Tuottajavastuu 29.11.2022

Miten kierrätysmaksujen hinnastoa luetaan?

Pakkausalan tuottajayhteisöjen kierrätysmaksut vuodelle 2023 on julkaistu. Mutta miten kierrätysmaksuhinnastoa tulisi lukea?

Teksti Rinki

Mitä kierrätysmaksuilla tarkoitetaan?

Kierrätysmaksujen hinnasto löytyy täältä. Kierrätysmaksut ovat tuottajayhteisöjen päättämiä materiaalikohtaisia maksuja, joilla katetaan tuottajavastuuvelvoitteiden, kuten pakkausten keräyksen ja kierrätyksen, hoitamisesta aiheutuvat kustannukset.

Kierrätysmaksulaskutus perustuu materiaalikohtaiseen hinnastoon sekä yrityksen edellisen vuoden pakkausmääriin.

Miten tuottajayhteisöjen fuusio vaikuttaa kierrätysmaksuihin?

Vuoden 2023 kierrätysmaksuhinnastosta löytyy sekä muovin tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy:n (SUM) muovipakkausten kierrätysmaksut että monimateriaalituottajayhteisö Suomen Pakkaustuottajat Oy:n (SPT) kierrätysmaksut kaikille viidelle pakkausmateriaalille.

SPT julkaisee kaikkien pakkausmateriaalien kierrätysmaksut, koska viranomainen on hyväksynyt SPT:n tuottajarekisteriin 29.9.2022 ja yhtiö on aloittanut toimintansa monimateriaalituottajayhteisönä. Myös Suomen Uusiomuovi (SUM) Oy on jättänyt viranomaisille hakemuksensa monimateriaalituottajayhteisöksi. Kun SUM saa viranomaiselta monimateriaalituottajayhteisöpäätöksen, yhtiö julkaisee omat kierrätysmaksunsa kaikille pakkausmateriaaleille.

Tuottajayhteisömuutoksen taustalla on uudistunut jätelaki. Sen mukaan pakkausten tuottajayhteisön on katettava kaikki pakkausmateriaalit. Aiemmin muovilla, metallilla, kuidulla, lasilla ja puulla oli kullakin oma tuottajayhteisönsä.

Miten tuottajavastuullisen yrityksen tulisi tulkita hinnastoa?

Samassa hinnastossa on SUM:n määrittämä muovipakkausten kierrätysmaksu sekä SPT:n määrittämät kaikkien pakkausmateriaalien kierrätysmaksut. Taulukosta löytyvät vertailun vuoksi myös vuoden 2022 pakkausmateriaalien kierrätysmaksut. Vuoden 2022 hinnat ovat materiaalikohtaisten tuottajayhteisöjen kierrätysmaksuja.

  • Asiakkaat, jotka eivät irtisanoneet sopimustaan 30.6.2022 mennessä: vuoden 2023 kierrätysmaksu on muovipakkausten osalta Suomen Uusiomuovin ilmoittama hinta ja neljän muun pakkausmateriaalin (puu, paperikuitu, lasi ja metalli) osalta Suomen Pakkaustuottajien ilmoittama hinta.
  • Asiakkaat, jotka irtisanoivat sopimuksensa 30.6.2022 mennessä: Nykyinen sopimus päättyy 31.12.2022. Vuonna 2023 sovellettavat kierrätysmaksut määräytyvät sen tuottajayhteisön hintojen mukaan, jonka kanssa yritys tekee uuden sopimuksen.
  • Asiakkaat, jotka ovat tehneet 29.9.2022 jälkeen SPT:n asiakassopimuksen: vuoden 2023 kierrätysmaksut ovat SPT:n hintoja.

Jäikö jokin vielä epäselväksi? Ringin yritysasiakaspalvelu auttaa mielellään:

09 6162 3500
(ark. 8.30-15.30) pvm/mpm
info@rinkiin.fi