Tulevaisuuden muovipakkaus: Bernerillä panostetaan kierrätysmuoviin

Kotimainen perheyritys Berner käyttää kierrätysmuovia muun muassa siivousaine- ja autonhoitotuotepakkauksissa. ”Tulevaisuuden muovipakkaus on kierrätettävissä oleva ja monomateriaalista valmistettu”, sanoo Bernerin pakkausasiantuntija Pirjo Turunen.

Teksti Veera Niemelä

Kuva Kuva: Berner

Kulut­ta­ja­tuot­teisiin, tervey­den­huoltoon, teolli­suuteen ja maata­louteen keskittyvän Bernerin tavoitteena on, että oman tuotannon pakkaukset olisivat kaikki kierrätettävissä vuoteen 2025 mennessä. Tavoite on jo lähellä.

”Yli 90 % Bernerin oman tuotannon pakkauksista on jo kierrätettäviä, eli ollaan ihan hyvällä tolalla”, toteaa pakkausasiantuntija Pirjo Turunen. Suurin osa Bernerin oman tuotannon pakkauksista on muovipakkauksia, joiden materiaalina on PET- tai HDPE-muovi.

Bernerillä on kotimaassa kolme tehdasta Heinävedellä ja luonnonkosmetiikkatehdas sekä tuotekehityslaboratorio Helsingissä. Turunen vastaa Heinäveden tehtaiden pakkaushankinnasta teknisten tuotteiden kuten autonhoito-, sairaala-, siivous- ja puutarhatuotteiden osalta.

Syyt kierrätysmuovin käyttöön on helppo tiivistää: ”Kiertotalouden edistäminen on osa vastuullisuutta ja tähän kuuluu vahvasti muovin kierrättäminen. Kierrätysmuoviin siirtyminen on ekoteko.”

Kierrätysmuovia niin yritys- kuin kuluttajapakkauksissa

Berner on hiljattain tehnyt yhteistyötä Fortumin kanssa ammattilaiskäyttöön tarkoitetun HETI Pro -siivoussarjan pakkauksissa. Asiakkaat olivat toivoneet sarjaan kierrätysmuovisia pakkauksia, mikä toimi kannustimena pakkauskehitystyön aloittamiseen.

Turunen kertoo, että kierrätysmuovin käyttö on melko uutta, joten kehitystyöhön käytettiin paljon aikaa. Siivousainepakkausten muovilaji piti valita tarkasti, sillä täytyi varmistua siitä, etteivät emäksiset siivousaineet ajan myötä läpäisisi pakkausta. Lopulta Fortumilla saatiin aikaiseksi hyvä muovigranula, joka sopi siivousainepakkauksiin. Fortum Circo® -kierrätysmuovipullo on valmistettu kotitalouksien pakkausjätteestä.

Kierrätysmuovipullo on ominaisuuksiltaan yhtä kestävä kuin neitseellisestä muovista valmistettu pullo, eikä niiden käytettävyydessä ole eroja. Väriltään HETI Pro -pakkaukset ovat harmaita, sillä kierrätysmuovipakkauksesta ei saa täysin valkoista. ”Se on hyväkin asia, sillä siitä kuluttajat tietävät, että kyseessä on kierrätyspullo ja että sen pitääkin olla tämän näköinen”, Turunen sanoo.

HETI Pro -pakkausten ulkonäöstä on tullut Bernerille positiivista palautetta. Kierrätysmuovin käyttö pakkauksissa on jopa kilpailuvaltti. ”Kuluttajat ovat valveutuneita ja osaavat toivoa kierrätyspakkauksia”, Turunen kertoo.

Myös HETI Koti -sarjan kuluttajille suunnatut pakkaukset ovat kierrätysmuovia. Ne on valmistettu kokonaan kotimaisesti kierrätetystä PET-muovista. Kierrätysmuovipakkauksia löytyy Berneriltä myös esimerkiksi autonhoitosarja Korrekilta, jonka pakkaukset ovat niin ikään kotimaassa valmistettuja täysin kierrätettäviä PET-muovipakkauksia. Osa Korrekin pakkauksista on väriltään mustia. Mustia muovipakkauksia ei enää värjätä hiilimustalla, joka aiemmin on vaikeuttanut mustan muovin kierrätystä muovijalostamolla. Näin myös mustat autosarjan pakkaukset saadaan kiertoon.

