Ilmat pihalle -kehitys­hanke muistuttaa kartonki­pakkausten litistämisen tärkeydestä

Ilmat pihalle -kehityshankkeen tavoitteena on saada keräysastiat täytetyksi tehokkaammin, opastaa kuluttajia sekä ideoida tehokkaampia keräysvälineitä.

Teksti Eeva Lauronen

Kuvat Suomen Kuitukierrätys Oy

Rinki-ekopisteiden keräysastioiden tyhjennyspaino oli vuonna 2020 keskimäärin 77 kiloa. Litistämällä pakkaukset saavutettaisiin merkittäviä ympäristöhyötyjä liikenteen määrän vähentyessä. Jos litistämällä saataisiin 20 prosenttia lisää painoa keräysastiaan, tarkoittaisi se esimerkiksi 560 maitotölkkiä tai 100 tyypillistä aaltopahvilaatikkoa enemmän yhtä tyhjennyskertaa kohden. 

© Kuitukierrätys

Litistämisellä on suuri merkitys myös Rinki-ekopisteiden ja taloyhtiöiden roskakatosten siisteydelle. Litistettynä pakkaukset mahtuvat paremmin keräysastiaan, eikä keräyspisteen ympäristö roskaannu. 

Jos kartonkipakkauksia ei litistä, keräysastioihin jää paljon ilmaa. Isot Rinki-ekopisteiden astiat täyttyvät valtaosin täyttöaukolta etureunasta, vaikka takaosa on lähes tyhjä. 

© Kuitukierrätys

–Litistämällä kartonkipakkaukset ja mahdollisesti myös keräysastioita kehittämällä voidaan tehostaa keräystä, Suomen Kuitukierrätys Oy:n kehityspäällikkö Eija Jokela sanoo. 

Viimeisen vuoden aikana keräysastioita ovat täyttäneet erityisesti suuret ruoan verkkokauppalaatikot, jotka usein jätetään litistämättä. Tämä on näkynyt lisääntyneenä ilman määränä keräysastioissa. 

Ilmat pihalle -kehityshanke käynnistyi somekampanjalla kesäkuun alussa ja jatkuu heinäkuun loppuun asti. Kampanjan aikana kuluttajilta kerätään ideoita litistämiseen ja kartonkipakkausten tehokkaaseen keräämiseen. Samalla annetaan humoristisin keinoin litistysvinkkejä.

– Asiaa lähestytään somekampanjassa rennolla otteella. Ajatuksena on, että tyyli on vapaa, kunhan muistat litistää, Jokela sanoo. 

© Kuitukierrätys

Parhaita ideoita kokeillaan syksyllä kymmenessä Oulun seudun taloyhtiössä. Onnistumista seurataan punnitsemalla keräysastioita ja seuraamalla tyhjennysväliä. Asukkaita myös haastatellaan ja lopuksi laaditaan suositukset jatkotoimenpiteistä. Hankkeesta saatua tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää jatkossa esimerkiksi keräysastioiden ja litistämisestä muistuttavien pakkausmerkintöjen suunnittelussa.