Koululaiset kynäilevät kartongin lajitteluohjeen uusiksi

Miltä kartongin lajitteluohjeen pitäisi näyttää koululaisten mielestä? Mitä mieltä ala-asteikäiset ovat pakkausten lajittelusta? Se selviää Kartonkikilpailussa, jossa Rinki on mukana tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Teksti Inka Hyytiäinen

Kuva Kartonkikilpailu

Jotta kartonkien lajittelu olisi mahdollisimman helppoa ja motivoivaa, tarvitaan tietysti selkeät lajitteluohjeet. Kartongin lajitteluohjeesta tuleekin pian entistä ehompi, kun se pääsee koululaisten käsiin.

Rinki on ensimmäistä kertaa mukana Tetra Pakin järjestämässä Kartonkikilpailussa. Viime vuosina noin 300 000 ala-asteikäistä koululaista on osallistunut Kartonkikilpailuun. Kilpailussa koululaiset kartuttavat tietämystään pakkauskierrätyksestä hauskojen pelien, tehtävien, visojen ja videoiden avulla.

Samalla koululaiset oppivat, miksi lajittelu on niin tärkeää. Kartonkipakkauksia voidaan käyttää raaka-aineena uusien tuotteiden, kuten munakennojen ja wc-rullien valmistuksessa.

”Ringin tavoitteena on tehdä pakkausten lajittelusta kuluttajille mahdollisimman helppoa ja kannustaa entistä useampaa suomalaista ottamaan lajittelun osaksi arkeaan. Lapset vievät koulussa oppimiaan taitoja kotiin ja Kartonkikilpailu aktivoi näin koko perhettä lajittelemaan aktiivisemmin”, sanoo Ringin viestintäpäällikkö Heli Satuli.

Oma lajitteluohje esille Rinki-ekopisteille?

Kartonkikilpailu koostuu neljästä osasta: pienestä tietovisasta sekä kolmesta kartonkiaiheisesta tehtävästä. Tehtävistä ensimmäinen on Ringin suunnittelema.

Kaksiosaisessa tehtävässä koululaiset huolehtivat kahden viikon ajan kartonkipakkausten lajittelusta kotonaan ja pääsevät suunnittelemaan upouusia kartongin lajitteluohjeita Rinki-ekopisteille. Apuna ohjeen suunnittelussa ovat nykyiset lajitteluohjeet sekä mallipohja.

Voittajiksi valitaan kaikista inspiroivimmat ja selkeimmät kilpailuehdotukset. Voittajaohjeet pääsevät esille Ringin viestinnässä ja ekopisteillä.

”Odotamme innolla, mitä kaikkea koululaiset oikein keksivätkään”, Satuli sanoo.

Täältä voit käydä katsomassa, millaisia luomuksia koululaiset ovat tähän mennessä saaneet aikaan!

Mikä Kartonkikilpailu?

Kartonkikilpailu on Tetra Pakin järjestämä kilpailu koululaisille kartonkipakkausten kierrätyksen lisäämiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Kilpailussa oppilaat työskentelevät luokassa kolmen innostavan ja luovan tehtävän parissa, jotka liittyvät opetussuunnitelman kestävän kehityksen ja ympäristön tavoitteisiin.

Kaikki Kartonkikilpailun tehtävät suorittaneet oppilaat saavat osallistumisestaan diplomin. Luokat, jotka suorittavat kaikki Kartonkikilpailun kilpailutehtävät, osallistuvat arvontaan, jossa jaetaan lukuisia eri palkintoja. Lisäksi luokilla on mahdollisuus voittaa lisäpalkintoja jokaisen erillisen tehtäväosion kohdalla.

Vuoden 2022–2023 Kartonkikilpailu on käynnissä 19. maaliskuuta 2023 saakka. Kaikilla luokilla, jotka palauttavat Ringin lajitteluohjeensa 30. lokakuuta 2022 mennessä on kuitenkin mahdollisuus voittaa hienoja lisäpalkintoja.

Opettaja, haluatko osallistua luokkasi kanssa Kartonkikilpailuun? Ilmoittaudu tästä.