Materiaalien uudet elämät
Suomessa kierrätetään 65 prosenttia kaikesta pakkausjätteestä, mutta mitä kierrätykseen lähtevistä pakkauksista oikein valmistetaan? Vaikka mitä – niin tuttuja kuluttajatuotteita kuin materiaaleja teollisuudelle. Kierrätysmateriaalin käyttö pienentää tuotteen hiilijalanjälkeä, parantaa yrityksen mielikuvaa ja säästää paikoin materiaalikustannuksissa.
Kierrätysmuovi taipuu tiskiharjaksi
Siivousvälineitä valmistava Sinituote käyttää kierrätettyä muovia tiskiharjojen ja vessaharjojen raaka-aineena. Kierrätysmuovisia ovat myös tiskiharjojen vaihtopäät ja teippirullat. Arviolta 15 prosenttia Sinin muovituotteista on valmistettu kierrätysmuovista.
– Lisäksi testaamme koko ajan uusia tuotteita, joissa kierrätysmuovia voisi käyttää, kertoo Sinituotteen tuotepäällikkö Marika Karppinen.
Kierrätysmuovilla voi helposti korvata polypropeenimuovia, jota Sinin tuotannossa käytetään eniten. Teknisesti monimutkaisemmissa tuotteissa raaka-ainetta on hankalampi korvata kierrätysmateriaalilla, Karppinen kertoo.
Värillisissä tiski- ja vessaharjoissa kierrätysraaka-aineena on Fortumin valmistama muovirae. Se on väriltään harmaata, joten valmiin tuotteen väri ei ole yhtä kirkas kuin uudesta raaka-aineesta valmistetun.
Valkoisiin osiin, kuten tiskiharjojen vaihtopäihin ja teippirullien päällyshylsyihin käytettävä kierrätysmuovi on kalvojätettä, jota saadaan teollisuuden tiivisteiden ylijäämämateriaalista.
Kierrätysmuovin hyödyntäminen on meidän vastauksemme ympäristötalkoisiin.
Sinille kierrätysmateriaalin käyttö on suurin piirtein saman hintaista kuin uuden muovin käyttö. Kierrätysmateriaalien testaamiseen kuluu kuitenkin aikaa ja koneet pitää säätää erikseen niitä varten, sillä myös kierrätysmuovista valmistetun tuotteen pitää olla laadukas.
– Kierrätysmuovin hyödyntäminen on meidän vastauksemme ympäristötalkoisiin. Laittamalla muovipakkauksen kierrätysastiaan jokainen voi auttaa meitä ekologisemmassa ajattelussa, Karppinen sanoo.
Piltti-tehdas hyödyntää kierrätyslasia
Nestlén lastenruokatehtaalla Turussa Piltti-, Bona-, Nestlé- ja Naturnes-lastenruuat pakataan aina lasipurkkeihin, joissa on metallikansi. Lasipurkkien raaka-aineesta 60 prosenttia on kierrätettyä lasia ja kansissa kierrätysmetallin osuus on 15 prosenttia.
Nestlén käyttämät lasipurkit ja metallikannet valmistetaan Saksassa ja Puolassa. Sekä kierrätetty että uusi lasiraaka-aine sulatetaan tehtaalla massaksi, josta purkit valmistetaan.
– Enempää kierrätyslasin osuutta ei voi lisätä, sillä silloin lasiin tulisi liikaa epäpuhtauksia. Se heikentäisi lasin laatua, kertoo Suomen Nestlén turvallisuus-, terveys- ja ympäristöpäällikkö Otto Kuisma.
Myös Nestlén Turun-tehtaalla syntyy lasijätettä esimerkiksi silloin, kun lastenruokapurkki avataan ruuan analysoimisen vuoksi. Välillä tehtaalla havaitaan toimittajalta tullut lasilava, jossa on rikkinäinen purkki, jolloin koko lavallinen purkkeja laitetaan turvallisuussyistä pois.
Lasipurkkien raaka-aineesta 60 prosenttia on kierrätettyä lasia.
