Näin kuluttaja kierrättää pakkauksia Tanskassa

Lue tästä, niin tiedät miten kierrättää pakkaukset vieraillessasi Tanskassa.

Teksti Genero

Kuva Getty Images

Tanskassa kunnat järjestävät kuluttajien pakkausjätteen keräämisen. Kotitaloudet lajittelevat jätteensä kymmeneen jakeeseen, joista pakkauksia ovat muovi, ruokakartonki, juomakartonki, kartonki, lasi ja metalli. Pakkausjäte kerätään yhdessä jakeeseen kuuluvan muun jätteen kanssa, eli esimerkiksi muovijakeeseen kuuluu muutakin muovia kuin pakkauksia.

Puupakkaukset eivät kuulu kotitalouksien keräysjärjestelmään, vaan ne pitää toimittaa kierrätysasemalle. Sinne voi viedä muutkin pakkaukset. Jos kotitalouden ei ole mahdollista lajitella jätteitään, sen voi tehdä kodin lähistöllä sijaitsevaan ekopisteeseen.

Tanskassa on ollut juomapakkausten panttipalautusjärjestelmä vuodesta 2002 lähtien. Sitä hoitaa Dansk Retursystem. Tällä hetkellä kaikista pulloista ja tölkeistä kierrätetään 92 %. Tavoitteena on nostaa kierrätysprosentiksi 98 %.

Koska tuottajavastuu on Tanskassa melko uutta, hallitus työstää edelleen lainsäädäntöä. Se kuitenkin tiedetään, että markkinoilla voi olla useampia tuottajavastuuyhteisöjä.

Kuntien järjestämän keräyksen jälkeen vastuu pakkausjätteestä tuottajavastuuyhteisöille, kuten VANA, ja ne tekevät siitä tarjouksen kunnille. Jokaisen tuottajavastuuyhteisön pitää käsitellä jäsentensä markkinaosuutta vastaava määrä pakkausjätettä.