Miten muovipakkaus kiertää?

Koti­talouksien muovi­pakkausten kierrätys alkoi Suomessa vuoden 2016 alussa. Mihin tyhjä voirasia kulkee lähimarketin keräyssäiliöstä? Millainen on sen matka uudeksi muovituotteeksi?

wiik_600x250

 

Siinä niitä on. Käytettyjä muovikasseja, muovipurkkeja, kanistereita, juomapulloja. Paaleittain vierekkäin ja päällekkäin Eko­kemin muovijalostamon edessä Riihimäellä. Paaleihin on merkitty isolla kirjaimet H tai LD. Merkintä kertoo, mitä muovilaatua missäkin ­paalissa on.
Kun kotona voirasia tai sampoopullo tyhjenee, muovijäte päätyy 300–400 kiloa painavaan paaliin. Mutta se on vain yksi vaihe monimutkaisen kierrätysprosessin kiemuroissa.

Ensimmäinen vaihe on lajittelu, ­ja se alkaa jo kotona. Kun voirasia on tyhjä, se pitää huuhdella ja valuttaa ­kuivaksi ennen kierrätyslaatikkoon ­laittamista. Muovipullon korkki on ­joskus erilaista muovia kuin pullo, ­siksi korkki pitää irrottaa ja laittaa kierrätykseen erikseen.

Täällä muovijalostamossa ymmärtää miksi puhtautta halutaan.

– Tarkoitus on saada muovijätteen mikrobimäärä alhaiseksi. Ruoan jäämät purkeissa aiheuttaisivat homeongelman, joka olisi työturvallisuusriski ­jalostamon työntekijöille, selittää kiertotalouskylän muoviliiketoiminnan päällikkö Camilla Wiik.

Muovipullo ja sen korkki taas pitää erottaa, koska ne saattavat olla erilaista muovia ja muovinlajittelusensorit voivat muuten hylätä koko pullon. Erilaisia pakkauksia ei myöskään saa laittaa ­sisäkkäin, koska sensorit tunnistavat eri muovilaadut pakkausten ulkopinnalta. Riskinä on lajittelutuloksen heikkeneminen.

ekokem-3

Muovinkeräyksestä lajittelukoneeseen

Toukokuun alussa toimintansa aloittanut Ekokemin muovijalostamo on vielä koekäytössä, mikä tarkoittaa, että prosessia voidaan säätää saadun materiaalin mukaan. Lajittelussa kulkee myös sekajätteestä eroteltua muovia, joka ­näkyy likaisempina pakkauksina hihnoilla. Lisäksi muovia tulee yrityksistä ja maatiloilta.

– Kuluttajapakkaukset ovat nopeimmin kiertävä muovijäte ja sen laatu on hyvä, kertoo Camilla Wiik.

– Jos ajatellaan vaikka makkara­pakkausta, niin se kiertää aika nopeasti tehtaalta kauppaan, josta se ostetaan, ja makkara syödään. Pakkaus palautuu nopeasti kierrätykseen.

Muovi kulkee Ekokemillä seitsemän eri lajittelukoneen läpi, joista kukin ­etsii sensoreillaan tietynlaatuista muovia. Muovipussit jäävät kalvomaista ­polyeteeniä nappaavan koneen haaviin, joka ampuu kaiken itselleen kelpaavan jätteen ilmasuihkulla sivuun. Kovaa polyeteeniä etsivä kone kerää pesuaine­pullot ja kosmetiikkapakkaukset, ja ­voirasiat päätyvät polypropeenikoneen haltuun. Se, mitä mikään kone ei tunnista, jää yli, ja siitä tulee kierrätys­polttoainetta. Kaikki jäte hyödynnetään tavalla tai toisella. Erityisesti on panostettu siihen, että myös yhdistelmä­materiaalit voidaan hyödyntää. Ne käytetään Ekokemin toisella laitoksella muoviprofiilien raaka-aineena.

ekokem-2

Muovipurkista hiutaleeksi

Materiaalinsa mukaan lajitellut ja paalatut muovit siirtyvät seuraavaan vaiheeseen, joka on murskaus. Muovi murskataan pienemmiksi palasiksi ja pestään niin, että siitä irtoavat epäpuhtaudet, kuten ruokajäämät ja etiketit.

