Kuitu kiertää tehokkaasti

Kartongin matka uudeksi ja taas uudeksi kartongiksi on tehokas. Kierrätettävä kuitupakkaus säästää myös rahaa ja luontoa.

munakenno

Puukuitu on uusiutuvaa materiaalia. Vuotuisesta 100 miljoonan kuution metsänkasvusta Suomen teollisuus hyödyntää noin 60 prosenttia. Hakkuusäästöt ovat noin 40 miljoonaa kuutiota. Kun metsä kasvaa, se sitoo hiilidioksidia.

Puukuidusta valmistetun pakkauksen yksi merkittävimmistä ominaisuuksista on kierrätettävyys. Sama kuitu saattaa kiertää tuotteesta toiseen 4–7 kertaa, kunnes se lyhenee ja sen tekniset ominaisuudet katoavat. Lopulta kuitu päätyy arvokkaaksi biopolttoaineeksi. Hiili pysyy sitoutuneena tuotteeseen niin kauan kuin kuitu on kierrossa.

Suomen Kierrätyskuitu Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Salmi sanookin, että kuitupakkausten kierrätyksen perusideana on hyödyntää kartonkia käyttämällä sen kuituja uudestaan.

– Kierrätys säästää luontoa, ja jätettä syntyy vähemmän. Rahaa säästyy, kun kartonki ei päädy kalliiseen sekajätteeseen kaatopaikkoja kuormittamaan.

Komeat kierrätysluvut

Suomessa käytetään uusien tuotteiden valmistukseen vuodessa 252 000 tonnia kuitupakkauksia. Suuri osa siitä on aaltopahvia, joka tulee kaupalta ja teollisuudelta. Kierrätysaste on peräti 97 prosenttia. Kuluttajien osuus uusiomateriaalista on reilut 40 000 tonnia.

Suomen kuitupakkausten todellinen kierrätysaste Salmen mukaan on kuitenkin 77–78 prosenttia. Tilastoiduista pakkausmääristä puuttuu melkein 70 000 tonnia, joka koostuu vapaamatkustajista, yksityishenkilöiden maahantuonnista sekä liikevaihdoltaan alle miljoonan euron yritysten pakkauksista, joilla ei ole velvollisuutta niitä ilmoittaa.

Vaikka tilastojen ulkopuolella liikkuu 70 000 tonnia kuitupakkauksia, kierrätystavoitteet ylittyvät silti.

Vaivatonta kierrätystä

Kuluttajien kuitupakkauksista kiertää reilut 40 prosenttia. Taajamissa on yli 2 000 aluekeräyspistettä, joiden säiliöihin voi viedä kaikenlaisia kartonki-, paperi- ja pahvipakkauksia. Taloyhtiöllä saattaa olla kartongille myös oma keräysastia.

Astioista pakkaukset päätyvät pakkaaviin jäteautoihin, jotka puristavat turhan ilman pois. Täysi kuorma sisältää noin neljä tonnia kuitupakkauksia. Autot jatkavat tuottajayhteisöjen yhteistyökumppanien laitoksille, joissa kuormat punnitaan, tarkistetaan ja paalataan noin tonnin paaleiksi. Sieltä ne kuljetetaan uusioraaka-ainetehtaille kartongin tekemiseen ja edelleen esimerkiksi pakkauksia valmistavalle teollisuudelle. Kauppa ja elintarviketeollisuus sekä maahantuojat toimittavat tuotteet kauppaliikkeisiin.

Kuitupakkausten paperikuidut hyödynnetään uudelleen lähinnä hylsyjen raaka-aineena. Hylsyjä käytetään muun muassa paperi- ja kartonkirullissa. Kuituja käytetään myös paperikasseissa, kirjekuorissa, huonekaluissa, laminaattipapereissa ja aaltopahvin raaka-aineena. Kuluttajakuitupakkauksista puolet kierrätetään Suomessa ja puolet menee Ruotsiin Fiskebyn kartonkitehtaalle.

– Uusi tulokas Suomessa on Kotkamills, joka käyttää kierrätyskuituja laminaattipaperin ja -levyjen valmistukseen, Salmi kertoo.

Teksti Pertti Suvanto, kuva Atte Lakinnoro