Jätealan rekisterit yhdestä osoitteesta

Kaikki tuottajavastuunsa hoitaneet yritykset, samasta osoitteesta. Selvitimme, mikä Suomen ympäristökeskuksen upouusi Jätehuoltokompassi oikein on.

Teksti Inka Hyytiäinen

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä ja ympäristöministeriön rahoittama Jätehuoltokompassi avattiin maaliskuun lopussa osoitteessa jatehuoltokompassi.fi. Verkkopalvelun tehtävänä on parantaa tiedonsaantia jätealan rekistereihin merkityistä toimijoista ja helpottaa aiheeseen liittyvien viranomaispalveluiden ja verkkosivujen löytämistä.

Käytännössä Jätehuoltokompassi kokoaa yhteen kaksi rekisteriä:

  • Jätehuoltorekisterin, josta voi etsiä jätteiden kuljettajaa tai välittäjää
  • Tuottajarekisterin, josta voi tarkistaa, onko yritys hoitanut tuottajavastuuvelvoitteensa

Tuottajarekisterin tietopalvelusta voi etsiä tietoja tuottajarekisteriin hyväksytyistä tuottajista, tuottajayhteisöistä, valtuutetuista edustajista, tuottajayhteisöjen jäsenistä ja tuottajavastuun hoitamisesta.

Jätehuoltokompassiin on tulossa näkyville myös tieto siitä, onko yritys hoitanut tuottajavastuuvelvoitteet pakkausten osalta.

Yrityksiä helpottamassa

Koska Jätehuoltokompassi on vasta käyttöönottovaiheessa, sen tiedoissa on vielä puutteita. Tuottajarekisterihaussa ei näy vielä pakkaustuottajayhteisöjen jäseniä eikä jätehuoltorekisterin haussa näy ulkomaiset toiminnanharjoittajat.

Pakkausalan tuottajat saadaan palveluun kevään aikana. Tällä hetkellä lista tuottajavastuunsa kantavista yrityksistä löytyy Ringin sivuilta.

Puutteista huolimatta palvelu helpottaa nyt jo yrityksiä olemaan kartalla niiden toimittajien tuottajavastuun hoitamisesta.

Jätehuoltokompassiin liittyminen ei vaadi yritykseltä itseltään mitään. Tuottajarekisterin tietopalvelun tiedot ovat peräisin Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitämästä tuottajarekisteristä ja jätehuoltorekisterin tiedot jätehuoltorekisteristä. Tuottajarekisterin osalta virheellisistä tiedoista voi ilmoittaa Pirkanmaan ELY-keskukseen.