Pakkaus on puoli ruokaa?

Lemmikkien emännät ja isännät ovat yhä kiinnostuneempia siitä, mihin rehupakkauksen voi käytön jälkeen laittaa. Siksi lemmikkieläintarvikeliike Mustissa ja Mirrissä on nyt meneillään pakkausuudistus.

Kuivamuonaa, märkämuonaa, pakastettua raakaruokaa, laareissa erilaisia luita ja muita koirien herkkuja, joita myydään kauppojen irtokarkkien tapaan kilohinnoilla. Jos lemmikki saisi itse valita, mitähän se ostaisi? Mustissa ja Mirrissä leijuva tuoksu on varmasti koiran mielestä vastustamaton.
Lemmikin omistajalla on luonnollisesti omat kriteerinsä ruoalle, jolla hän ruokkii lemmikkinsä. Monet haluavat tarjota mahdollisimman puhdasta
ravintoa.

Kuten elintarvikkeiden, myös lemmikin ruoan pakkaus on tärkeä. Paitsi että pakkaus suojaa tuotetta ja lisää sen säilyvyyttä, siitä pitää myös ilmetä, mitä muona pitää sisällään – siitä huolimatta, että lainsäädännön vaatimukset rehun tuoteselosteelle eivät ole yhtä tiukat kuin elintarvikkeiden.

– Asiakkaat käyvät hyvin tarkasti läpi myyjän kanssa, mitä kaikkea esimerkiksi kuivamuona pitää sisällään. Sen pitää olla selkeästi näkyvillä tuotteessa, toteaa Mustin ja Mirrin ketjujohtaja Juhana Lamberg.

Pakkaus on tietenkin myös imago-kysymys. Kuluttajat tarttuvat mieluusti kivannäköiseen tuotteeseen, mutta yhä tärkeämmäksi on nousemassa se, mitä pakkaukselle voi käytön jälkeen tehdä.

Muovia, alumiinia ja metallia

Lemmikkiä itseään kiinnostaa toden-näköisesti vain ruoan maukkaus, mutta niiden emännät ja isännät ovat yhä ympäristötietoisempia. He haluavat tietää, miten lemmikin ruokapakkauksen voi käytön jälkeen hävittää. Katsotaanpa, mitä kaikkia pakkausmateriaaleja Mustista ja Mirristä löytyy.

Juhana Lambergin mukaan Mustissa ja Mirrissä myydään määrällisesti kaikista eniten koirien kuivaruokaa. Toiseksi eniten menee kissojen kuivamuonaa. Molempia myydään pääosin muovipakkauksissa, joissa osassa on sisäpuolella alumiinipinnoitus.

Osa ruoista on pakattu myös säilykepurkkeihin ja kartonkitetroihin. Kuluttaja voi viedä tyhjät säilykepurkit metallinkeräykseen, tetrat puolestaan kartonkikeräykseen.

Koirien ja myös kissojen raakaruokinta on lisääntynyt viime vuosina huimasti, ja suosio on heijastunut myös Mustin ja Mirrin myyntiin. Raakaruoka on esimerkiksi kypsentämätöntä lihaa. Se tulee pakastettuna kotimaisilta toimittajilta pahvisissa kuljetuslaatikoissa, joihin on pakattu noin puolen kilogramman annoksia muovipötkylöihin. Kuljetuspakkaus on helppo avata ja siirtää sellaisenaan pakastealtaisiin, josta asiakkaat voivat poimia eri laatuja. Tyhjennyttyään pahvilaatikot viedään pahvinkeräykseen.

Muovi on varsin merkittävä lemmikkiruoan pakkausmateriaali. Vielä viime vuonna kuluttajat hävittivät nämä useimmiten sekajätteen mukana.
Lounais-Suomessa lemmikkien ruokapakkauksille on keksitty uudenlaista käyttöä. Turun, Raision, Kaarinan ja Maskun Musti ja Mirri -myymälöissä on muutaman vuoden ajan otettu asiakkailta vastaan tyhjiä alumiinisia, muovisia ja paperisia lemmikkiruokapakkauksia. Kerätyistä pakkauksista valmistetaan Lassila & Tikanojan Turun laitoksella kierrätyspolttoainetta muun muassa Paraisten sementtitehtaalle.

– Sementtiuunit sopivat erittäin hyvin kierrätyspolttoaineiden polttoon, sillä korkeasta polttolämpötilasta joh-tuen polttoaineet palavat täydellisesti, eikä haitallisia pohjatuhkia synny. Polttoprosessissa alumiinipakkausten alumiini sitoutuu sementtiin parantaen sen laatua, L&T:n liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola selvittää.

