Hanna Lehtonen
Kolumnit 27.8.2019

Pakkaamattako paras?

Pakkauksen perustehtävinä on suojata ja kuljettaa tuote logistisessa ketjussa sekä toimia tuotteen visuaalisena myyntimiehenä ja tuotetietojen lähteenä. EU:n kiertotalouspaketti tuo uudet haasteet näiden perustehtävien lisäksi: listan jatkeeksi on tullut uusi ulottuvuus, ”kiertää uudeksi materiaaliksi”.

Pakkauskehityksessä eletään lajinvaihdon aikaa – ollaan noustu raskaaseen sarjaan. Monissa yrityksissä safety first on jo nyt vaihtunut sustainability first – teemaan.

Vaikka tahto tehdä muutoksia on olemassa, tieto niiden arvosta on vielä hyvin epäselvää. Lainsäädännön ja kansainvälisten tavoitteiden osalta seuraamme Euroopan unionin päätöksentekoa ja kukin pakkausasiantuntija pyrkii pysymään parhaansa mukaan kärryillä tilanteen eläessä.

Materiaalien käytön optimointi on meille kaikille turvallinen tavoite ja sitä kannattaa edistää, kun odotellaan lainsäädännön ja tavoitteiden kirkastumista. Materiaalin käytön optimoinnissakin on toki haasteensa.

Missä kulkee se raja, että pakkausmateriaalia on riittävästi mutta ei liikaa, se ei huononna tuotteen laatua, toimii kaikilla tuotantolinjoilla tehokkaasti ja maksaa juuri sopivasti? Milloin olemme saaneet uuteen materiaalia säästävään pakkaukseen riittävästi pakollista informaatiota ja vielä niin että visuaalisuus ei kärsi?

Missä kulkee se raja, että pakkausmateriaalia on riittävästi mutta ei liikaa?

Pakkausasiantuntijan tuskaillessa optimoinnin haasteissa, mediassa kyseenalaistetaan koko pakkauksen merkitys. Kärkkäimpien arvostelijoiden mielestä pakkaamatta on kuitenkin paras. Teeman ympärillä voi viettää hetken, jos toisenkin, ja pakkausasiantuntija ei pääse tuskastaan.

Ollaanko raskaassa sarjassa hereillä tässä uudessa pelikehässä? Onko pelikehä sittenkin muotimaailmasta tunnettu catwalk, jossa totuus on sama kuin mielipide katsojan silmissä?

Pakkausasiantuntija on kohdannut kehässään uudenlaiset haasteet: maailman, joka on viestinnällisesti avoin, nopea ja ankara sekä muuttuneen kuluttajan, joka vaatii nopeita ratkaisuja.

Paineiden kehässä pakkausasiantuntija voi lohduttautua ajatuksella, että kaikesta huolimatta meillä kaikilla lienee sama tavoite. Pakkausten käyttöä tulee tehostaa, roskaantuminen pitää saada kuriin ja materiaalit tulee saada osaksi kiertotaloutta. Toisaalta, mikä olisikaan palkitsevampaa kuin tässä ristiaallokossa luoda jotain uutta ja merkityksellistä!

Tuskin koskaan on ollut näin paljon tekemisen meininkiä ja tarjontaa pakkausasiantuntijan materiaalipakissa. Vaikka olemmekin painekattilassa pakotettuna tekemään muutoksia vanhaan, käsissämme on myös paljon hienoja uusia mahdollisuuksia.

Kaikesta huolimatta pakkaus ei ole pahasta eikä pakkaamatta ole paras. Pakkaamalla saadaan tulevaisuudessakin turvallisia ja ehjiä tuotteita ilman vastuutonta resurssien tuhlausta ja ruokahävikkiä. Ja yhdessä toimimalla pakkaus saa ehkä myös uutena materiaalina uuden arvokkaan elämän.

Hanna Lehtonen

Pakkauskehityspäällikkö

Fazer Makeiset