Näin lajittelen: ”Sekajätettä syntyy todella vähän”, sanoo Ringin hallituksen jäsen Aaron Vuola
Millainen lajittelija ja kierrättäjä olet, Aaron Vuola?
Vaatimattomasti sanottuna olen hyvä ja tunnollinen lajittelija ja kierrättäjä! Joku voisi sanoa, että jopa hieman maaninen kierrättäjä. Itse kuvailisin itseäni intohimoiseksi kierrättäjäksi.
Mitä pakkauksia kotonasi lajitellaan?
Kerään kotona erikseen biojätteen, muovi-, kartonki-, metalli- sekä lasipakkaukset. Lisäksi meillä on omat lokerot keräyspaperille ja pantillisille palautuspulloille. Näiden lisäksi löytyy toki astia sekajätteelle, mutta sitä syntyy todella vähän.
Millä tavalla lajittelet ja kierrätät pakkaukset?
Käytän Rinki-ekopisteitä. Tuon ekopisteelle pakkaukset sekä paperin ja kierrätettävät tekstiilit. Olen organisoinut lajittelun toimivaksi ja se on osa keittiön sisustusta kotona. Tyhjennysväli on noin kerran viikossa. Meillä on viisi perheenjäsentä, joten pakkausjätettä syntyy aika paljon. Pääasiassa kuitu- ja muovipakkauksia, mutta myös lasi- ja metallipakkauksia.
Kuinka kauan olet lajitellut pakkauksesi?
Olen lajitellut pakkauksia niin kauan kuin muistan. Asuin aiemmin eri maissa ulkomailla, muun muassa Väli-Amerikassa, jossa ei lajiteltu juuri mitään. Kun muutin takaisin Suomeen 2019, niin jatkoin lajittelua: ensin kerrostalon kiinteistökeräyksen ja nykyisessä asumismuodossa Ringin ekopisteiden kautta. Kiinteistössämme on neljä asuntoa, joten emme ole vielä kiinteistökohtaisen pakkausjätekeräyksen lakivelvoitteen piirissä.
Mitä muuta kotitaloudessasi kierrätetään pakkausten lisäksi?
Oikeastaan kaikki mahdollinen. Biojäte, vanhat vaatteet, patterit, keräyspaperi, vanha ja hajonnut elektroniikka. Tämän lisäksi myymme tai annamme pois käyttökelpoiset tavarat kuten pieneksi jääneet urheiluvälineet, lastenistuimet, lasten vaatteet ja huonekalut.
Mikä lajitteluohjeissa on mielestäsi vaikeinta?
Olen niin tottunut lajittelemaan, että minun ei juuri tarvitse katsoa ohjeita. Silloin kun täytyy, niin ne ovat kohtalaisen selkeitä. En muista, että olisi pitänyt heittää jotain sekajätteeseen huonojen lajitteluohjeiden takia. Vaikeinta on se, että yleensä ei neuvota, mitä pakkaukselle pitää tehdä ennen kierrätykseen toimittamista. Eli pitääkö se esimerkiksi huuhdella, litistää, pinota tai pussittaa.
Pakkausten esikäsittelystä liikkuu paljon väärää tietoa. Jotkut eivät lajittele perustelemalla, että eivät halua tuhlata lämmintä vettä pakkausten huuhteluun. Näille ihmisille sanoisin, että nopea huuhtelu kylmällä vedellä ei ole ylitsepääsemätön este. Voi ottaa vaikka minuutin lyhemmän suihkun. Sillä vesimäärällä huuhtelee jo monta pakkausta, jos niin kokee tarpeelliseksi tehdä. Harvoin pakkauksia tarvitsee huuhdella.
Aaron Vuolan lajitteluvinkki
”Organisoi pakkausten lajittelu kotona helpoksi. Ota se osaksi kotielämää, niin se ei tunnu ekstratyöltä. Osallista kaikki kotitaloudessa asuvat – etenkin lapset – mukaan. Tilanpuutteeseenkin löytyy ratkaisuja: Meillä käänteentekevä asia oli oikeanlainen lokerikko, mikä toimii samalla ekstratasona keittiössä. Lokerikon laatikot voi suoraan heittää auton perään (tai vaikka pulkkaan/pyöräkärryyn) ja tyhjentää pisteellä. Jos kiinteistössäsi ei ole keräystä, reissun Rinki-ekopisteelle voi helposti yhdistää kauppa- tai treenireissuihin. Omakotitaloasujat usein säästävät myös rahaa, jos esimerkiksi sekajätteen keräyksen voi harventaa viikon sijaan kuukauteen.”
KUKA?
Aaron Vuola
- Metsäteollisuus ry:n kiertotalous- ja ympäristöpäällikkö
- Ringin hallituksen jäsen vuodesta 2020
- Työpöydällä kiertotalous, Pakkaus- ja pakkausjäteasetus (PPWR) sekä lannoite- ja sivutuoteasiat
Näin minä lajittelen -juttusarjassa Ringin sidosryhmien edustajat paljastavat, millaisia lajittelijoita ja kierrättäjiä he ovat sekä jakavat omat kätevät lajitteluvinkkinsä Rinki-verkkolehden lukijoille. Lisää lajitteluvinkkejä löydät Ringin blogista!