Kiertotalouden ytimessä

Paperinkeräyksen toimitus­johtajan Petri Aaltosen mukaan painotuotteet vähenevät, mutta yhtiö aikoo löytää kiertotaloudesta uutta bisnestä.

Kun varatuomari Petri Aaltonen aloitti Paperinkeräys Oy:n toimitusjohtajana 1. tammikuuta 2018, ajankohta oli monellakin tavalla mielenkiintoinen.

– Vuonna 1943 aloittanut Paperin­keräys on suomalaisen kierrätyksen pioneeri, mutta koskaan aikaisemmin yh­tiön ydintoiminta ei ole ollut yhtä trendikästä ja arvostettua kuin nyt. Nykyään kaikki puhuvat kiertotaloudesta.

Toisaalta, Paperinkeräys hoitaa graafisen paperin tuottajavastuuta markkina­tilanteessa, missä tuotot laskevat vuosittain 5–7 prosenttia. Kartongin puolella markkinat ovat pysyneet lähes entisel­lään.

– Kuitumateriaalin keräys ja käsittely on jatkossakin ydintoimintaamme. Paperinkeräyksellä on koko maan kattava, hyvin toimiva käsittely- ja aluekeräys­verkosto.

Paperinkeräyksellä on noin 6 000 aluekeräyspistettä ja se on vahvasti läsnä myös Ringin ekopisteillä.

– On kuitenkin sopeuduttava siihen, että digitaalisuuden voittokulku jatkuu ja painotuotteiden määrä vähenee jatkossakin. Meidän on kehitettävä yhä enemmän myös muuta liiketoimintaa kiertotaloudessa.

Kilpailua, innovaatioita ja ennustettavuutta

Aaltonen toimi aiemmin vuosia Posti-konsernissa eri johtajatehtävissä. Paperinkeräykseen hän siirtyi ICT-alan edunvalvoja FiComin palveluksesta.

– Sekä Postin että Paperinkeräyksen ydintoiminta liittyy materiaalivirtojen hallintaan. Postissa olin myös kehittämässä konsernille uutta liiketoimintaa, kun perinteisten postilähetysten määrä alkoi laskea. Tilanteesta löytyy paljon yhtymäkohtia Paperinkeräys Oy:n tämän hetkisiin haasteisiin.

Aika FiComissa antoi hyvän näköalan ICT-alalle.

– Se herätti ehkä lopullisesti myös digitalisaation mahdollisuuksiin.

Yksi keskeinen ero toimintaympäristöissä on kuitenkin sääntelyn määrä.

– Kiertotaloudessa materiaalien keräyk­seen, kierrätykseen ja jatkokäyttöön liittyy todella paljon säätelyä, säännöksiä ja lakeja. Se, että nämä vielä muuttuvat usein, haittaa hieman alan toimijoiden pitkän tähtäimen suunnittelua.

Aaltonen kertoo huomanneensa, että innovaatioita syntyy parhaiten tilanteissa, joissa on kilpailua.

– Kiertotaloudessa on tarvetta sekä julkisille että yksityisille toimijoille – ja näiden muodostamille yhteistyöketjuille. Toisaalta alalle tarvitaan myös selkeät pelisäännöt, sillä se varmistaa esimerkiksi investoinnit.

Panostusta vuokralavoihin

Paperinkeräys on jo pidemmän aikaa panostanut palveluliiketoimintaan, se tarjoaa Encore-brändinsä alla yrityksille muun muassa jätehuolto-, tietoturva- sekä kuorma- ja vuokralavapalveluja.

– Näen erityisen paljon mahdollisuuksia vuokralavapalveluissa. Olemme satsanneet vahvasti lavojen korjaukseen. Se on myös mitä puhtainta kiertotaloutta, kun kertakäyttötuotteista siirrytään palveluihin.

Paperinkeräyksen tytäryhtiö Hyöty­paperi on mukana energia-alalla, sen liiketoimintaan kuuluvat kierrätyspolttoaineet. Digitaalisuus tarjoaa mahdollisuuksia kiertotaloudelle tässäkin:

– Digitaalisuus auttaa muun muassa optimoimaan kuljetuksia, vähentämään ajettavia kilometrejä ja lisäämään autojen mukana kulkevan materiaalin määrää. Esimerkiksi keräyssäiliöiden täyttöasteesta kertovien sensoreiden avulla säiliöt voitaisiin tyhjentää juuri silloin, kun se on järkevintä.

Hän huomauttaa, että tuottajavastuu on filosofiana hyvä ja oikea tapa toimia: se joka saattaa materiaalia markkinoille huolehtii osaltaan myös sen kierrätyksestä.

 

Petri Aaltonen

52 v

Varatuomari, oikeus­tieteiden kandidaatti

2018– Paperinkeräys Oy:n toimitusjohtaja

2015–2017 FiComin toimitusjohtaja

2000–2015 Posti, useita johtotehtäviä

1997–2000 Finnet-liitto, johtaja

Vaimo ja kaksi aikuista lasta. Harrastuksia urheilu, lenkkeily, kuntosali, golf, hyvä ruoka ja lukeminen. Seurannut FC Liverpoolin vaiheita 1970-luvulta saakka. ”Kaudella 2018–2019 Jürgen Kloppin luot­saama erittäin viihdyttävästi pelaava The Reds taistelee mestaruudesta.”

 

26.9.2018

Teksti Matti Välimäki, kuva Roope Permanto