Näin kuluttaja kierrättää pakkauksia Norjassa
Norjassa kunnat järjestävät kuluttajien pakkausjätteen keräämisen. Siksi pakkausten lajittelujärjestelmä saattaa vaihdella kuntien välillä. Yleisin tapa kierrättää muovipakkaukset on lajitella ne kotona läpinäkyviin muovipusseihin, jotka noudetaan taloyhtiön jätekatoksesta kolmen neljän viikon välein.
Lasi- ja metallipakkaukset kierrätetään samassa keräysastiassa. Ne voi palauttaa ekopisteisiin, jotka sijaitsevat päivittäistavarakauppojen parkkipaikoilla ja muissa keskeisissä paikoissa. Yhä useampi kunta on kuitenkin viime aikoina tuonut lasi- ja metallipakkausten keräysastioita myös taloyhtiöihin, mikä on nostanut keräysmääriä huomattavasti.
Pienet puupakkaukset kuluttaja heittää useimmiten sekajätteeseen, mutta isot puupakkaukset toimitetaan kunnallisille lajitteluasemille. Kaupan ja teollisuuden suurille puupakkausmäärille on hiljattain käynnistetty oma pakkausten talteenottojärjestelmä PRO. Kartonki kierrätetään yleisimmin yhdessä keräyspaperin kanssa. Juomapakkauksille on oma panttijärjestelmä, jota on hoitanut pitkään Tomra. Sen palautusaste on yli 95 prosenttia.
Grønt Punkt Norge on voittoa tavoittelematon yritys, jonka omistaa viisi pakkausten keräys-, kuljetus- ja kierrätysjärjestelmästä vastaavaa tuottajayhteisöjä. Kaikkien yritysten, jotka valmistavat tai tuovat maahan tavaroita yli 1 000 kiloa pakkauksia vuodessa, tulee kuulua tuottajayhteisöön. Tuottajayhteisöt korvaavat kunnille niille aiheutuvat kustannukset pakkausten keräämisestä.
Grønt Punkt Norge kerää omistajiensa puolesta maksut tuottajavastuullisilta yrityksiltä. Se oli pakkausmateriaalien ainoa tuottajavastuujärjestelmä Norjassa vuoteen 2017 asti, jolloin kilpailu avattiin. Grønt Punkt Norge on yhä suurin noin 90 prosentin kokonaismarkkinaosuudella.