Pakkaustietojen raportoinnin määräaika lähestyy – katso kuusi usein kysyttyä kysymystä

Ringin yritysasiakkaiden pakkaustietojen raportoinnin määräaika on 28.2.2021, eli aivan tuota pikaa. Jos et ole vielä raportoinut yrityksesi pakkaustietoja, se kannattaa tehdä nyt. Ota haltuun kuusi usein kysyttyä kysymystä raportoinnista!

Teksti Rinki

Kuva Rinki

Kokosimme lokakuussa järjestämästämme raportoinnin muutoksiin liittyvästä koulutustilaisuudesta tähän juttuun muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka ovat hyödyksi pakkaustietojen raportoinnissa. Koulutustilaisuuden tallenne ja tilaisuudessa kysyttyjen kysymysten kooste kokonaisuudessaan ovat saatavilla Ringin extranetissä. Myös ohjeet uuden raportointilomakkeen täyttämiseen löytyvät verkkosivuiltamme.

Kuinka näette järkevimmäksi raportoinnin toteuttamisen pakkauksien valmistajien ja pakkauksien käyttäjien eli pakkaajien kanssa, jotta tuplaraportointia ei tulisi? 

Pakkausmäärät raportoi Ringille se yritys, joka on pakannut tai pakkauttanut tuotteensa Suomessa Suomen markkinoille. Maahantuotujen tuotteiden pakkaukset raportoi maahantuoja. Pakkausvalmistaja Suomessa tai tyhjien pakkausten maahantuoja raportoi ainoastaan näiden pakkausten pakkaamiseen käytetyt materiaalit. Näin toimittaessa tuplaraportointia ei tapahdu. 

Mistä saamme tiedon esim. onko meille lähetetty lava ollut käytössä ennen vai onko kyseessä ensimmäinen käyttökerta? Toimittaja ei varmastikaan ilmoita millaisesta lavasta on kyse. 

Jos yritys ostaa lavat itse, niin hinnasta voi päätellä onko kyseessä uusi vai käytetty lava. Jos kyseessä on vuokralava, niin lavavuokraajalta tulee selvittää, kuinka suuri osa lavoista keskimäärin on ollut täysin uusia ja käytössä ensimmäistä kertaa. Tämä osuus lavoista raportoidaan 1. käyttökerta -sarakkeessa. 

Jos pakkausta myydään vain kahviloihin, onko tämä kuluttaja- vai yrityspakkaus? Pakkaus ei päädy kuluttajien kotiin, mutta kuluttaja käsittelee näitä kahvilassa ollessaan (esim. teekartonkipakkaus pusseineen). 

Jos samaa teekartonkipakkausta myydään myös kuluttajille vähittäiskaupassa, niin se on kuluttajapakkaus. Jos pakkaus on ensisijaisesti suurkeittiöille suunnattu esim. kookkaampi pakkaus, niin se on yrityspakkaus. 

Jos puulava korjataan ja se palautuu markkinoille, raportoidaanko se uudelleenkäyttönä? 

Kyllä, jos yritys käyttää puulavaa korjauksen jälkeen, se raportoidaan Ringille uudelleenkäyttönä. (Lopullista pakkaustilastoa varten Rinki siirtää puulavojen koko vuotta koskevan korjausmäärän uudelleenkäytöstä markkinoille saatettuun määrään puupakkausten tuottajayhteisön tilastoiman korjausmäärän mukaisesti.) 

Raportoidaanko nestesaippuapullot kertakäyttöisenä vai uudelleenkäytettävänä, kun myynnissä on myös täyttöpusseja? 

Uudelleenkäytettävinä pakkauksina raportoidaan sellaiset pakkaukset, jotka on suunniteltu yrityksissä uudelleenkäytettäviksi. Nestesaippuapullot, jotka kuluttaja itse täyttää uudelleen, raportoidaan kertakäyttöisinä pakkauksina. 

Jos alihankkijan ja yrityksen välillä kiertää pakkauksia (esim. muovisia koreja), kumpi ne raportoi? 

Tyhjinä kiertäviä koreja ei raportoida. Jos koreihin on pakattu tuotteita, niin perusohjeemme mukaan se, joka omistaa tuotteen pakkaushetkellä, raportoi pakkaukset. Alihankkijan ja yrityksen on hyvä keskenään varmistaa, että molemmilla on sama käsitys siitä, kumpi vastaa raportoinnista.