Näkökulma 1.3.2016

Rinki-ekopisteverkosto avautui

Pakkausten täysi tuottajavastuu tuli voimaan 1.1.2016. Sen myötä kuluttajille tulee järjestää 1 850 paikkaa kartonki-, lasi- ja metallipakkausten sekä 500 paikkaa muovipakkausten vastaanottoon. Valitettavasti olemme aikataulusta jäljessä. Rinki-ekopisteverkostossa on tätä kirjoittaessani yli 1 400 pistettä, ja muovipakkauksia voi palauttaa yli 150 pisteeseen. Olemme saaneet paljon yhteydenottoja toimittajilta, ja myöhästyminen on ymmärretty pääosin hyvin. Eniten huomiota ovat saaneet muovipakkausten lajittelu ja kierrätys. Innokkaimmat kuluttajat ovat kertoneet jopa varastoineensa muovipakkaukset odottamaan kierrätyksen alkamista.

Miksi kaikki ei ollut valmista vuodenvaihteessa? Pääsyy on tiukka aikataulu. Jätelain muutoksen jälkeen annettu pakkausasetus viivästyi, jolloin valmistautumisaika jäi lyhyeksi. Uusien pisteiden rakentaminen on hidasta. Niistä sovitaan jokaisen maanomistajan kanssa erikseen, usein paikan päällä, ja kuntaviranomaisilta tarvitaan lupa niiden perustamiseen. Onneksi yhteistyö kuntien kanssa on sujunut pääosin hyvin.

Kevään ja kesän aikana otetaan käyttöön 400 uutta pistettä, joiden myötä Rinki-ekopisteverkosto täyttää pakkausasetuksen vaatimukset. Keräyspisteiden väliaikainen vajaus ei vaikuta kierrätystavoitteiden saavuttamiseen. Vaikka sekä kuntien että tuottajien ekopisteet lopetettaisiin kokonaan, pakkausten kierrätysaste alenisi vain noin viisi prosenttiyksikköä. Silti ekopisteet vaikuttavat merkittävästi kuluttajien lajittelumahdollisuuksiin ja -motivaatioon. Vain kolmanneksella suomalaisista on kiinteistökohtainen keräysastia kuitu-, lasi- ja metallipakkausten lajitteluun.

Välitämme kuluttajille tietoa uusista lajittelumahdollisuuksista muun muassa keräyspisteissä olevien ohjeiden, asiakaspalvelupuhelimen, Rinkiin.fi -sivuston, Facebookin ja Twitterin kautta. Tieto ei kuitenkaan yksin riitä. Arjen kiireessä lajittelu ja erityisesti ohjeiden mukainen lajittelu unohtuvat helposti. Siksi kuluttajia täytyy motivoida kertomalla, miksi lajittelu on tärkeää. Pakkausmateriaalien keräys ja kierrätys on taloutta, tekniikkaa ja psykologiaa.

Teksti Juha-Heikki Tanskanen, kuva Arto Wiikari