Näin lajittelen: “Ollakseen hyvä ja kunnollinen kierrättäjä, pitää ihmisen ensiksi olla huolellinen lajittelija“, sanoo Ringin hallituksen puheenjohtaja Antro Säilä

Ringin hallituksen puheenjohtaja Antro Säilä kertoo olevansa “innokas ja huolellinen kierrättäjä”. Vielä muutama vuosi asia ei kuitenkaan ollut näin. Mikä sai Säilän mielen muuttumaan?

Teksti Pepita Weeraratne

Millainen lajittelija ja kierrättäjä olet, Antro Säilä?

Uskon olevani aika keskivertolajittelija ja -kierrättäjä.

Mitä pakkauksia kotonasi lajitellaan?

Meillä kotona Lahdessa paritaloista ja omakotitaloista kerätään seka- ja energiajätteet erikseen. Näiden lisäksi meillä on eteisessä iso vanerilaatikko, johon lajittelemme kartongit, muovit, lasit ja metallit. Näiden lisäksi lajittelemme pantilliset pullot alumiini- ja muovipulloihin sekä lasipulloihin.

Millä tavalla lajittelet ja kierrätät pakkaukset?

Pantittomat pakkaukset viedään joko iltalenkillä tai kaupassakäynnin yhteydessä Rinki-ekopisteseen. Pantilliset alumiini- ja muovipakkaukset viedään uusiin markettien palautusautomaatteihin, joihin voi kaataa isoja määriä. Lasipullot palautetaan käsin syöttäen lähikaupan palautusautomaattiin.

Kuinka kauan olet lajitellut pakkauksesi?

Olen tyypillinen takinkääntäjä. En ollut pitkään lainkaan kiinnostunut lajittelusta vaan sulloin kaiken sekajäteastiaan niin kotona kuin muuallakin. Kun tajusin, miten kiertotalousyhteiskunnan on tarkoitus toimia, sain herätyksen muutamia vuosia sitten. Siitä lähtien olen ollut innokas ja huolellinen kierrättäjä. Ollakseen hyvä ja kunnollinen kierrättäjä, pitää ihmisen ensiksi olla huolellinen lajittelija.

Mitä muuta kotitaloudessasi kierrätetään pakkausten lisäksi?

Kotikaupungissani Lahdessa on hyvin toimiva pienjäteasema Pilleri Kujalan jätekeskuksessa. Sinne on helppoa ja edullista viedä kaikki mitä ei enää kotona tarvita – edullista siksi, että kierrätyskelpoisesta tavarasta ei tarvitse maksaa mitään.

Mikä lajitteluohjeissa on mielestäsi vaikeinta?

Se, jos niitä ei ole. Jos ohjeet löytyvät ja niiden noudattaminen on helppoa, niin ei ole mitään ongelmaa.

Antro Säilän lajitteluvinkki

“Maitopurkit kannattaa litistää ja pakata yhteen purkkiin niin monta kuin sinne mahtuu. Tällä tavalla tilaa säästyy niin kotona kuin myös kierrätysastioissa.”

KUKA?

Antro Säilä

  • Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja
  • Pakkaus-lehden päätoimittaja
  • Ringin hallituksen puheenjohtaja

Näin minä lajittelen –juttusarjassa Ringin sidosryhmien edustajat paljastavat, millaisia lajittelijoita ja kierrättäjiä he ovat sekä jakavat omat kätevät lajitteluvinkkinsä Rinki-verkkolehden lukijoille. Lisää lajitteluvinkkejä löydät Ringin blogista!