Juha-Heikki Tanskanen
Juha-Heikki Tanskanen
Näkökulma 16.2.2021

Kiertotalouden täytyy olla kannattavaa

Työelämäprofessori Reijo Karhisen johdolla laadittu ehdotus kiertotalouden edistämisohjelmaksi julkaistiin tammikuussa. Ohjelma tukee maan hallituksen tärkeää tavoitetta vahvistaa Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä. 

 Kiertotalous ei ole vaihtoehto vaan elinehto, todetaan edistämisohjelmassa. Tämä on totta. On vaikea nähdä muuta varteenotettavaa tapaa sopeuttaa ihmispopulaation kuormitusta maapallon kantokykyyn and we have no planet B.  

 Kiertotalousohjemassa sanotaan, että monilla yrityksillä ei ole lyhyellä tähtäimellä taloudellisia perusteita muuttaa nykyisiä toimintatapojaan. Jotta kiertotaloudesta tulee valtavirtaa, sen mukaisten ratkaisujen täytyy olla business case kaikille arvoketjun toimijoille. Tähän tarvitaan viisasta ohjausta. Päästöt ja ylikulutus täytyy osata hinnoitella osaksi tuotantoa ja kulutusta. Tämän jälkeen markkina ohjaa toiminnan kestävään suuntaan. 

 Kuinka paljon kuormittavien toimien pitää maksaa, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena ihmisille? Kysymys on niin haastava, että siihen ei taida löytyä vastausta. Sen voi sanoa, että liian jyrkkä ohjaus heikentää elintasoamme ja liika varovaisuus johtaa vain hitaisiin parannuksiin. Ehkä on pakko tyytyä siihen, että parhaat ratkaisut löytyvät tällä tiedolla ja demokraattisilla päätöksillä. Olemme matkalla oikeaan suuntaan.