Muovipakkausten lajitteluohje muuttui – nyt myös PVC-pakkaukset saa kierrättää

Muutoksen taustalla ovat lainsäädäntö, PVC-pakkausten vähentynyt käyttö ja kierrätyslaitosten parantunut lajittelutekniikka, kertoo Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka.

Teksti Jouko Vuorela

Kuva Rinki

Miten muovipakkausten lajitteluohjeet muuttuvat?

Nyt myös PVC:stä valmistetut muovipakkaukset voi laittaa kierrätykseen kiinteistön omaan lajitteluastiaan tai Rinki-ekopisteisiin.

Mitä on muutosprosessin taustalla?

Vanhassa jätelaissa joistakin muovilajeista, muun muassa PVC:stä valmistettujen pakkausten kierrätys oli kielletty määräaikaisella poikkeusluvalla, koska niiden epäiltiin sotkevan muiden muovipakkausten kierrätystä. Uudessa jätelaissa poikkeuslupia ei sallita.

Kierrätyslaitosten lajittelutekniikka on kehittynyt paljon.

Muutoksen taustalla on myös se, että PVC-muovisten pakkausten käyttö on Suomessa vähentynyt huomattavasti. Myös kierrätyslaitosten lajittelutekniikka on kehittynyt paljon: PVC saadaan entistä paremmin tunnistetuksi ja erotelluksi kierrätykseen kelpaavien muovipakkausten materiaalista.

Miten PVC-pakkauksen tunnistaa?

Sen tunnus on kierrätyskolmio, jossa on sisällä merkintä 03, ja usein pakkauksessa myös lukee PVC. Tosin tunnistamista ei enää tarvita, koska kaikki muovipakkaukset voi laittaa kierrätysastiaan.

Millaisissa pakkauksissa käytetään PVC-muovia?

Yleisimmin sitä käytetään lääkkeiden läpipainopakkauksissa sekä satunnaisesti esimerkiksi lelujen, työkalujen ja muiden kuluttajatuotteiden lämpömuovatuissa pakkauksissa.

Milloin uudet lajitteluohjeet tulevat voimaan?

Ne ovat tulleet voimaan 1.6.2022. Pyrkimys on, että kaikissa Rinki-ekopisteissä on tarrat uusista lajitteluohjeista kesäkuun loppuun mennessä. Toiveena on myös, että keräysastioihin tulisi vain muovipakkauksia, eikä muita materiaaleja, kuten biojätettä, vaippoja tai rakennusjätettä. Tällä hetkellä muovipakkausten keräysastioihin muita materiaaleja tulee jopa 20 prosenttia, mikä aiheuttaa miljoonien eurojen turhat lisäkustannukset kierrätykseen.

 

5 vinkkiä muovipakkausten kierrätykseen

  • Lajittele muovinkeräysastiaan vain muovipakkaukset. Muut muoviset esineet, kuten lelut, kuuluvat sekajätteeseen.
  • Tarvittaessa huuhtaise muovipakkaus kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla. Tahroista ei ole haittaa.
  • Jos pakkauksesta suurin osa on muovia, se kuuluu muovinkeräykseen.
  • Irrota muovipakkauksen osat, kuten korkit, erilleen.
  • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin keräysastiaan.