanoo.

Näin kiertotalouslain valmistelu etenee

  • 8.2024 Ympäristöministeriön asettama työryhmä aloittaa lain valmistelun
  • 12.2025 työryhmän toimikausi päättyy
  • Lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntakäsittelyyn syksyllä 2026
  • Laki tulee voimaan aikaisintaan kesällä 2027 tai vuoden 2028 alussa