Etujärjestöön kuuluminen auttoi Laponieta tuottajavastuun haltuunotossa

Kosmetiikkayritys Laponie on yksi niistä yrityksistä, jotka tulivat tuottajavastuun piiriin vuoden 2024 alusta, kun miljoonan euron liikevaihtoraja poistui. Rinki kysyi heiltä, miten tuottajavastuun hoitaminen on lähtenyt sujumaan.

Teksti Veera Niemelä

Kertoisitko Laponiesta, kosmetiikkakemisti Jaana Ailus?

Olemme kotimainen vuonna 2018 lanseerattu ihonhoitobrändi, joka on erikoistunut herkän ja ongelmaihon tuotteisiin. Kehitämme ja valmistamme kaikki tuotteemme Suomessa, ja minä olen vastuussa tuotekehityksestä. Teen tuotekehitystä myös asiakkaille. Yksi usein pienemmälle huomiolle jäävä osa tuotekehitystä on tuotteen sopivuus pakkauksen kanssa. Oikein valittu pakkaus suojaa tuotetta ja jopa pidentää sen käyttöikää. Tämän takia isona osana työtäni on pakkausten valitseminen ja niiden yhteensovittaminen tuotteidemme kanssa.

Mitä kautta kuulitte pakkausten tuottajavastuusta?

Yrityksemme on Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n jäsen, ja kuulimme tuottajavastuusta heidän kauttaan. Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus järjestää useita hyödyllisiä tilaisuuksia ja koulutuksia, eli pakkausten tuottajavastuuta on käsitelty siellä useasti.

Millaisia ensimmäiset kokemukset tuottajavastuun hoitamisesta ovat olleet?

Ensimmäiset kokemukset ovat olleet positiivisia. Homma on toiminut sujuvasti.

Millaista apua olette saaneet tuottajavastuun hoitamiseen?

Emme ole kaivanneet apua, sillä ohjeistukset ovat olleet sen verran selkeät. Mikäli apua olisi tarvittu, uskon että se olisi ollut helposti saatavilla.

Minkä vinkin haluaisitte antaa muille tuottajavastuullisille pienille yrityksille?

Suosittelen lämpimästi liittymään oman alan etujärjestöön, kuten kosmetiikkateollisuudessa Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:hyn. Pienen brändin on vaikea itse pysyä uusien säädösten ja lakimuutosten perässä. Siksi etujärjestöön kuuluminen on kaltaisellemme yritykselle suuri lisäarvo.