Uusiokäyttö motivoi lajittelemaan

Rinki tutki suomalaiset – suurin osa meistä lajittelee pakkausjätteitä mallikelpoisesti. Tähän innostaa erityisesti jätteen uusiokäyttö.

Kotitalouksien pakkausjätettä on kerätty Rinki-ekopisteillä nyt reilun vuoden verran. Alkuvuodesta Rinki teetti kuluttajatutkimuksen selvittääkseen, miten pisteet on otettu vastaan.

Tuloksista käy ilmi, että suomalaiset lajittelevat pakkausjätteitä arjessaan kiitettävästi. Peräti 90 prosenttia lajittelee kotitaloudessaan lasipakkauksia, 86 prosenttia kartonkipakkauksia ja 86 prosenttia metallipakkauksia ja muita kotitalouden pienmetalleja. Reilu kolmannes meistä lajittelee myös muovipakkauksia.

Uusiokäyttö motivoi lajittelemaan

Selvästi eniten pakkausjätteiden lajitteluun motivoi ajatus siitä, että jäte voidaan uusiokäyttää. Noin kaksi kolmesta suomalaisesta nimeää tämän tärkeimmäksi syyksi pakkausjätteen lajittelulle. Muita motivaattoreita ovat roskaantumisen väheneminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja se, että pakkausjätettä käytetään energianlähteenä. Myös keräyspisteiden läheisyys innostaa lajitteluun.

Muovipakkausten lajittelu luultua helpompaa

Tilanpuute on suurin syyllinen siihen, että kaikissa kodeissa ei lajitella pakkausjätettä. Yli 40 prosenttia niistä suomalaisista, jotka eivät lajittele, sanoo syyksi sen, ettei kotona ole tilaa monelle lajitteluastialle. Keräyspisteiden sijainti liian kaukana on 35 prosentille lajittelun este. Lisäksi erityisesti muovipakkausten lajittelu koetaan vaikeaksi.

Uusiokäyttö motivoi lajittelemaan

Muovipakkausten keräys on Suomessa vielä uutta, ja se voi äkkiseltään tuntua hankalalta. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että keräykseen laitetaan puhdasta ja kuivaa pakkausmuovia. Puhdistukseksi riittää huuhtaisu haalealla vedellä.

Korkit ja kannet on hyvä irrottaa, sillä ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Muovilajeista ainoa keräykseen sopimaton on PVC.

Uusiokäyttö motivoi lajittelemaan

Ekopisteet kutsuvat kauppojen yhteydessä

Keräyspisteiden helppo saavutettavuus on tärkeimpiä asioita, joilla meidät suomalaiset saataisiin lisäämään lajittelua. Emme kuitenkaan halua itse maksaa lisää siitä, että pakkausjätteen keräyspisteitä olisi nykyistä enemmän ja lähempänä kotia: vain joka kolmas meistä olisi valmis tähän. Suopeimmin maksamiseen suhtautuvat yli 50-vuotiaat.

Uusiokäyttö motivoi lajittelemaan

Uusiokäyttö motivoi lajittelemaan

Jotta keräys olisi mahdollisimman ympäristöystävällistä ja taloudellista, nykyiset Rinki-ekopisteet on keskitetty paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Neljä viidestä Rinki-ekopistettä käyttäneestä kuluttajasta onkin tyytyväinen siihen, missä piste omalla paikkakunnalla sijaitsee. Yli puolet Rinki-ekopisteitä käyttäneistä on myös sitä mieltä, että ekopisteiden sijoittaminen kauppojen yhteyteen lisää kierrätyshalukkuutta ainakin jonkin verran.

Lähimmän ekopisteen sijainti on helppo tarkistaa Ringin verkkosivuilta. Karttahakua voi rajata materiaalin mukaan, ja pisteitä voi selata myös paikkakuntakohtaisina listoina. Sivustolla on julkaistu myös valtakunnalliset pakkausjätteen lajitteluohjeet. Tarvittaessa lajittelupulmissa neuvoo Ringin maksuton kuluttaja-asiakaspalvelu, jonka tavoittaa numerosta 0800 133 888 (ark. 7–21, la 9–18).

29.5.2017

Teksti Paula Ristimäki
Tilastokuvat Atte Lakinnoro