Juha-Heikki Tanskanen
Juha-Heikki Tanskanen
Näkökulma 19.10.2020

Yritysten kustannusrasite kasvaa

Pakkausten tuottajavastuun kiristyminen alkaa konkretisoitua kierrätysmaksujen korotuksina ja kasvavina raportointi­vaatimuksina. Juuri julkaistut vuoden 2021 kierrätysmaksut ovat muovin ja myös kuidun osalta karua luettavaa. Kuluttajille tarkoitettujen muovipakkausten kierrätys­maksu nousee 234 euroon tonnilta eli 97 prosenttia vuoden 2020 tasosta.

Tuottajavastuu maksoi yrityksille tänä vuonna noin 25 miljoonaa euroa. Ensi vuonna vastaava kustannus on jo 35-40 miljoonaa. Kun valmisteilla olevan jätelain kiristykset tulevat kokonaisuudessaan voimaan vuonna 2023, kustannus nousee 60-70 miljoonaan euroon. Myös SUP-direktiivi, joka tulee implementoida kotimaiseen lainsäädäntöön ensi kesänä, nostaa kustannuksia edelleen.

Kuinka paljon kustannukset nousevat, riippuu direktiivin kotimaisista tulkinnoista, joita pohditaan parhaillaan ympäristöministeriössä.

Tuottajayhteisöt ja Rinki ovat tuottajavastuullisten yritysten ja niitä edustavien liittojen kokonaan omistamia non-profit-yhtiöitä. Nämä yhtiöt ovat olemassa vain sitä varten, että asiakkaiden lakisääteiset kierrätysvastuut hoituvat hyvin ja kustannustehokkaasti.

Kierrätysmaksujen kasvu lisää yritysten kiinnostusta tuottaja-­
vastuuseen ja sitä niiden puolesta hoitaviin yhtiöihin. Tämä on hyvä asia. Parhaimmillaan kasvava kiinnostus onnistutaan kanavoimaan entistä tiiviimmäksi yhteiseksi edunvalvonnaksi ja pitkäjänteiseksi visioksi tuottajavastuun toteutuksesta.