Kierrätyksen sankarit -sivusto tutustuttaa arjen kierrätystaitoihin pelaamalla

Kierrätyksen maailmaan voi tutustua nyt myös pelin keinoin. Erityisesti koululaisille suunnatulla Kierrätyksen sankarit -sivustolla pääsee oppimaan arjen kierrätystaitoja hauskasti digitaalisessa pelimaailmassa. Pelin avulla käydään läpi jätteiden lajittelua, kierrätystä ja jatkojalostusta.

Teksti Rinki ja Eeva Lauronen

Kuva Kierrätyksen sankarit

Kierrätyksensankarit.fi on ensimmäinen näin laajasti toteutettu sivusto, jossa lajittelun ja kierrätyksen pelisääntöjä voi oppia ja testata taitojaan hauskalla tavalla, pelaamalla. 12 tuottajayhteisön yhteistyöllä syntynyt interaktiivinen pelimaailma kehittää kierrätystaitoja kuin huomaamatta. Sivusto on suunniteltu koulujen ja etenkin alakoululaisten käyttöön. 

– On tärkeää ymmärtää jo lapsena, että lajittelu ja kierrättäminen ovat luonnollinen osa kestävää kuluttamista. Pelimaailma sopii kuitenkin yhtä hyvin meille kaikille eskarilaisesta eläkeläiseen, toteaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI OY:n viestintäpäällikkö Heli Satuli. 

Ensimmäisen kuukauden aikana sivuston kävijät viettivät pelin parissa yli kahdeksan minuuttia aikaa. Peli siis kiinnostaa ja aktivoi käyttäjiä.   

Kierrätystä kotona, kaupassa ja muissa tutuissa kohteissa 

Kierrätystaitoja opitaan liikkumalla lapsille tutuissa kierrätysympäristöissä kodissa, keräyspisteellä, kaupassa, kaupungissa ja luonnossa. Pelien ja tehtävien lisäksi jokaisesta kierrätysympäristöstä saa myös jätteiden lajitteluun, kierrätykseen ja materiaalien jatkojalostukseen liittyvää tietoa sekä lajitteluohjeita.

 

Pelien ja visailujen lomassa mukaan tarttuu hyödyllistä tietoa muovi-, kartonki-, juoma-, lasi- ja puupakkausten sekä paperin, metallin, sähkölaitteiden, paristojen ja pienakkujen, autojen ja renkaiden kierrätyksestä. Tehtävien avulla voi kehittyä noviisista kierrätyksen supersankariksi tähtiä keräämällä. Tehtävät ovat yksinkertaisia, mutta monipuolisia – eri toteutustapoja on runsaasti ja ne vaativat päättelyä, visuaalista hahmottamista, sekä luetun ymmärtämistä.   

Sivusto on maksuton, siihen ei tarvitse rekisteröityä, ja tehtäviä voi tehdä millä tahansa päätelaitteella.  

Kierrätyksen sankarit -sivuston julkaisijat ovat European Recycling Platform (ERP), Mepak-Kierrätys Oy, Puupakkausten kierrätys PPK Oy, Recser Oy, SER-tuottajayhteisö ry, Suomen Autokierrätys Oy, Suomen Kuitukierrätys Oy, Suomen Keräyslasiyhdistys ry, Suomen Keräystuote Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy.