Pakkauksen monet määritelmät

Kaikkihan me tiedämme, mikä on pakkaus – vai tiedämmekö? Kukkaruukku? Vaateripustin? Käärepaperi? Valtioneuvoston kesällä antama asetus vastaa kaikkiin kysymyksiin.

Asetuksen mukaan pakkaus on tuote, joka on tarkoitettu säilyttämään tai suojaamaan ainetta tai esinettä, helpottamaan sen esillepanoa tai tekemään mahdolliseksi sen käsittely tai kuljetus.

Kyseessä ei kuitenkaan ole pakkaus, jos se on kiinteä osa itse tuotetta ja välttämätön tuotteen säilytykseen, tukemiseen tai koko elinkaaren ajan kestävään säilyttämiseen. Pakkauksen määritelmä ei liioin täyty, mikäli sen kaikki elementit on tarkoitettu käytettäviksi, kulutettaviksi tai poistettavaksi käytöstä yhdessä.

Käyttötapa määrittää

Nuo määritelmät kerrotaan asetuksen osassa Lisäperuste 1. Sen mukaisia pakkauksia ovat esimerkiksi makeislaatikot, cd-levykotelon suojakelmu, luetteloiden ja lehtien postituspussit, leivonnaisten mukana myytävät vuoat sekä rullat, joiden ympärille on kierretty esimerkiksi muovikelmua, alumiinifoliota tai paperia.

Entä kukkaruukut? Ne ovat pakkauksia, jos ne on tarkoitettu ainoastaan kasvien myyntiä ja kuljetusta varten, ei kasvien koko elinajaksi. Pakkauksia ovat myös injektioliuosten lasipullot, cd-levyjen kotelot yhdessä levyn kanssa, vaateripustimet myytyinä vaatteiden kanssa, tulitikkulaatikot sekä kahvikeittimien kapselit, jotka jäävät käytön jälkeen tyhjiksi.

Samainen lisäperuste rajaa pakkaus-määritelmän ulkopuolelle esimerkiksi nämä: myytävän kasvin elinajaksi tarkoi-
tetut ruukut, työkalulaatikot, teepussit, makkarankuoret, erikseen myydyt vaateripustimet sekä yhdessä kahvituotteen kanssa hävitettävät kahvikapselit. Cd- ja dvd-levyjen kotelot eivät ole pakkauksia.

Täytetään myyntipaikalla

Asetusnikkarit ovat kehittäneet myös Lisäperusteen 2, joka liittyy myyntipaikalla täytettäviin tuotteisiin. Pakkauksia ovat muovikassit, kertakäyttölautaset ja -mukit (mutta eivät kertakäyttöaterimet), kelmut, voileipäpussit ja foliot. Erikseen myyty käärepaperi ei ole pakkaus, ei liioin tyhjänä myyty paperinen paisto- tai leivosvuoka.

Entäpä Lisäperuste 3? Se kertoo, että pakkauksen osan ja siihen liitetyn lisäosan katsotaan kuuluvan pakkaukseen, johon se on liitetty. Siten tuotteen etiketit, niitit, tarrat ja muovisuojukset ovat osa pakkausta. Samoin ehkä hiukan yllättäen ripsiväriharja, joka on osa hylsyä. Sen sijaan tuotteisiin kiinnitetty ja muun muassa varashälytinjärjestelmän osana toimiva rfid-tunniste ei ole pakkaus.

Tästäpä järjestämään tieto- ja arvauskilpailua illanistujaisissa! 

Asetus kokonaisuudessaan löytyy
googlella hakusanalla ”asetus 518/2014”.

Teksti Ilpo Salonen, kuva Tommi Tuomi / Otavamedia

P.S.

Onko metallinen vaateripustin pakkaus?

– On, jos se myydään vaatteen kanssa. Ei, jos se myydään erikseen.