Näin lajittelen: ”Pyrin vaikuttavuuteen”, sanoo Tuomo Aunola Pirkanmaan ELY-keskuksesta

Ylitarkastaja Tuomo Aunola valvoo pakkausten tuottajavastuun toteutumista työkseen, mutta kotonaan hän ei lajittelun suhteen nipota murusista. Aunola hyödyntää arjessaan etenkin RINKI-ekopisteiden muovinkeräystä ja vinkkaa laittamaan lajittelun kerralla kuntoon.

Millainen lajittelija ja kierrättäjä olet?

Pyrin vaikuttavuuteen eli siihen, että vien kierrätykseen merkittävimmät jätemäärät, mutta en jaksa nipottaa pienimpien murusten perään. Erityisen tarkka pyrin olemaan niiden jätteiden osalta, joiden tiedän olevan haluttua raaka-ainetta kierrätykseen.

Mitä pakkauksia kotonasi lajitellaan?

Meillä on kotona kaikista materiaaleista valmistetuille pakkauksille oma lajittelumahdollisuus. Tosin perheenjäsenet käyttävät niitä vaihtelevalla täsmällisyydellä.

Millä tavalla lajittelet ja kierrätät pakkaukset?

Käytän RINKI-ekopisteitä. Asun omakotitalossa, ja meillä on naapureiden kanssa kimppakeräys lasille ja metallille. Muovin ja kartongin viemme Rinki-ekopisteeseen.

Kuinka kauan olet lajitellut pakkauksesi?

Tilanteeni on vastaava kuin varmaan suurimmalla osalla suomalaisista. Toisin sanoen lajittelu on lisääntynyt pikkuhiljaa vuosien varrella. Suurin muutos viime vuosina on tapahtunut muovipakkausten suhteen, kun lähellä sijaitsevalle RINKI-ekopisteelle tuli muovipakkausten keräys. Tämä on mahdollistanut meidänkin perheessämme sekajätteen tyhjennyskertojen harventamisen.

Mitä muuta kotitaloudessasi kierrätetään pakkausten lisäksi?

Periaatteessa lajittelemme kaiken mahdollisen kierrätettäväksi. Biojätteelle meillä on kimppakeräys, ja tietenkin juomapakkaukset ja paperi lajitellaan. Paristoista ja sähkölaitteista olen turvallisuussyistäkin tarkkana, että niitä ei päätyisi väärään paikkaan. Mutta toki sinne sekajätteeseenkin päätyy vielä tavaraa.

Mikä lajitteluohjeissa on mielestäsi vaikeinta?

Taidan itse tuntea lajitteluohjeet liiankin hyvin. Täytyy sanoa, että juuri mikään ei enää yllätä. Perheenjäsenten osalta hankaluutta joskus aiheuttaa se, että pakkausjätteisiin ei saa laittaa muita samaa materiaalia olevia tuotteita. Eli esimerkiksi muovipakkauskeräykseen ei saa laittaa muoviämpäriä tai leluja, koska ne eivät ole pakkauksia.


Tuomo Aunolan lajitteluvinkki:

Joka kodissa kannattaa käyttää aikaa siihen, että järjestää lajittelumahdollisuudet kerralla kuntoon ja satsaa siihen, että kaikille pakkausmateriaaleille on oma paikkansa. Näin on helpompaa saada lajittelu automaatioksi, eikä sillä tarvitse vaivata päätään jatkuvasti.

KUKA

Tuomo Aunola

  • Ylitarkastaja Pirkanmaan ELY-keskuksessa.
  • Vastuulla pakkausten ja juomapakkausten tuottajavastuun valvonta.
  • ELY-keskus valvoo Suomessa tuottajavastuun toteutumista ja tuottajien toimintaa. Jätehuollon tuottajavastuu koskee pakkauksien lisäksi akkuja ja paristoja, autoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, renkaita, paperia sekä suodattimellisia tupakkatuotteita, kosteuspyyhkeitä, ilmapalloja ja muovia sisältäviä kalastusvälineitä.


Näin minä lajittelen -juttusarjassa Ringin sidosryhmien edustajat paljastavat, millaisia lajittelijoita ja kierrättäjiä he ovat sekä jakavat omat kätevät lajitteluvinkkinsä Rinki-verkkolehden lukijoille. Lisää lajitteluvinkkejä löydät Ringin blogista!