Tämä lasijäte kierrätetään ja se päätyy vaahtolasiksi, jota käytetään esimerkiksi routaeristeenä tai kuivatusmateriaalina rakennustyömailla. Kuluttajien palauttamat lasiastiat taas päätyvät pääsääntöisesti Suomesta Englantiin tai Hollantiin uusien lasipurkkien raaka-aineeksi.
Nestlén maailmanlaajuinen tavoite on tehdä kaikista pakkausmateriaaleistaan kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä vuoteen 2025 mennessä. Turun tehtaalla tämä toteutuu jo.
– Ajan henki kulkee kohti kiertotaloutta. Kierrätysmateriaalin käyttäminen on myös kustannuskysymys: olisi varmasti kalliimpaa valmistaa pakkaukset uudesta materiaalista, sanoo Kuisma.
Kierrätysmetallia löytyy säilyketölkeistä ja auton osista
Kierrätettyä metallia on mukana jokaisessa metallituotteessa. Esimerkiksi tonnikalapurkin, eli tinapeltitölkin materiaalista kierrätysmetallia on ainakin neljännes.
Keräyspisteisiin viety metallijäte menee ensin operaattorille, joka murskaa tai leikkaa metallit ja lajittelee sen jälkeen jätteen ensin erilaisiin luokkiin, kuten esimerkiksi alumiineihin, magneettisiin ja ei-magneettisiin metalleihin. Sen jälkeen metallimassa myydään eteenpäin.
Sulattamossa kierrätysmetalli sulatetaan neitseellisen metallin joukkoon. Sulattamot myyvät metalliraaka-ainetta eteenpäin teollisuudelle.
– Kierrätysmateriaalia menee paljon autoteollisuudelle, joka käyttää monenlaisia metalliosia, kertoo toimitusjohtaja Satu Estakari metallipakkausten tuottajayhteisö Mepak-Kierrätys Oy:stä.
Kierrätysmateriaalia menee paljon autoteollisuudelle, joka käyttää monenlaisia metalliosia.
Kierrätysmetallin hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin neitseellisen metallin. Lisäksi metallia voi kierrättää aina uudelleen ja uudelleen ilman, että raaka-aineen laatu kärsii.
– Metallin kierrätyksellä on huomattavan positiivinen ympäristövaikutus, Estakari sanoo.
Kierrätyspahvi muuntuu leikkipuistokalusteiden pinnoitukseksi
Metsäteollisuusyhtiö Kotkamills tekee kierrätetystä aaltopahvista – esimerkiksi vanhoista pahvilaatikoista – kestävää laminaattipaperia moniin eri tarkoituksiin. Laminaattipaperia käytetään esimerkiksi keittiön työtasoissa sekä rakennusten sisä- ja ulkoseiniin tulevissa levyissä. Laminaattipaperista valmistettua laminaattia käyttää esimerkiksi leikkipuistokalusteita valmistava Lappset, joka on vienyt Angry Birds -teemapuistoja ympäri maailmaa aina Kiinaan saakka.
– Kun maailma muuttuu yhä vihreämmäksi, kierrätyskuidulla on asiakkaittemme silmissä arvoa, sanoo johtaja Ville Seppälä Kotkamillsiltä.
Noin puolessa Kotkamillsin laminaattipaperituotteista on mukana kierrätysmateriaalia. Sen osuus vaihtelee 25–70 prosenttiin.
Kierrätyskuidulla korvataan sellua, joka on valmistettu sahanpurusta.
Meille kierrätyskuitu on vaihtoehtoinen raaka-aine, sillä on hyvä, ettemme ole vain yhden raaka-aineen varassa.
– Meille kierrätyskuitu on vaihtoehtoinen raaka-aine, sillä on hyvä, ettemme ole vain yhden raaka-aineen varassa. Raaka-aineiden ja niiden prosessointikustannusten vaihtelusta riippumatta kierrätyskuitu on kilpailukykyinen raaka-aine markkinaselluihin verrattuna, Seppälä sanoo.
Kierrätyspahvin käsittelyä varten Kotkamillsillä on oma kierrätyskuitulaitos, jossa pahvista puhdistetaan epäpuhtaudet ja poistetaan esimerkiksi sen mukana tuleva muovi. Kotkamills hyödyntää pääasiassa kaupoilta, laitoksilta ja teollisuudesta kerättyä kartonkia.