Tärkeä luku: 2022 on kansainvälinen lasin vuosi
Lasi on nykyään tärkeämpi materiaali kuin koskaan. Ominaisuuksiensa takia antiikin ajan keksinnöllä on merkittävä rooli YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030:ssa.
Lasia käytetään myös runsaasti pakkausmateriaalina, etenkin lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Lasin vahvuus on sen turvallisuus: lasipakkauksista ei sekoitu mitään pakattuun aineeseen tai tuotteeseen.
”Lasi ei väsy, sen voi kierrättää kuinka monta kertaa tahansa. Nykyiset lasimme ovat olleet käytössä jo ties kuinka monta sataa vuotta sitten”, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.
Nyt on lasin juhlavuosi, mutta Tammivuoren mukaan lasia ei välttämättä tarvitse juhlia erikseen.
”Lasi on läsnä kaikissa juhlissa: häissä, jouluna, juhannuksena, vappuna ja ylioppilasjuhlissa.”
Lasin keräys toimii Suomessa
Rinki huolehtii Suomessa pantittoman pakkauslasin keräyksestä ja kierrätyksestä. Lasin keräys toimii Suomessa erittäin hyvin.
Rinki toimitti vuonna 2021 pantittomia lasipakkauksia kierrätettäväksi 23 500 tonnia. Lasin kierrätysaste oli noin 92 prosenttia.
Kierrätetystä, lajitellusta lasista suurin osa, noin 70 prosenttia, menee uusien pakkausten, kuten juomapullojen ja elintarviketölkkien valmistamiseen. Lopuista 30 prosentista tehdään rakennusteollisuuden tuotteita, kuten vaahtolasia ja lasivillaa.
Euroopan tavoitteena 90 %:n kierrätysaste vuonna 2030.
Myös Euroopan tasolla lasi kiertää hyvin. 76 prosentin kierrätysaste on pakkausmateriaalien huippua. Tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla.
”Close The Glass Loop on eurooppalainen yhteisö, johon kuuluu lasipakkausten valmistajia ja kierrätysorganisaatioita. Se on asettanut tavoitteeksi, että lasin kierrätysaste Euroopassa on 90 prosenttia vuonna 2030”, kertoo Tammivuori.