Kuinka maailma pelastuu?
EU:n komissio julkaisi 30.11. ehdotuksensa pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistamiseksi. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin mukaan pakkauksista tehdään uudelleenkäytettäviä tai -täytettäviä. Ehdotuksessa on sitovia numeerisia tavoitteita ja pyrkimyksenä hyppy jätehuollon etusijajärjestyksen ylimmille portaille.
Komission ehdotus on saanut ristiriitaisen vastaanoton. European Paper Packaging Alliance (EPPA) teetti elinkaariselvityksen, jonka mukaan kierrätettävä, paperipohjainen take-away -pakkaus on ympäristön kannalta parempi kuin uudelleenkäytettävä. Kestoastioiden kuljetus ja peseminen nimittäin lisäävät energian, veden ja raaka-aineiden kulutusta. Tutkimusprofessori Jyri Seppälä SYKEstä kommentoi Hesarissa, että EPPAn tutkimus unohtaa energiantuotannon kehittymisen vähäpäästöisemmäksi ja kertapakkausten vaikutukset metsien hiilinieluihin.
Päätöksiä on kuitenkin pakko tehdä ja kantoja ottaa. Ilmaston lämpeneminen ei pysähdy itsestään.
Osaako kukaan varmasti sanoa, onko uudelleenkäyttö kierrätystä parempi tapa hidastaa ilmastonmuutosta? Elinkaariarvioinneissa (sekä komission että muiden tekemissä) on pakko tehdä niin paljon rajauksia ja oletuksia, että samaan kysymykseen voi saada eri tutkimuksista täysin erilaiset vastaukset. Päätöksiä on kuitenkin pakko tehdä ja kantoja ottaa. Ilmaston lämpeneminen ei pysähdy itsestään.
Pakkausala on sitoutunut saavuttamaan vuosille 2025 ja 2030 asetetut korkeat kierrätystavoitteet. Kierrätysmaksuja ekomoduloidaan, pakkausten kierrätettävyyttä parannetaan, uusiin tuotanto- ja kierrätyslaitoksiin investoidaan. Nyt komission ehdotus muuttaa suuntaa. Uudelleenkäytettävät pakkaukset edellyttävät omanlaisiaan tuotanto- ja logistiikkaketjuja sekä erityisesti palvelukonsepteja. Kustannukset uhkaavat kasvaa, mutta ympäristöhyödyistä ei ole konsensusta. Ei ihme, että moni on hämmentynyt.
Juha-Heikki Tanskanen
Toimitusjohtaja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy