Näin kuluttaja kierrättää pakkauksia Virossa

Pakkaukset voi Virossa jättää keltaiseen, vihreään tai siniseen keräyssäiliöön. Lue tästä, miten kierrätät pakkaukset oikeanvärisissä säiliöissä Virossa vieraillessasi.

Teksti Genero

Kuva Eesti Taaskasutusorganisatsioon

Virossa kuluttaja voi kierrättää pakkausjätteensä julkisissa keräyspisteissä, Eko-pisteissä, jotka ovat auki ympäri vuorokauden joka puolella Viroa. Jokaisessa keräyspisteessä on kolme eriväristä keräyssäiliötä, keltainen, vihreä ja sininen.

Keltaiseen säiliöön saa jättää maksutta muovi-, metalli- ja juomapakkaukset, vihreään säiliöön lasipakkaukset ja siniseen säiliöön kartonkipakkaukset ja kierrätyspaperin. Puupakkaukset voi viedä kuntien jäteasemille, osan maksua vastaan, osan, kuten puulavat, ilmaiseksi. Joissakin kunnissa on tarjolla myös niin sanottua kadunvarsikeräyspalvelua – keltaisen pussin palvelua kotitalouksille ja keräyskonttipalvelua taloyhtiöille.

Pakkausjätteen kierrätyksen järjestää kolme voittoa tavoittelematonta tuottajayhteisöä, Eesti Pakendiringlus, Tootjavastutusorganisatsioon ja Eesti Taaskasutusorganisatsioon. Tuottajayhteisö ja kunta järjestävät yhteistyössä keräyspisteen toiminnan. Kunta näyttää paikan ja tuottajayhteisö asentaa keräyssäiliöt. Tuottajayhteisö vastaa säiliöiden tyhjentämisestä ja sen kustannuksista. Se päättää jätehuoltoyhtiön, joka tyhjentää keräyssäiliöt ja hoitaa kierrätyksen. Pakkausjäte on tuottajayhteisön omaisuutta, jota se voi hyödyntää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Useimmat pakkausten tuottajavastuulliset yritykset ovat siirtäneet tuottajavastuuvelvoitteensa, kuten pakkausjätteensä keräyksen ja kierrätyksen, tuottajayhteisölle kirjallisilla sopimuksilla. Lain mukaan niillä olisi lupa täyttää velvoitteensa myös itse.

Virossa on juomapakkauksille panttijärjestelmä. Eesti Pandipakend on monopoliyritys, joka hallinnoi ja järjestää panttipakkausten keräyksen, kuljetuksen, lajittelun ja kierrätyksen koko Virossa.