Pilotti hyvässä vauhdissa

Käytännön kuljetustyössä näkee, kuinka Ekopiste-hanke päivästä päivään etenee. Kuopiossa tieto on tavoittanut hyvin asukkaat, ja autonkuljettaja Vesa ”Vesku” Jussila kertoo kyselijöille mielellään lisää.
Kuva: Pentti Vänskä

Vesa Jussila kertoo, että kuluttajat kyselevät lisätietoa etenkin muovin keräyksestä.

 

EnviroNetin kuorma-autonkuljettaja Vesa Jussila pysäyttää ajokkinsa Jätekukko Oy:n ekopisteen luokse Kuopion linja-autoaseman pihamaalla, hyppää ohjaamosta ja tarttuu ripeästi kartonginkeräyssäiliöön. Jussila työntää säiliön jäteauton nostimeen, joka tyhjentää kartongit auton tilaviin uumeniin.

– Aika puhtaalta näyttää. Tässä laatikossa on vain sinne kuuluvaa tava­raa eli keräyskartonkia. Joskus seassa on muovipusseja tai muuta ylimääräistä, joista suurimman osan poimimme saman tien pois, Jussila kertoo.

Ekopistepilottiin liittyvää ajoa on aina lauantaisin. Kuljettajaa helpottaa tällä kerralla se, että edellä menee toinen, pienempi auto. Sitä ajaa kuljetusyrittäjä Juha Raatikainen, ja kyydissä on Jätekukon Hanna Maunula.

Kerran kuukaudessa he järjestävät ja punnitsevat eri materiaalisäi­liöt ennen niiden tyhjennystä. Nyt on kartonkipunnituksen vuoro.

Jussila ajaa perhesyistä nykyään pääosin viikonloppuajoja. Varsinkin kun tarvitaan yhteistoimintaa ”puntariauton” kanssa, Jussila on tarvittaessa keräysauton ratissa.

Keräyssäiliöt täyttyvät nopeasti

Jussilan Scania kaartaa ison kauppakeskuksen pihaan. Siispä jälleen säiliöiden kimppuun!

– Kyllähän tämä on aika fyysistä työtä. Ohjaamosta alas ja sitten taas takaisin, välillä työnnellään astioita. Nyt näyttää kartonki­astian kokonaispaino olevan 61 kiloa, Jussila kertoo.

– Tässä on hyvä piha, mutta joskus talvisin ovat kiinteistön lumityöt tekemättä. Silloin työ menee säiliöitä työnnellessä jo voimailun puolelle. Eipähän tosin tarvitse sitten vapaalla lähteä kuntosalille, Jussila virnistää ja merkitsee papereihinsa kartonkisäiliöiden täyttöasteen.

Kauppakeskuksen keräyspiste on tilava ja asianmukainen. Keräys­pisteen säiliöiden sisältöä järjestellään myös työviikon aikana, mutta vilkkaan käytön säiliöt täyttyvät melko nopeasti. Tyhjennysurakkansa ohessa Jussila tarkistaa myös, mitä säiliöihin on päätynyt.

Tiedotus onnistunut hyvin

Ekopistepilotista tiedottaminen mediassa ja netissä sekä ekopisteissä näyttää onnistuneen varsin hyvin. Jussilan mukaan aina silloin tällöin joku asiakas kysyy myös kuljettajilta tarkempaa tietoa materiaaleista. Erityisesti kuluttajille uudesta keräysmateriaalista muovista halutaan lisätietoa, jota tietysti mielellään myös annetaan.

– Muovia on onnistuttu keräämään todella hyvin. Keräysmäärä kasvaa koko ajan. Lisäksi muovi on pääsääntöisesti puhdasta ja oikeanlaatuista.

Jussila ja hänen kumppaninsa ovat normaalityönsä lisäksi ottaneet myös Ekopiste-pilotin omakseen ja tekevät osansa sen onnistumiseksi. Reipas, tarkka ja asiallinen toiminta, hyvä asiakkaiden opastus sekä tietämys hankkeesta – näillä eväillä tulee hyvää palautetta ja tärkeä asia etenee.

Kymmenen ekopisteen kartonkisäiliöiden tyhjennys vie aikaa noin neljä ja puoli tuntia. Kuopion kaupunkialueella on kahdeksan keräyspistettä, ja niiden lisäksi kokeiluun kuuluvat myös Riistaveden ja Lapinlahden pisteet. Kartonkikeräyksen jälkeen on vielä vuorossa samanmoinen muovinkeräyslenkki.

– Päivän päätteeksi lähden kotiin saunomaan. Voi olla, että unta ei illalla tarvitse paljon houkutella, Vesa Jussila hymyilee.

Teksti Jarmo Seppälä | Kuvat Pentti Vänskä

 


 

Ekopiste-pilotti kerää myös muovia

Ekopiste-pilotissa mukana olevissa pisteissä on keräysastiat myös muovipakkauksille. Muiden jätelajien, kuten kartongin, lasin ja metallin keräys jatkuu pisteissä entiseen tapaan.

Tampereen kaupunkiseudulla keräykseen kelpaavat PVC-muovia lukuun ottamatta lähes kaikki kodin muovipakkaukset. Kuopiossa ja Lapinlahdella kerätään rajatusti vain kodin kovia muovipakkauksia, joissa on merkintä PET (01), PE-HD (02), PE-LD (04) tai PP (05).