Tuottajavastuun uusilla tulokkailla on paljon pöydällään
Kertoisitko yrityksestäsi, Pliiden perustaja Riikka Koksu?
Pliide on yhden helsinkiläistyneen savolaisnaisen yritys, joka villitsee magneeteilla ja tarjoilee muitakin hyvän tuulen tuotteita verkkokaupassa ja jälleenmyyjien kautta. Pliiden ydin on yhdessä tekeminen. Tuotteiden tekstit tehdään someväen kanssa yhdessä ja tykätyimmät tekstit pääsevät tuotteisiin.
Pliide starttasi vuonna 2015 alanvaihdoksen seurauksena. Alkumetreistä ei oikeastaan ole muuta jäljellä kuin nimi. Jos joku olisi aloittaessani sanonut, että koronan kadotettua työt perustan hätäpäissäni verkkokaupan ja saan pidettyä nenän pinnalla naksuttelemalla nappikoneella jääkaappimagneetteja ja rintanappeja hiki hatussa vuositolkulla, niin olisin nauranut makeasti. Elämällä on komia huumorintaju, ja mikäpä tässä magneettimogulina ja nappikauppiaana työskennellessä.
Mitä kautta kuulit pakkausten tuottajavastuusta?
Ensimmäisen kerran luin aiheesta somesta varmaankin lokakuussa 2023, kun joku oli saanut tiedotteen ja kysyi, onko tämä huijaus. Aloin tutkia asiaa ja kylmä hiipi selkärankaa pitkin – näytti vahvasti siltä, että pitkään valmisteltua asiaa ei yksinyrittäjien kannalta oltu penkaistu kunnolla. Lompakolla kävijöitä olisi taas ja hallinnollista hommaa tulossa enempi tai vähempi. Sinänsä itse asia on järkevä ja kannatettava. Ken jätevuorta tuottaa, olkoon maksumiehenä.
Millaisia ensimmäiset kokemukset tuottajavastuun hoitamisesta ovat olleet?
Kaikki tieto, jonka vuonna 2023 löysin, oli tarkoitettu yli miljoonan liikevaihdon yrityksille. Kerrottiin, että muutos on tulossa, mutta tarjolla ei ollut mitään kättä pidempää yhden hengen yritykselle. Oma toimintani on olohuoneen nurkassa ja kaikki asiaan liittyvät tavarat ja tarvikkeet mahtuvat pariin hyllyyn ja työpöydälle, joten mietin tosissaan, että mitähän ihmettä. Yritin tajuta, kuulunko tuottajavastuun piiriin, ja jos kuulun, milloin pitää liittyä, miten toimia ja ennen kaikkea minkähän kokoinen lasku mahtaa olla tulossa.
Millaista apua olet saanut tuottajavastuun hoitamiseen?
Kysyin Ringin asiakaspalvelusta neuvoa ja olin selvästi ensimmäisten kysyjien joukossa, sillä vastaukset olivat vielä hataria. Esimerkiksi liittymisaikaan sain eri tahoilta erilaisia neuvoja – pitää liittyä vuonna 2023 ja riittää, että liittyy vuoden 2024 aikana. Seurasin aiheeseen liittyviä somekeskusteluja ja tiedotteita, ja koska alla oli keskustelu YEL-korotuksesta, en ollut mitenkään positiivisella vireellä liikkeellä. Hetken vedin henkeä ja mietin, että suottapa tässä kimpoilen. Lopetan märehtimisen ja selvitän, mistä tässä on oikeasti kyse ja mitä se osaltani vaatii, ja sitten vain teen sen mukaisesti. Ja kyllähän ne tiedot sitten rinkiin.fi -sivustoa lukemalla löytyi, kun malttoi käyttää aikaa lukemiseen eikä välittänyt, vaikka teksti oli tarkoitettu isoille yrityksille. Sittemmin on koulutusvideoita, sähköposteja sun muita näkynyt. Olin varmaan vain vähän etukenossa asiassa liikkeellä.
Minkä vinkin haluaisit antaa muille tuottajavastuullisille pienille yrityksille?
Hengitä syvään. Hallinnollisen työn määrä näyttää isommalta kuin se lopulta on. Jos olet tuottajavastuun piirissä, niin valitse tuottajayhteisö ja liity siihen osoitteessa rinkiin.fi mahdollisimman pian. Käy katsomassa kevennetyn raportoinnin lomake Ringin sivuilta. Kun tiedät, millaiseen lopputulokseen sinun pitää päätyä, on paljon helpompi miettiä, miten saa omalla pöydällä homman hoidettua mahdollisimman vähällä vaivalla. Suurin kustannus tulee hallinnollisesta maksusta. Itse kierrätysmaksu on muutamia euroja, jos määrät ovat kiloja.