Pullonpalautus helpottui

Pullojen palautusjärjestelmään tuli iso muutos huhtikuun alussa: nyt kaikkia Alkossa ja päivittäis-tavarakaupoissa myytäviä pantillisia lasipulloja voi palauttaa useimpiin ruokakauppoihin. Palautuspisteitä tuli uudistuksessa lähes 20 kertaa lisää.

Muutosta on valmisteltu jo useita vuosia, ja edellinen vaihe oli tammi–helmikuun vaihteessa. Silloin kaikkien Alkon pullojen keräys ja kierrätys siirtyivät Suomen Palautuspakkaus Oy:n eli Palpan vastuulle, ja Alko lakkautti oman kierrätysjärjestelmänsä. Pulloja voi toki edelleen palauttaa Alkon palautuspisteisiin, mutta toimintaa hallinnoi nyt Palpa.

– Järjestelmäämme tuli kertaheitolla yli kolme tuhatta Alkon myymää tuotetta. Jo viime marraskuusta alkaen testasimme muutamalla kymmenellä Alkon tuotteella, miten tunnistus- ja muut tekniikat toimivat, Palpan kehitysjohtaja Tapani Sievänen kertoo.

Kuluttajalle uudistus on kätevä: nyt kaikki Alkosta ostetut pullot voidaan palauttaa mihin tahansa kauppaan tai muuhun myyntipisteeseen, joka myy pantillisiin kierrätyslasipulloihin pakattuja juomia. Ensimmäiset kierrätyslasi- eli KLP-pullot tulivat uuteen järjestelmään viime syksynä.

– Palautuspisteitä on nyt noin 6 000, kun aiemmin Alkon pulloja otti vastaan 350 yhteispalautuspistettä ja Alkon palautuspistettä.

Valtaosa Alkossa myytävistä juomista pakataan tästä lähtien KLP-pulloihin. Tosin osa pienistä ostoeristä ja tilausvalikoiman tuotteista jää KLP-järjestelmän ulkopuolelle, eli niistä ei makseta panttia.

– Palpan KLP-järjestelmään hyväksytään myös Alkon alkuperäisissä pulloissa olevat tuotteet. Niiltä ei edellytetä panttimerkkiä, mutta siitä ne joutuvat maksamaan hieman korkeampaa kierrätysmaksua.

Lidl-kauppaketjun pantilliset lasipullot kuuluvat jatkossa myös Palpan KLP-järjestelmään ja Lidlin myymälät ottavat vastaan kaikki Palpan KLP-järjestelmään kuuluvat pantilliset lasipullot.

Kuva: iStockphoto

Muovi ja alumiini ennallaan

Kierrätysmuovipullojen ja alumiinitölkkien keräys ja kierrätys jatkuvat kuten tähänkin asti. Samoin Ekopullo-järjestelmä toimii edelleen, eli juomayritykset keräävät, pesevät ja palauttavat käyttöön uudelleen täytettävät lasiset olutpullot.
Sievänen arvelee, että pantillisten lasipullojen kokonaiskäyttö juomapakkauksissa pysyy nykyisellä noin 110 miljoonan pullon tasolla. Se kasvaa joissakin tuotteissa ja toisissa taas vähenee.
– Olutvalikoimassa on erikoistuotteita, jotka jatkossakin pakataan omiin pulloihinsa. Samaan aikaan pantillisen muovipullon käyttö yleistyy, kuten myös viinien hanapakkaukset. Uskon, että kaikkiaan lasin käyttö pikemmin hiukan kasvaa kuin vähenee.
Horeca-tuotteita lasipulloissa myyvät yritykset ovat olleet huolissaan uuden järjestelmän tuomista lisäkustannuksista. Sievänen kertoo, että Palpa on kehittänyt alalle oman ratkaisun, jossa perittävät aloitusmaksut ovat pienemmät.

Automaatteihin uudet ohjelmat

– Kun merkittävä osa palautusautomaateista uusittiin kierrätysmuovipullojen tullessa markkinoille neljä vuotta sitten, ne olivat teknisesti valmiita myös KLP-järjestelmään. Nyt tammi–maaliskuussa päivitettiin automaattien ohjelmointi KLP-pulloille, ja se sujui hyvin.

