Rinki selvittää: Näin tunnistat SUP-pakkaukset

Yritysten on kerättävä vuoden 2023 alusta alkaen tiedot markkinoille saattamistaan SUP-tuotteista. Miten tunnistaa, kuuluuko tuote direktiivin soveltamisalaan vai ei? Keskon kehityspäällikkö Tiina Kotipelto kertoo omat niksinsä SUP-pakkausten tunnistamiseen.

Teksti Jouko Vuorela

Kuva Essi Lyytikäinen

Rinki on saanut pakkausten tuottajavastuullisilta yrityksiltä runsaasti kysymyksiä SUP-määrittelyistä. Onko pakkaus SUP-tuote vai ei? Keskon kehityspäällikkö Tiina Kotipelto selvittää asiaa asettamalla epävarman pakkauksen kohdalla itselleen kaksi kysymystä:

1. Onko pakkaus kertakäyttöinen elintarvikepakkaus tai juomapakkaus ja sisältääkö se muovia?

2. Syödäänkö elintarvike pakkauksesta sellaisenaan ilman lisävalmistusta?

Jos vastaus kumpaankin kysymykseen on kyllä, Kotipelto katsoo vielä pakkauksen kokoa.

Jos esimerkiksi marja- tai hedelmäpakkauksen koko on enintään 500 grammaa tai joustavien materiaalien, kuten sipsi- tai juomapakkauksen, enintään 3 litraa, ne ovat SUP-tuotteita.

”Näillä kahdella kysymyksellä ja pakkauskoon tarkastelulla pääsee pitkälle SUP-tuotteiden tunnistamisessa”, Kotipelto toteaa.

Millaisten SUP-pakkausten tulkinta on hankalinta?

Yksittäisistä pakkauksista eniten hankaluuksia yrityksille ovat tuottaneet kiisselit ja jäätelöt.

Muovista valmistettu kiisselipikari on SUP-tuote, mutta jos se myydään yksikkönä, jossa on useampi pikari, niin se ei ole SUP-tuote. Yhden litran nestekartonkipakkauksessa myytävä kiisseli ei myöskään ole SUP-tuote.

Jäätelöissä hankaluutta on aiheuttanut se, että niihin ei pädekään 3 litran tai 500 gramman sääntö.

Jäätelöpuikon tai -tuutin muovia sisältävä kääre on SUP-tuote, samoin jäätelön muovia sisältävä annospikari, jos sen koko on enintään 300 millilitraa.

”Jäätelöissä hankaluutta on aiheuttanut se, että niihin ei pädekään 3 litran tai 500 gramman sääntö”, Kotipelto sanoo.

Jäätelön muovia sisältävä tiiliskivipakkaus (esimerkiksi 1 litra), muovirasia (esimerkiksi 900 millilitraa) ja yli 300 millilitran pikari eivät ole SUP-tuotteita.

Vesidispersiopohjaiset tuotteet ovat SUP-tuotteita

”Keskossa odotimme tulkintaa myös vesidispersiopakkauksiin ja -mukeihin sekä kannettoman take away -ruoan pakkaamiseen”, Kotipelto sanoo.

Nyt ne on saatu.

Kartonkiset pakkaukset ja juomamukit, joissa ei ole erillistä muovikerrosta, vaan nesteenläpäisemätön kerros on saatu aikaan vesidispersiopohjaisten polymeerien avulla, ovat SUP-tuotteita.

SUP-tuotteita ovat myös kuluttajille myyntipisteessä tarjottavat muovikassit ja pikkupussit.

Samoin kanneton muovialusta, johon pakataan myymälässä tai ravintolassa mukaan otettava, syömävalmis ruoka-annos ja joka peitetään esimerkiksi kelmulla, on kokonaisuudessaan SUP-tuote.

”Jos kelmua sen sijaan käytetään kotitaloudessa, se ei ole SUP-tuote. Ryhmäpakkauksina kaupoissa kuluttajille myytävät, kertakäyttöiset juomamukit puolestaan ovat SUP-tuotteita”, Kotipelto kertaa.

SUP-tuotteita ovat myös kuluttajille myyntipisteessä tarjottavat muovikassit ja pikkupussit.

SUP-pakkausten raportointi alkaa vuonna 2024

EU:n komission lisäohjeet ja kansallisten viranomaisten uudet linjaukset voivat jatkossa tuoda muutoksia SUP-tuotteiden määritelmiin.

”Ringin sivuilta löytyy SUP-pakkauksista todella hyvä, ajantasainen lista. Yhteistyömme Ringin kanssa on ollut muutenkin tosi tiivistä. Rinki palvelee hyvin ja reagoi nopeasti erilaisiin tiedusteluihimme”, Kotipelto sanoo.

Yritysten on kerättävä 1.1.2023 alkaen tiedot kaikista markkinoille saattamistaan SUP-tuotteista ja raportoitava ne vuoden 2024 alussa.

SUP-tuotteet raportoi Ringille yritys, jolle kyseisen pakkauksen tuottajavastuu kuuluu ja joka näin ollen raportoi pakkauksen Ringille myös pakkaustietojen perusraportoinnissa.