Kahden tuottajayhteisön tupla-asiakkuudet päättyvät – tämä siitä tulee tietää

Tuottajayhteisöt ovat irtisanoneet noin 2000 asiakkaansa niin sanotun hybridisopimuksen, sillä pakkausten tuottajavastuu on jatkossa hoidettava yhden tuottajayhteisön kautta. Yritysten tulee tehdä uusi sopimus valitsemansa tuottajayhteisön kanssa tämän vuoden aikana.

Teksti Veera Niemelä

Pirkanmaan ELY-keskus on linjannut, että 1.1.2025 lähtien tuottajavastuullisten yritysten tulee kuulua vain yhteen pakkausten tuottajayhteisöön. Suomessa toimii kaksi pakkausten tuottajayhteisöä, Suomen Pakkaustuottajat Oy (SPT) ja Sumi Oy.

Hybridisopimuksia syntyi, kun viidestä materiaalikohtaisesta tuottajayhteisöstä muodostui kaksi monimateriaalituottajayhteisöä.
“Vanha viiden materiaalikohtaisen tuottajayhteisön sopimus siirtyi automaattisesti kahdelle uudelle tuottajayhteisölle: muovin osalta Sumi Oy:lle ja muiden materiaalien osalta SPT:lle. Näitä kahden tuottajayhteisön asiakkaita kutsutaan hybridiasiakkaiksi”, kertoo Ringin asiakaspalvelupäällikkö Maija Peltola.

Kahden tuottajayhteisön jäsenten sopimukset on irtisanottu, ja ne ovat voimassa vielä tämän vuoden loppuun.
”Ensimmäinen tammikuuta 2025 mennessä yrityksillä tulee olla uusi sopimus jommankumman tuottajayhteisön kanssa”, Peltola kertoo.

Rinki on lähettänyt kesäkuussa tuottajayhteisöjen viestit irtisanomisesta yrityksille, joita asia koskee.

Uusi sopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin

“Hybridijäsenyyden päättyminen selkeyttää tuottajan kannalta tilannetta. Yhden tuottajayhteisön asiakkaana yritystä koskevat yhdet sopimusehdot ja yksi hinnasto kahden sijaan”, Peltola toteaa.

Yritys voi itse valita, kumpaan tuottajayhteisöön liittyy. Lisätietoa tuottajayhteisöistä löytyy Ringin verkkosivujen lisäksi Suomen Pakkaustuottajien ja Sumin omilta verkkosivuilta. Tuottajayhteisöt julkaisevat ensi vuoden hinnastonsa 1. lokakuuta. Ringin verkkosivuille päivitetään kierrätysmaksulaskuri, jolla voi laskea arvion vuoden 2025 kustannuksista, pian hintojen julkaisun jälkeen.

Peltola neuvoo hybridiasiakkaita solmimaan uuden tuottajavastuusopimuksen hyvissä ajoinen ennen vuoden loppua. “Yritysten tulee olla tässä kohtaa aktiivisia ja huolehtia siitä, ettei tuottajavastuun hoitamiseen tule taukoa”, hän toteaa.

Pakkausten tuottajavastuu on sen piirissä olevalle yritykselle lakisääteinen velvollisuus.

Tuottajayhteisöt ovat valtuuttaneet Ringin rekisteröimään ja hallinnoimaan asiakassopimuksiaan, ja uuden asiakassopimuksen tekeminen hoituukin useimmilla yrityksillä kätevästi Ringin Extranetissä. Ringin yritysasiakaspalvelu auttaa sopimusasioissa numerossa 09 6162 3500 tai info@rinkiin.fi.