Kaikki Ekokemin granulaateiksi jalostettavat muovilaadut kelluvat veden pinnalla. Se tarkoittaa, että pesukoneessa ei-haluttu aines, kuten metalli ja hiekka, uppoaa ja muovi jää pintaan. Siitä kone siirtää sen kuivaukseen.

– Kuivauksessa on erilaisia puristavia ja linkoavia elementtejä ja lämpökierukka, kuvailee Wiik kuivaimen ­teknologiaa.
Kuivattu muovi näyttää vaalealta ­hötöltä. Se on kevyttä ja lumihiutalemaista, ja myös suurin osa väreistä näyttää kadonneen. Höttö pakataan isoihin, valkoisiin säkkeihin odottamaan jatkokäsittelyä.

Granulaatista muovikassiksi

Ekojalostamossa ja muovijalostamossa työskentelee yhteensä noin 30 henkilöä kolmessa vuorossa, mutta heitä näkyy vain muutamia koneenhuoltotöissä. Muovijäte kiertää laitteiden uumenissa itsekseen, näkyy jossain pilkahduksena ja tulee koneista ulos eri muodoissa.

Ekstruuderi on linjaston viimeinen vaihe. Kuivattu, hiutalemainen höttö muuttuu pieneksi ja kovaksi granulaatiksi, kun se sulatetaan noin 150 asteessa, suodatetaan ja jäähdytetään. Uusiomuovista tehdään CIRCO-granulaatteja, joita myydään raaka-aineeksi muovituotteiden valmistajille. Sekaan voidaan lisätä lisäaineita sen mukaan, millaista muovia halutaan lopputulokseksi.

Granulaattien väri on tummahko harmaa, joka syntyy kun eriväriset muovit sulatetaan yhteen. Samaa väriä näkyy monen kaupan muovikasseissa – siitä tietää, että ne on tehty kierrätysmuovista.

ekokem-4

Granulaatit ovat Wiikin mukaan erityisen suosittuja erilaisten putkien ja kannujen materiaalina. Uusiomuovilla voidaan korvata niin sanottua neitseellistä muovia. Tärkein peruste valita ­uusiomuovi on sen ekologisuus. Uusiomuovin hiilijalanjälki on huomattavasti matalampi kuin neitseellisen muovin, ja sen valmistukseen kuuluu selvästi vähemmän energiaa.

– Kalvonpuhallusmenetelmä on yleisin, kun valmistetaan tuotteita LD-polyeteenistä. Tällä menetelmällä valmistetaan esimerkiksi kaupan muovikassit, hän lisää.

Riihimäeltä granulaatit kulkevat ­ostajille säkeissä tai säiliöautoissa ­LD-polyeteeninä, HD-polyeteeninä tai polypropeenina.

Ekokemin kiertotalouskylä

Ekokem rakentaa kiertotalousyhteiskuntaa, jossa jätteen syntyminen on minimoitu ja materiaalit eivät haaskaannu.

– Visiomme on, että kaikki mikä on turvallista ja mahdollista kierrättää, ­tulee kierrätetyksi. Kierrättämisen ­lisäksi meille on tärkeää poistaa ja käsitellä asianmukaisesti haitalliset ainekset, sanoo Wiik. Kuluttajapakkaus­keräykseen ei saa laittaa vaarallisten aineiden likaamia pakkauksia, kuten moottoriöljykanistereita. Ne kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen.

Kuluttajamuovipakkausten kierrätyksessä Suomi tulee ajallisesti jälki­junassa, ja tällä hetkellä kuluttajat opettelevat keräämään muovisia pakkauksia talteen. Erityisen vaikeaa se ei ole. ­Pakkaukset tyhjennetään, huuhdellaan vedellä, valutetaan kuivaksi ja kerätään omaan astiaansa tai pussiin.

– Olemme vielä kaukana esimerkiksi Ruotsin kierrätysmäärästä kuluttajamuovin suhteen. Meillä on kierrätetty pitkään vain pantillisia pulloja ja pakkauskalvoja. Vuoden 2016 kierrätys­tavoite pantittomille pakkauksille on ­16 prosenttia ja vuonna 2020 se on jo 22 prosenttia. Se tarkoittaa, että pakkauksia pitää kierrättää 12 000 tonnia enemmän kuin 2015. Tavoitteena on, että vuonna 2016 kuluttajapakkauskeräyksen kautta kerätään vähintään 6 000 tonnia.

