Muovi rynnii Pohjanmaalla

Alkoholijuomien pakkaaminen muovipulloihin lisääntyy, ja Pramia on Suomessa ympäristöystävällisen tuotantotekniikan etunenässä. Pullot ja korkit ovat sataprosenttista kierrätysmuovia. Energia saadaan tuulivoimasta.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva 8 000 asukkaan Jalasjärvi on Pramian kotipaikka. Se ja Toholammilla toimiva tytäryritys Pramia Plastic työllistävät yhdessä parikymmentä ihmistä.

Toholammilla valmistetaan pullojen aihiot, jotka muistuttavat pieniä koeputkia. Jalasjärvellä ne puhalletaan pulloiksi ja täytetään juomilla.

Pramia Plasticin koneet nielevät miljoona tyhjää PET-muovipulloa vuorokaudessa. Niistä tehdas valmistaa pulloaihioiden lisäksi lastua eli flakea sekä rouhetta ja raemaista granulaattia.

– Raaka-aineen on oltava laadukasta, ja Palpa on toimittanut sitä kiitettävästi. Kun tuotanto vähitellen laajenee, täytyy toivoa, että riittävästi raaka-ainetta löytyy edelleen kotimaasta. Sen tuontikin on toki mahdollista, toimitusjohtaja Marko Mäkinen mainitsee.

Maailmalla ja Suomessa muovipullon suosio kasvaa, koska se on kevyt, särkymätön ja monella tapaa ympäristöystävällinen.

– Kun siirryimme täysin muovipullojen käyttöön, hiilijalanjälkemme pieneni logistiikan osalta 70 prosenttia. Tuulivoima lopetti energiantuotannon hiilidioksidipäästöt, ja vesistöjen rehevöityminen pieneni, kun enää ei tarvitse pestä lasipulloja saippuavedellä.

Rekkaralli väheni

Pramia Plastic myy pullojen aihioita muillekin yrityksille. Plasticin tuotantokyky on nykykoneilla kymmenisen miljoonaa aihiota vuodessa.

– Yhteen rekkaan mahtuu 600 000 aihiota. Aiemmin vastaavan lasipullomäärän kuljettamiseen tarvittiin kymmenen rekkaa.

Pramia on myös karsinut pakkausmateriaaleja. Juomat toimitetaan Alkoon ”mäyräkoirina”, jotka sitten puretaan hyllyyn. Pulloja yhdessä pitävä muovikääre painaa vain 12 grammaa, ja se soveltuu energiajakeeseen.

Mäkisen mukaan maailmassa on toistaiseksi vain kaksi yritystä, jotka pystyvät valmistamaan PET-pulloja pelkästä kierrätysmuovista. Toinen on Kanadassa.

– Prosessia on meillä hiottu ja laiteltu koneita puolivahingossa vähän väärään järjestykseen, tehty omia keksintöjä ja niin edespäin. Kehitys alkoi jo tehtaan edellisen omistajan aikana, ja me viemme sitä eteenpäin.

Pramiaa edeltävän yrityksen konkurssipesä oli päätymässä ulkomaiseen omistukseen, kun Mäkinen päätti, että lähdetään mieluummin kehittämään yritystä kotimaiselta pohjalta. Johtoajatuksina olivat ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus. Pramia palkittiinkin tänä vuonna vuoden parhaana vihreänä yrityksenä Lontoossa pidetyssä The Drinks Business Green Awards -tapahtumassa.

Yrityksen toimintaa ohjaa ISO 9001:2008 -laatujärjestelmä. Liikevaihdosta 0,7 prosenttia päätyy kansainväliseen kehitys- ja katastrofiapuun.

Lisätietoja: www.pramia.fi

Teksti Ilpo Salonen | Kuvat Atte Lakinnoro

 


Takkeja ja lankkuja

PET-rouhetta ja granulaattia käytetään pulloaihioiden valmistukseen sekä myydään markkinoille esimerkiksi fleece-takkien, lenkkareiden, reppujen ja muiden tuotteiden raaka-aineeksi.

Etikettijätteelle on löydetty energiakäytön lisäksi sovelluskohde UPM:n terassilankkujen yhtenä ainesosana.