Joihinkin vanhempiin automaatteihin on tarvittu lisämuistia, ja uudistus on vaatinut kaupalta joissain tapauksissa myös tilajärjestelyjä. Muutoskustannukset vaihtelevat muutamasta sadasta kymmeniin tuhansiin euroihin. Toisaalta arkista työtä säästyy, kun automaatti ohjaa pullot suoraan keräysastiaan ja vain pieni osa pulloja pitää enää pakata käsin koreihin.
Jos myyntipiste myy kierrätyslasipulloja, sen pitää ottaa niitä myös vastaan. Esimerkiksi kaikki kioskit eivät niitä myy, joten niillä ei ole tätä velvoitetta. Sievänen kuitenkin uskoo, että asiakaspalvelun nimissä useimmat niistä lähtevät mukaan järjestelmään.
– Uudessa jätelaissa palautuspisteiden vastaanottovelvoitetta on kohtuullistettu niin, että pienet palautuspisteet voivat ottaa vain myyntimääränsä verran tyhjiä pulloja takaisin.

Tasapuolinen ratkaisu

Sieväsen mukaan uuden järjestelmän parhaita puolia on, että kaikkien juomien pantilliset pakkaukset ovat tasapuolisessa asemassa ja kierrätysjärjestelmän piirissä. Palpa ja juoma-alan toimijat vastaavat vähittäis- ja tukkukaupan puolesta lasijuomapakkausten paluulogistiikasta.

Aiemmin kuluttajat palauttivat runsaasti Alkon pulloja päivittäistavarakaupan automaatteihin saamatta panttia. Kauppa joutui toimittamaan nämä palautetut pantilliset lasipullot Alkon pisteisiin.

– Asiakkaalle selvin hyöty on, että kaikki pullot voi viedä myös pikkukauppaan samalla, kun käy ostamassa vaikkapa maitotölkin. Aiemmin lasipullojen vienti piti keskittää isommille ostosreissuille kauppakeskukseen, jossa on Alko. Uskon, että tällä on pikkukaupoille taloudellista merkitystä.

Uusi järjestelmä myös selkiyttää pantillisten pullojen merkintää. Lasipullojen pantillisuudesta on nyt maininta Alkon hyllynreunan etiketissä sekä osto- ja palautuskuitissa.

Kaikki kaupoissa myytävät pullot eivät edelleenkään ole panttijärjestelmän piirissä. Tämä koskee esimerkiksi maitotuotteita, sataprosenttisia mehuja sekä mehutiivistepulloja.

Erot pantillisuudessa perustuvat juomapakkausten valmisteverojärjestelmään, joka pysyy ennallaan. Pantittomille pulloille ja muille lasipakkauksille oikea osoite on tuottajayhteisön lasinkeräyspiste, josta pantittomat lasipakkaukset toimitetaan myös kierrätykseen.

Teksti Ilpo Salonen | Kuva iStockphoto


Valinnan paikka

Lasipullossa myytävän juoman valmistajan tai maahantuojan on itse päätettävä, rekisteröidäänkö tuote pantilliseen kierrätysjärjestelmään vai jääkö se pantittomaksi. Silloin sen kannettavaksi tulee juomapakkausvero 0,51 euroa litralta. Tuotteen valmistaja tai maahantuoja vastaa tässä tapauksessa myös ilmoittamiseen liittyvistä toimista sekä niihin liittyvistä maksuista.


Viini- ja viinapulloista raaka-ainetta

Pullojen kierrätysjärjestelmän uudistuksen yhteydessä Alkon pullojen uudelleentäytöstä vuodesta 1997 vastanneen A-pullo Oy:n toiminta päättyi. Nyt kaikki Alkossa myytävät pullot kotimaisia olutpulloja lukuun ottamatta murskataan ja käytetään uudelleen esimerkiksi lasivillan raaka-aineena. Pullomursketta myydään myös ulkomaille uusien lasipullojen valmistukseen.