Tavoitteena puhdas raaka-aine

Kierrätysyhtiö Kuusakoski rakentaa Lahteen mittavan tutkimus- ja kehityskeskuksen. Tarkoitus on tehdä oman tutkimuksen lisäksi yhteistyötä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.

raaka-aine

Uusi R&D-keskus tekee entistä vaativampia materiaalien koeajoja ja analyysejä. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Antero Vattulainen korostaa, että kierrättäminen vaatii yhä tasokkaampaa osaamista.

– Käytöstä poistuva tavara sisältää useita erilaisia materiaaleja, jotka on tunnistettava ja eroteltava. Tarkkaan analytiikkaan ja osaavaan ohjelmointiin perustuvat automaattiset lajittelulaitteet yleistyvät koko ajan.

Haasteena materiaalien kirjo

Tavoitteena on saada kierrätykseen tulevasta sekalaisesta tavarasta kierrätettävät materiaalit erilleen niin puhtaina, että perusteollisuus voi hyödyntää ne uusien tuotteiden valmistuksessa. Esimerkiksi vanhoissa tietokoneissa, autoissa ja kännyköissä voi olla kymmeniä erilaisia muoveja, useita metalleja sekä lasia ja keramiikkaa.

– Tunnistus vaatii huipputekniikkaa: sähköistä, magneettista, röntgen- ja lasertekniikkaan perustuvaa analyysiä tai konenäköä. Myös tietokoneohjelmiin liittyvän osaamisen on oltava huippuluokkaa, Vattulainen sanoo.

Yhteistyö korkeakoulujen ja yliopistojen avulla vahvistaa yksikön poikkitieteellistä osaamista. Kierrätyksen tehostamisessa tarvitaan apuna monesti jopa molekyyli- ja atomitason kemiaa.

Ympäristön ja rahan säästöä

Vattulaisen mukaan yhtiön tutkimustoiminta tuottaa entistä parempia talteenottomenetelmiä, jolloin uusiutumattomia materiaaleja säästyy.

– Uudet menetelmät ovat taloudellisia ja ympäristöystävällisiä, eli kierrätystä ei tehdä vain kierrätyksen takia, hän korostaa.

Uuden keskuksen toiminnalla pyritään siihen, että Kuusakoski pystyy kierrättämään yhä vaativampia materiaaleja ja vastaamaan jätelain etusijajärjestyksen asettamiin vaatimuksiin.

Keskus rakennetaan Ekopark Lahden yhteyteen. Sinne siirretään yhtiön Heinolassa sijaitseva tutkimusyksikkö ja Espoon Kauklahden hydrometallurgiset ja vesikemialliset toiminnot.

Keskus valmistuu tämän vuoden aikana. Siellä työskentelee parikymmentä tutkijaa, laboranttia ja näytteenvalmistajaa.


Alan iso toimija

Kuusakoski Oy on teollinen kierrättäjä ja kierrätysmetallien jalostaja ja toimittaja. Maailmanlaajuisesti yrityksellä on yli 100 toimipistettä, joista noin 20 sijaitsee Suomessa. Kuusakoski toimii lisäksi Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Ruotsissa, Englannissa, Kiinassa, Taiwanissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa.

Kuusakoski Recyclingin liikevaihto on noin 870 miljoonaa euroa. Kierrätettävän ja käsiteltävän
materiaalin kokonaisvirta on noin 2,5 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kuusakoski-konserniin kuuluu lisäksi valettujen alumiinikomponenttien valmistaja Alteams Group.

teksti Ilpo Salonen | kuva iStockphoto