Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöiden punnitseminen auttaa tyhjennysvälien suunnittelussa

Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöt käyvät nykyään vaa’alla ennen tyhjennystään. Punnitustiedot auttavat keräämään jakeet oikeaan aikaan.

Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöiden punnitseminen auttaa tyhjennysvälien suunnittelussa

Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa ekopisteitä tyhjentävissä autoissa on nykyään nostovarren ja koukun välissä vaaka. Jokainen keräyssäiliö punnitaan ennen tyhjennystään.

Operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori RINKI Oy:stä kertoo, että lukemat siirtyvät saman tien auton päätelaitteen kautta toiminnanohjausjärjestelmään.

– Punnitustiedot antavat meille tarkemman kuvan ekopisteiden maailmasta. Pystymme niiden avulla suunnittelemaan paremmin, mikä on ideaali ajankohta tyhjentää säiliöt.

Painontarkkailu ei keräyssäiliöiden kohdalla tarkoita tietenkään mitään keveilyä, vaan päinvastoin, tähtäämistä varsin tuhtiin kuntoon.

– Säiliöt on ekotehokkainta tyhjentää mahdollisimman täysinä. Toisaalta ne eivät tietenkään saa olla liian täynnä, etteivät ne pursuile ympäristöönsä.

Rinki-ekopisteen keräyssäiliöiden täyttöasteen ennakointi tärkeää

Täyttöasteen ennakoiminen ilman tarkkoja faktatietoja on hankalaa. Ekopisteet ovat erilaisia. Täyttymiseen vaikuttaa luonnollisesti paitsi sijainti myös säiliöiden määrä.

– Joissakin paikoissa säiliöt täyttyvät nopeammin kuin toisissa. Yhdessä paikassa sopiva tyhjennysväli voi olla vaikka kolme kertaa viikossa, kun taas jossakin toisessa riittää huomattavasti rauhallisempi tahti.

Lisäksi jotkut ekopisteet ja säiliöt saattavat täyttyä kesällä paljon nopeammin kuin muulloin.

Paljonko  yksi keräyssäiliö painaa?

Mutta kuinka raskaassa sarjassa keräyssäiliöt sitten oikein ottelevat?

– Sisältö painaa säiliön koosta ja kerättävästä jakeesta riippuen noin 50–400 kiloa. Vilkas ekopiste saattaa kerätä vuodessa jopa 50 000 kiloa materiaalia.

Keräyssäiliöiden lisäksi tulevat vielä puristimet, joissa kevyt muovi tai kartonki pakataan hyvin pieneen tilaan. Kun puristinsäiliö täyttyy, se nostetaan vaihtolavalle ja viedään autovaa’an kautta tyhjennykseen. Sisältö voi painaa jopa 4 000 kiloa.

Keräyssäiliöiden punnitseminen tuo säästöjä

Punnituksia on pilotoitu Pirkanmaalla 90:ssä sekä Keski-Suomessa 60 ekopisteessä helmikuusta lähtien. Painontarkkailu on tarkoitus ulottaa vielä tämän vuoden aikana asteittain muuallekin maahan.

– Kertyvän datan avulla voimme toimia entistä suunnitelmallisemmin ja saavuttaa merkittäviä säästöjä, Tammivuori korostaa.

27.9.2017

Teksti Matti Välimäki