Mitä meppimme sanovat EU:n pakkausjäteasetuksesta?
Elsi Katainen (kesk)
Pakkaus pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä, laatua ja liikkuvuutta ja on siksi toimitusvarmuuden ytimessä. Kestävät, uusiutuvat ja kierrätettävät pakkaukset vähentävät ruokahävikkiä, joka on maailmanlaajuisesti vakava ongelma, myös Euroopassa. Suunta kierrätyksen lisäämiselle ja pakkausjätteen määrän vähentämiselle on hyvä, mutta lainsäädännön on jätettävä tilaa myös innovaatioille.
Parhaat ympäristöratkaisut löydetään huomioimalla tieteelliset perusteet ja pakkausjätteen koko elinkaari. Erityisen huolissani olen suuntauksesta muovinkäyttöön paluussa, joka on nähtävissä komission esityksessäkin. Pahin lopputulos olisi, jos tuleva sääntely lisäisi fossiilisten materiaalien käyttöä. Lainsäädännöllä pitäisi sen sijaan kannustaa biopohjaisten materiaalien mahdollisuuksien hyödyntämiseen.
Teksti on osa pidempää kirjoitusta: Elsin viikkokirje 3.2.2023 – elsikatainen.fi
Petri Sarvamaa (kok)
Ajatus tuntuu äkkiseltään ihan mukiinmenevältä: kukapa ei olisi joskus harmistunut katsoessaan ojan varrelle heitettyä pahvimukia.
Karu tosiasia on kuitenkin, että ihmiset tulevat tarvitsemaan kertakäyttöastioita jatkossakin. Pahvisten astioiden tilalle kaavaillaan monikäyttöisiä muoviastioita, vaikka ei ole kauankaan aikaa siitä, kun EU halusi nimenomaan vähentää muovin määrää – juurihan me pääsimme eroon muovipilleistä.
Kun ihminen hakee pikaruokaa hampurilaisravintolasta, kuinka todennäköistä on, että hän palaa ravintolaan palauttamaan juomamukinsa? Niinpä.
Halusipa komissio myöntää asiaa tässä vaiheessa tai ei, muovisia monikäyttöastioita tulisi ennen pitkää löytymään katujen varsilta ja meristä.
Teksti on osa pidempää kirjoitusta: Komission uusi kirosana: pahvimukit – petrisarvamaa.eu
Henna Virkkunen (kok)
Muutama vuosi sitten Euroopan unionissa haluttiin vähentää muovin käyttöä. Se on ollut hyvä suuntaus. Nyt muovi tekeekin kovaa paluuta, vaikka se ei välttämättä ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto.
Kuitupohjaisten kertakäyttöastioiden korvaaminen kestoastioilla saattaa monesti jopa lisätä hiilidioksipäästöjä. Sekä energian että veden kulutus kasvaa astioiden pesun vuoksi. Rambollin tekemässä elinkaarilaskelmassa pahvikupit voittivat edelleen muovikupit.
Pahvikuppi on moneen paikkaan jatkossakin ympäristövastuullinen valinta, kun se tehdään kestävästi kasvatetusta puusta ja lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti. On ikävää, ettei kuitukierrätystä EU-komissiossa tunnuta tunnistavan.
Teksti on osa pidempää kirjoitusta: Kuitupohjaiset tuotteet huomioitava pakkausasetuksessa – hennavirkkunen.fi
Artikkelia varten on etsitty kaikkien suomalaismeppien kotisivuilta ja Twitter-profiilista heidän kannanottojaan pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta. Päivitämme artikkelia. Keskustelu aiheesta jatkuu kevään aikana eduskunnassa.