Lisää kierrätettäviä materiaaleja

Alkuvuonna astui voimaan pakkausasetus, joka toi mukanaan muovipakkausten keräysvelvoitteen. Sen ansiosta kuluttajat voivat nyt viedä kierrätettävät muovipakkaukset muovinkeräykseen.

– Tarkastelemme pakkauksia nyt monelta eri kantilta. Siinä missä aiempina vuosina olemme ensisijaisesti kiinnittäneet pakkauksissa huomiota ruoan säilyvyyteen, nyt meitä kiinnostaa myös, millaisissa pakkauksissa ruoka tulee, Lamberg toteaa.

Lambergin mukaan tällä hetkellä osa Mustin ja Mirrin pakkausmuovista on kierrätettävää. Esimerkiksi pakasteruoat on pakattu 100 prosenttiseen polyeteeniin, jonka voi käytön jälkeen laittaa muovinkeräykseen.

Musti ja Mirri perusti viime syksynä niin sanotun kestävän kehityksen ohjausryhmän, jonka yhtenä tehtävänä on pakkausuudistus. Yrityksen tavoitteena on pakkausmateriaalin vähentäminen. Lisäksi Mustissa ja Mirrissä ollaan uudistamassa pakkausmateriaaleja kierrätettäviin. Pakkauksiin on myös saatava kierrätysmerkinnät, jotta kuluttajat tietävät, mitä sille voi tehdä käytön jälkeen – mikä menee esimerkiksi muovin- tai kartonginkeräykseen, mikä sekajätteeseen.

– Mitä isommaksi ketjumme kasvaa, sitä olennaisempaa tämä on. Asiakkaiden lisäksi myös henkilökunnalle ympäristöasiat ovat tärkeintä. Tämä on meille myös myyntivaltti, Lamberg perustelee.

Pakkausuudistus edellyttää esimerkiksi neuvotteluja tavarantoimittajien ja tehtaiden kanssa. Lamberg myöntää, että suuntaa ei käännetä ihan hetkessä.

– Emme halua tehdä pikapäätöksiä, koska se näkyisi tuotteiden hinnoissa.

Lemmikkien tavaratalo

Ruokatuotteiden lisäksi Mustista ja Mirristä voi hankkia muitakin lemmikille tarpeellisia tuotteita. Niitä on laaja kirjo: lisäravinteita ja vitamiineja, erilaisia vaatteita, valjaita, pantoja, hihnoja, koulutustarvikkeita, petejä, kippoja, kappoja, leluja… Melkoinen lemmikkieläinten tavaratalo siis, jonne lemmikit itsekin ovat tervetulleita emäntiensä ja isäntiensä kera.

Mustilla ja Mirrillä on tällä hetkellä 110 myymälää Suomessa. Näistä 91 on ketjun omia myymälöitä ja loput franchising-periaatteella toimivia. Ketju on laajentunut myös Ruotsiin, jossa se toimii Arken Zoo -nimellä.

Yli sadan myymälän lisäksi Mustilla ja Mirrillä on verkkokauppa. Verkkokaupan lähettämö sijaitsee Mustin ja Mirrin keskusvarastossa Kaarinassa. Tämä mahdollistaa pakkausmateriaalin uudelleenkäytön, eli kysymys on yrityksen omasta sisäisestä pahvipakkausten kiertojärjestelmästä.

– Keräämme keskusvarastolla pahvilaatikoita, joissa olemme vastaanottaneet myytävät tuotteet, ja lähetämme niissä asiakkaille verkkokaupasta tilatut tuotteet. Tämä omalta osaltaan vähentää pakkausmateriaalin tarvetta, Lamberg kertoo.

Musti ja Mirri on Ringin jäsenyritys. Yrityksen keskusvarasto raportoi keskitetysti Ringille tarkat pakkausmäärät ja -materiaalit sekä niiden laadun kaikista maahantuomistaan tuotteista. Yritys maksaa Rinkiin liittyessään kertaluonteisen liittymismaksun ja vuosimaksun, jotka perustuvat yrityksen liikevaihtoon. Lisäksi tuottajayhteisöt määrittävät pakkausmateriaalikohtaiset kierrätysmaksut. Yritysten maksamat kierrätysmaksut pohjautuvat niiden vuosittain raportoimiin pakkausmääriin.

 

Teksti Jaana Kalliokoski, kuva Vesa Tyni