Miten Ukrainan sota vaikuttaa pakkausten tuottajavastuullisiin yrityksiin?

Fredman Group ja Myllyn Paras kertovat, kuinka Ukrainan sota on mullistanut yritysten liiketoimintaa. Pakkausmateriaalien raju hinnannousu ja saatavuusongelmat ovat vain yksi esimerkki haasteista.

Teksti Jouko Vuorela

Kuvat Petra Kotro ja Sam Jamsen

Ukrainan sodan vaikutukset ulottuvat vahvasti myös suomalaisyritysten arkeen. Ne näkyvät myös kahden Rinkiin kuuluvan pakkausten tuottajavastuullisen yrityksen, Fredman Group Oy:n ja Myllyn Paras Oy:n toiminnassa monella tavalla.

”Pakkausmateriaalien hinnat ovat nousseet rajusti”, sanoo Fredman Groupin toimitusjohtaja Per-Henrik Hagberg.

Per-Henrik Hagberg, Fredman Group Oy:n toimitusjohtaja.

Per-Henrik Hagberg, Fredman Group Oy:n toimitusjohtaja.

Fredman Group valmistaa kotikokeille ja ammattilaisille keittiötuotteita ruoanvalmistukseen, säilytykseen, kuljetukseen ja puhdistamiseen. Kuluttajille tunnetuimpia tuotteita ovat Elmukelmu, leivinpaperit ja suodatinpussit.

”Myös pakkausmateriaalien saatavuudessa on ollut ongelmia. Sodan alku aiheutti voimakkaan hamstrauspiikin, mikä toi toimituksiin aaltoilua, samaan tapaan kuin koronahamstrauksessa”, sanoo Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela.

Myllyn Paras valmistaa jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja leivonnaispakasteita Hyvinkäällä ja Tammelassa. Sen suosituimpia tuotteita ovat piparitaikinat, makaronit ja kaurahiutaleet.

Myllyn Parhaalla ei ole ollut liiketoimintaa eikä vientiä tai tuontia Venäjällä, joten sodalla ei ole ollut suoria vaikutuksia yritykseen. Sama tilanne on myös Fredman Groupilla, joka saa käytännössä kaikki raaka-aineensa Suomesta, muista EU-maista tai Isosta-Britanniasta.

Kustannukset nousseet monella tavalla

Maailman markkinoiden logistiikkahaasteet ovat vaikuttaneet yritysten toimintaan.

”Ne alkoivat aluksen jumittumisesta Suezin kanavaan viime kesänä. Pitkittynyt koronapandemia ja nyt Ukrainan sota ovat lisänneet niitä. Materiaalien ja kuljetusten hinnat ovat nousseet, mutta saatavuuteen ei ole ollut vaikutuksia”, sanoo Fredman Groupin Hagberg.

”Viljan hinnannousu on ollut ennennäkemätöntä samalla, kun myös energian hinta on noussut. Energiaan olemme tehneet varajärjestelmät, eli voimme jatkaa toimintaamme, vaikka kaasun tulo lakkaisikin”, sanoo Myllyn Parhaan Miska Kuusela.

”Tämänhetkiset haasteemme ovat energian ja raaka-aineiden kustannusten nousu”, sanoo Hagberg.

Kustannusten nousun siirtyminen hintoihin hidasta

Ukrainan sota on vaikuttanut myös yritysten hankintastrategiaan. Fredman Group on joutunut etsimään vaihtoehtoja ja vaihtamaan joidenkin hankintojen toimittajia. Myllyn Paras on nostanut varastotasojaan tavallista korkeammalle.

Edessä voi olla vaikeitakin päätöksiä, jos tilanne pahenee.

Kustannusten raju nousu kautta linjan on pakottanut Fredman Groupin miettimään uudelleen joidenkin tuotteidensa myyntistrategiaa. Kannattamattomat tuotteet eivät ole pitkällä tähtäimellä kestävää liiketoimintaa, joten edessä voi olla vaikeitakin päätöksiä, jos tilanne pahenee.

Myllyn Paras toimii kotimaan ruokamarkkinassa, jossa vuosittain kulutetun ruoan määrä on ollut melko vakio. Yritys on todennut, että rajusti nousseiden kustannusten siirtäminen järkevästi myyntihintoihin on suhteellisen hidasta.

Tulevaisuuden näkymät hämäriä

Tulevaisuutta on tällä hetkellä entistäkin vaikeampi ennustaa. Tilanne elää koko ajan.

”Toimitusketjujen ongelmat jatkuvat, kustannukset jatkavat nousua ja myös inflaatio näyttää ottavan lisää kierroksia”, Myllyn Parhaan Kuusela sanoo.

”Se on sentään hyvä asia, kun hankintojen kotimaisuusaste on korkea. Ainakaan tällä hetkellä saatavuusongelmia ei ole”, Fredman Groupin Hagberg sanoo.

Vanhemmat sukupolvet muistanevat vielä talouden, jossa inflaatio laukkasi. Nyt sellaiseen näytetään taas joutuvan pitkän nollakorkojen ja -inflaation jälkeen.

 

Fredman Group

  • Fredman Group on suomalainen perheyritys, joka valmistaa kotikokeille ja ammattilaisille keittiötuotteita ruoanvalmistukseen, säilytykseen, kuljetukseen ja puhdistamiseen.
  • Tunnetuimpia tuotteita ovat Elmukelmu, leivinpaperi ja suodatinpussit sekä Chefstein-palvelu, joka auttaa ammattikeittiöitä tehostamaan toimintaansa ja vähentämään hävikkiä.
  • Yritys on saanut alkunsa vuonna 1997, mutta sillä on vuoteen 1937 ulottuvat satakuntalaiset juuret.
  • Fredman Groupilla on tehdas Raumalla.
  • Yritys työllistää Suomessa 86 henkilöä.

 

Myllyn Paras

  • Myllyn Paras valmistaa, myy ja markkinoi jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja leivonnaispakasteita.
  • Tunnetuimpia tuotteita ovat piparitaikinat, makaronit ja kaurahiutaleet.
  • Yrityksen historia alkaa vuodesta 1928, jolloin Hyvinkään seudun maanviljelijät perustivat kauramyllyn.
  • Mylly Parhaan mylly ja pakastetehdas sijaitsevat Hyvinkäällä, lisäksi yrityksellä on tuotantolaitos Tammelassa.
  • Yhteensä yritys työllistää noin 110 henkilöä.