Näkökulma 3.3.2015

Muutosvuosi käynnistyi – ikkunat auki Eurooppaan

Euroopan komissio on vetämässä pois ehdotustaan kiertotalouspaketiksi. Paketti muokattaisiin uusiksi ja julkaistaisiin entistä kunnianhimoisemmin tavoittein tämän vuoden aikana. PYR on mukana vaikuttamassa pakettiin Expran jäsenenä. Expran jäseneksi PYR hyväksyttiin 3. joulukuuta 2014 yhtä aikaa ruotsalaisen FTI:n kanssa. On syytä olla mukana siellä, missä päätöksiä tehdään.

Kunnianhimoiset tavoitteet ovat tärkeitä, mutta tavoitteisiin tarvitaan realistisuutta ja täsmällisyyttä, ennen kaikkea yhteisesti määriteltyjä laskentatapoja ja keskenään vertailukelpoisia tilastoja. Myös kansalliset, maantieteelliset ja demografiset erot pitää tavoitteita asetettaessa huomioida.

Kuluttajapakkausten keräysverkko

Tuottajien järjestämän kuluttajapakkausten keräysjärjestelmän tulee olla valmiina 1.1.2016. Oleellista tehokkaan lopputuloksen kannalta on huolellinen suunnittelu ja oikeiden kumppaneiden löytäminen toimintoja kilpailuttamalla.

Kuluttajien, eli kaikkien suomalaisten, informointi keräyspisteistä, lajitteluohjeista ja tapahtuvista muutoksista on astioiden ja keräysautojen rinnalla tärkeä tehtävä, jota ei sovi unohtaa. Tarvitsemme kuluttajien panoksen oman prosessimme alkupäähän – käytetyt pakkaukset on lajiteltava ja toimitettava keräyspisteisiin.

Lasia keräämään ja kierrättämään

Toukokuussa pakkausten laajennetun tuottajavastuun ensimmäinen vaihe alkaa. Tätä kirjoittaessa lasinkierrätyksen kumppaneiden haku on jo pitkällä. Lasipakkausjätettä vastaanottavat terminaalit avaavat ovensa ja kierrätys käynnistyy Suomen keräyslasiyhdistyksen ja Pyrin välisen sopimuksen mukaisesti 1.5. Kerätty lasijätemäärä on vuositasolla noin 15 000 tonnia.

Tästä se alkaa, laajennetun tuottajavastuun ensimmäisiä askelia otetaan nyt. 

 

Kuva Pekka Kiirala