Heti-koti tuotteiden pakkaukset on kierrätysmuovia

HETI Koti -sarjan tuotteet on valmistettu kotimaisesti kierrätetystä PET-muovista.

Kierrätysmuovista on moneksi

Eri muovilajeista valmistetut pakkaukset sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tuotteen ominaisuudet määrittelevät sen, millaista muovia sen pakkauksessa voidaan käyttää: esimerkiksi jotkut liuottimet tulee pakata PET-muovipakkauksiin, sillä vahvat aineet voisivat haihtua HDPE-muovista valmistetun pakkauksen läpi.

Kierrätysmuovin alkuperä on tärkeää tietää ennen kuin siitä voi valmistaa pakkauksia. Esimerkiksi kosmetiikka- ja elintarvikepakkauksissa muovin täytyy olla niin sanotusti elintarvikehyväksyttyä, eli tarpeeksi puhdasta: ”Noudatamme tiukasti lainsäädäntöä. Emme voi laittaa mitä vain muovia esimerkiksi ihovoidepurkkiin, vaan pakkauksen täytyy olla elintarvikehyväksyttyä muovia. Kaikki testaamamme kierrätysmuovipakkaukset käyvät läpi tarkan seulan.”

Haasteena kierrätysmuovin käytössä on kierrätysprosessista johtuva ominaishaju. ”HDPE-muovigranulan sekaan päätyy kierrätysprosessissa PET-muovia enemmän epäpuhtauksia”, Turunen kertoo. Haju johtuu siitä, että muovijalostamolle päätyy likaistakin muovia ja muuta jätettä, joista jäävää hajua ei saada pesuista huolimatta täysin poistettua. Pesuprosesseja kuitenkin kehitetään jatkuvasti.

Tulevaisuuden muovipakkaus on kierrätettävä

Millainen on Turusen mielestä tulevaisuuden muovipakkaus?

”Tulevaisuuden muovipakkaus on joko kierrätetty tai helposti kierrätettävissä ja monomateriaalia. Pakkaukset ovat kevyempiä ja niissä on vähemmän muovia. En näe, että muovi tulisi katoamaan käytöstä lähitulevaisuudessa”, Turunen pohtii. Sen sijaan hän uskoo, että muovia tullaan käyttämään ympäristöystävällisemmin niin, ettei sitä päätyisi esimerkiksi vesistöihin.

Turunen kertoo, että monomateriaaleja käytetään pakkauksissa yhä enemmän. Monomateriaalista valmistettu pakkaus koostuu vain yhdestä materiaalista. Pääsyynä monomateriaalien käyttöön on se, että niitä on monimateriaaleja helpompaa kierrättää.

Aina monomateriaalien käyttö ei ole mahdollista. Erityisesti pakkausten korkkeja ja pumppuja on yhä haastavaa valmistaa samasta materiaalista kuin itse pakkaus: ”Ne ovat sellainen Akilleen kantapää pakkauksissa”, kertoo Turunen. Tuotekehitystä tehdään koko ajan.

Esimerkkinä tulevaisuuden muovipakkauksesta Turunen nostaa esiin täyttöpakkaukset. Kun tarjolla on täyttöpakkaus, riittää, että kuluttaja ostaa tavallisen pakkauksen vain kerran ja sen jälkeen täyttää sitä täyttöpakkauksilla.

”Meillä Bernerillä on käytössä täyttöpakkauksia esimerkiksi pyykinpesuainepulloille. Täyttöpakkauksessa on 75 % vähemmän muovia kuin tavallisessa pakkauksessa”, Turunen kertoo. Sillä on merkitystä, sillä kun pakkaukset ovat kevyempiä, säästetään pakkausmateriaalia ja vähennetään jätettä.