Lisätietoa Ekokemin toiminnasta  

 

Yritysten muovijätteestä kiertää noin puolet

Suomessa on kerätty yritysten muovipakkausjätettä 1970-luvulta asti, kertoo Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini. Käytännössä jäte kulkee ympäristöhuoltoyhtiöiden ja kierrätystoimijoiden kuljettamana eteenpäin jalostettavaksi. Yrityksiltä tulevasta muovijätteestä tehdään granulaatteja samoin kuin kuluttajapakkauksistakin.

– Suuri osa yritysjätteestä, kuten lavojen ympärillä olevat lavakalvot, on helppo kierrättää. Kanisterit ja monikerrospakkaukset ovat hankalampia saada kiertoon, toteaa Soini.

Yrityspakkauksista kierrätetään Suomessa 40–50 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 14 000 tonnia vuodessa. Kuluttajapakkausten kierrätysprosentti on alle 10. Yrityspakkauksia käytetään paljon myös uudelleen.

– On pooleja, jotka järjestävät jäsenilleen laatikoiden ja pakkauskennojen uudelleenkäyttöä. Noin 67 prosenttia muovipakkauksista käytetään uudelleen, eli laskennallisesti vain 33 prosentille haetaan kierrätys- ja muita hyötykäyttökohteita. Olemme Euroopan huippua muovipakkausten uudelleenkäytössä, sanoo Soini.

 

Kotitalouksien muovipakkausjätteen lajittelu

Muovinkeräykseen saa laittaa kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia

• Keräykseen käy yleisesti kotitalouksien muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, pesuainepakkaukset, muovipullot, -kassit ja kääreet, sekä myös EPS-pakkaukset.

Muovinkeräykseen ei saa laittaa

• Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
• PVC-pakkauksia
• Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia
• Esim. kaupasta ostettu pakasterasia tai kevytpeite ei ole pakkaus, vaan muovituote, joka kuuluu kunnan vastuulle

Muista myös

• Korkit, kannet, pumput ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.
• Pakkauksessa, jossa on esim. kartonkihylsy muovipikarin ympärillä ja metallikansi, ja osat ovat irrotettavissa, on ne laitettava oman materiaalinsa keräysastiaan
• Eri muovia olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin, sillä lajittelulaite lukee vain päällimmäisen pakkauksen
• Hedelmäpussista ei tarvitse irrottaa hintatarraa
• PVC-pakkauksen erottaa PVC merkinnästä (03). Merkin puutteessa voi testata laadun, taittamalla muovi. Jos kovaan pakkaukseen syntyy valkoinen reuna, kyseessä voi olla PVC-pakkaus. Epäselvissä tapauksissa, laita pakkaus sekajätteeseen.
• Kahvi- ja sipsipakkauksissa voi olla metallinen sisäpinta, mutta ne ovat kuitenkin muovipakkauksia koska yli 50 % pakkauksen painosta on muovia.
• Biohajoavasta muovista tehdyt pakkaukset kuuluvat ensisijaisesti kompostiin, mutta ne voidaan laittaa keräykseemme. Niistä ei kuitenkaan ymmärrettävästi tehdä uusia muovituotteita vaan ne hyödynnetään energiana
• Keräykseen ei saa laittaa vaarallisia aineita tai niiden jäämiä sisältäviä pakkauksia. Esim. moottoriöljy likaa muita pakkauksia ja aiheuttaa käsittelyprosessissa suuria ongelmia. Nämä pakkaukset kuuluvat kunnan järjestämään keräykseen.
• Tyhjät lääkepurkit voi laittaa keräykseen, mutta lääkeitä tai lääkejäämiä sisältävät pakkaukset tulee palauttaa joko apteekkiin tai kunnan osoittamaan vastaanottoon
• Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Yleisohjeena voi pitää sellainen puhtaustaso, että pakkausta voi säilyttää kotona pari viikkoa. Jos kevyt huuhtaisu kylmällä vedellä ei riitä, voi olla ekologisempaa laittaa likainen pakkaus sekajätteeseen.

Muovipakkausten lajitteluohjeet löydät myös Ringin verkkosivuilta.

Teksti Päivi Maaniitty
Kuvat Ville Rinne